≫ 

Ko je Slobodan Praljak koji se danas ubio otrovom u Haškom tribunalu? Završio je 3 fakulteta i zaradio milione, pa otišao u rat (VIDEO)

Kao dobrovoljac Praljak 3. septembra 1991. godine odlazi u Sunju gde kasnije postaje zapovednik odbrane tog mesta nedaleko Siska

  • 43

Slobodan Praljak, koji je u Haškom tribunalu pri izricanju presude koja mu je potvdila kaznu zatvora od 20 godina za zločine nad muslimanima u BiH popio otrov, penzionisani je general-pukovnik Hrvatske vojske. Rođen je 2. januara 1945. godine u Čapljini u BiH i nosi nadimak Brada, a preminuo je danas u bolnici u Hagu, 29. novembra 2017. godine nakon što je popio otrov.

Praljak kao Gering u sudnici popio otrov: Već viđen gest koji je iskopirao optuženi Hrvat!

Njegov otac Mirko bio je pripadnik sigurnosnih policijskih struktura bivše SFRJ nakon Drugog svetskog rata.

Praljak je gimnaziju pohađao u Širokom Brijegu. Šest godina je bio u istom razredu s kasnijem hrvatskim ministrom odbrane Gojkom ŠuškomDve-tri godine sedeli su u istoj klupi. Studirao je u Zagrebu.

Elektrotehniku je diplomirao 1970. godine. Napisao je svoju tezu o korekciji hromatske slike električnog signala za televizijski rad. Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

Radio je najpre kao pozorišni reditelj, a kasnije je snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan“, dokumentarni film „Smrt psa“ te film „Povratak Katarine Kožul“. Početkom devedesetih postaje sekretar Hrvatske demokratske stranke (HDS) iz koje se u proleće 1991. ispisao.

Kao dobrovoljac 3. septembra 1991. odlazi u Sunju gde kasnije postaje zapovednik odbrane tog mesta nedaleko Siska. Od 24. jula do 8. novembra 1993. bio je zapovednik Glavnog stožera Hrvatskog veća odbrane (HVO). Iz tog razdoblja datira vest da je u Prozoru stao na tenk i rekao vojnicima da krenu za njim prema Uskoplju nakon što su crte odbrane počele da popuštaju, pisao je svojevremeno Večernji list.

Foto: Tanjug/AP

Pripisuje mu se odgovornost za rušenje Starog mosta u Mostaru, iako je dan ranije smenjen s dužnosti zapovednika HVO-a. Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksploziva koji je bio postavljen na levoj obali Neretve na kojoj je bila Armija BiH. U nepravosnažnoj presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata stoji da je Stari most bio legitiman vojni cilj jer se njime koristila Armija BiH. Praljak je kasnije objasnio kako je s mesta zapovednika HVO-a otišao na vlastiti zahtev.

Printskrin: Youtube

Tokom suđenja Praljak je, uz pomoć svojih saradnika, izdao 18 knjiga s dokumentima iz takozvanog Domovinskog rata i analizama rata u Bosni i Hercegovini.

Sekretarijat Haškog suda je, pak, od njega zatražio da podmiri troškove odbrane u visini od 3,3 miliona evra jer su procenili da poseduje imovinu i deonice u vrednosti od 6,5 miliona evra.

Foto: Tanjug/AP

Praljak je to odbio tvrdeći kako nema nikakve imovine na svoje ime. Poslove u kompanijama koje se vezuju za njega vodi njegov sin. Uglavnom u Zagrebu poseduju dve poslovne zgrade, hotel, podzemnu garažu, restoran, firmu koja se bavi prevozom tereta u rečnim lukama (koja deluje u Sisku), a sam Praljak nekada je bio među suvlasnicima fabrike duvana u Ljubuškom, BiH.

Slobodan Praljak dobija hrvatsku penziju, a njegova advokatica Neda Pinter kazala je kako je penziju mogao da traži i po osnovu učestvovanja u Armiji BiH.

Foto: Tanjug/AP

- Godine 1992. je bio pripadnik Armije BiH i poseduje iskaznicu pripadnika te vojske s potpisom Arifa Pašalića - kazala je Pinter napomenuvši kako penziju iz BiH Praljak nikada nije ni tražio, pisao je prošle godine Večernji list.

Pogledajte video kako je Praljak popio otrov u sudnici:

Pročitajte ovde:

Hrvat popio otrov tokom izricanja presude?! Incident u Haškom tribunalu, prekinuto suđenje! (VIDEO)

Dobio je kaznu od 20 godina zatvora, PA IZGOVORIO 3 REČI: U ovom trenutku je Hrvat popio otrov u Haškom tribunalu (VIDEO)

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. novembar 2017 | 14:17

    E mozes zamisliti koji je ljubitelj drugih nacija,rodjen u čapljinu a ucio gimn- u širokom brijegu,a ucio sa šušakom srusio most u Mostaru i nece psu nista ne boj se.

  • Mikè

    29. novembar 2017 | 16:29

    Pa gde su ovi nasi sto govore da samo srbe osudjuju?

  • Isa

    29. novembar 2017 | 18:09

    Plenkovic ih brani.jedini su oni zrtve i stradalnici a ustvari su zlikovci.ustase i krvnici drugih naroda.dobio je ono sto je zasluzio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA