Na dnu Ohridskog jezera nalazi se 7 potopljenih brodova, sad hoće da u vodi "sahrane" avion JNA - sve zbog jednog cilja (FOTO)

Radi se o staroj vojnoj letilici, koja liči na vojni avion tipa North American F-86 Sabre, a koja je ranije krasila ohridsku kasarnu

  • 1

Na dnu Ohridskog jezera se nalazi najmanje sedam brodova različite veličine i ko zna koliko još drugih plovnih objekata. Nadležnim u Ohridu to kao da nije dovoljno, pa sada planiraju da potope još jedan stari brod, pa čak i avion bivše JNA, a sve zarad privlačenja turista.

Šokantno otkriće na dnu Ohridskog jezera (VIDEO) (FOTO)

U Ohridu veruju da će to biti nova podvodna turistička atrakcija, koje će u njihov grad „dovući“ još veći broj ljudi sa strane.

Planira se da se prvo potopi jedan stari vojni avion bivše JNA, koji je ronilački klub Anfora dobio na poklon, ali pre nego što se on nađe na dnu Ohridskog jezera, treba da dobiju saglasnost makedonskog Ministarstva za životnu sredinu.

- Potrebno je da se proceni da li će njegova konstrukcija predstavljati opasnost po ekologiju. Sa njega treba da budu odstranjeni svi delovi iz kojih može da iscuri neka tečnost, što je sastavni deo sistema aviona ili broda. Tek tada može da se potopi u jezero i nikome neće smetati - izjavio je kapetan Goran Ustijanovski, rukovodilac Kapetanije na ohridskom pristaništu.

Ova ideja nije nova. Još u martu prošle godine, redakcije dva ohridska medija – Super radio i OhridPress su predložili da se potopi avion koji se nalazi sa desne strane kanala, u delu ka Centru za obuku na vodi Armije Republike Makedonije.

Radi se o staroj vojnoj letilici, koja liči na vojni avion tipa North American F-86 Sabre, a koja je ranije krasila ohridsku kasarnu.

Foto: ohridpress.com.mk

- Umesto da truli na obali, neka se očisti od ulja i rastvorljivih boja, ako ih ima, a nadležne institucije i ekolozi neka ga provere da li je prihvatljiv za okolinu, i neka se potopi na neatraktivnu lokaciju u jezeru, kako bi se napravila veštačka atrakcija. Ovakvih primera ima puo u svetu, a to bi značajno doprinelo razvoju turizma, pogotovo podvodnog, koji je sve popularniji u Ohridu, predložile su tada redakcije dva ohridska medija.

Atrakciju bi predstavljao i još jedan potopljeni brod, od sedam koliko ih trune na jezeru. Najviše pažnje privlači brod Ilinden, koji je pre osam godina potonuo sa većom grupom turista iz Bugarske, koji su se tada podavili.

Bod je nakon toga izvučen na površinu i ukotvljen u kanalu Studenčišta. Brod je vraćen vlasnicima, ali se do ovog trenutka ne zna njegova sudbina. Može ponovo da zaplovi, može da ode u stargo gvožđe ili da ponovo bude potopljen.

- Tonuli su mnogi brodovi, a kasnije su osposobleni. I Kosta Konkordija danas ponovo krstari morima i okeanima. Prilikom tonjenja broda prave se specijalni elaborati i projekti. Međutim, do ovog trenutka za brod Ilinden nema interesa za tako nešto - kaže kapetan Ustijanovski.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA