• 14

Zmija se bije u glavu, Tuđman je bio zločinac: General bivše JNA tvrdi da se ne boji ničega

General Bajić kaže da se kod Karlovca dogodio "pravi pokolj srpskih rezervista"

 • 14

General bivše JNA Ljubomir Bajić, koji je kao tadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa, naredio raketiranje Banskih dvora, oktobra 1991. godine, kaže da se ne boji ničega, da je to uradio za svoju domovinu i svoj narod i da je spreman da odgovora, ali svojoj državi.

Tuđman se za samo dve nedelje iz agresora pretvorio u žrtvu: Hrvatski portal o saopštenju koje je "mnoge zateklo i nasmejalo"

Hrvatska je, naime, nakon 26 godina od tog događa i samo dve sedmice od izricanja pravosnažne presude šetorici Hrvata iz Hercegovine, saopštila da je istraga u vezi tog događaja završena i da su krivične prijave podnete protiv petorice visokih oficira JNA, pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske. Ukazujući na tu činjenicu i deo hrvatskih medija je juče pisao da su krivične prijave praktično preko noći od Tuđmana agresora, napravile Tuđmana žrtvom.

Gostujući na Pin tv. general Bajić je najpre podsetio šta je sve prethodilo njegovoj naredbi da se raketiraju Banski dvori, sedište prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, koji je, inače, pomenutom haškom presudom označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u BiH.

Bajić je podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje na opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske, kada je došlo do predaje Varaždinskog korupusa, zatim koprivničke i bjelovarske, gde je prilikom predaje streljan komandant i još pet pripadnika brigade. Prisećajući se tih dana, general kaže da se kod Karlovca dogodio "pravi pokolj srpskih rezervista".

Foto: Wikimedia ICTY staff/HDZ

- Toj situaciji se moralo stati na kraj. Naređenje vojnog vrha je bilo da se za svaku kasarnu uništi jedan bitan objekat hrvatske paradržave. Ja sam odlučio da se izvrši napad na Banske dvore. Znao sam da je Tuđman u objektu... Na televiziji sam gledao njegovu konferenciju za novinare... -  ispričao je general Bajić.

Za njega je Tuđman bio neprijatelj čelu, kako je rekao, jedne paradržave i potrebno je, kaže, napre se prisetiti njegovih izjava koje su sve bile na tragu rata, a kao primer je naveo: "Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije želela" ili na onu da "Srbe treba udariti tako da nestanu".

- To govori da sam bio u pravu... Tuđman je bio zločinac - jasan je general Bajić, koji kaže da žali što je Tuđman izbegao taj napad.

Foto: Wikipedia/Suradnik13

- Žalim žrtve koje su pale..., a zna se da se zmija bije u glavu -  naveo je general.

Podseća na tadašnju atmosferu u Hrvatskoj, gde se i danas zabranjuje srpski jezik i ćirilično pismo. Objašnjavajući da su najnovije krivične prijave podignute protiv šestorice bivših oficira JNA među kojima je i on, Bajić kaže da je sve to samo posledica presude haškog tribunala šestorici Hrvata za zločine u Herceg Bosni i pokušaj da opravdaju zločine koje su činili.

- Strah nemam, ne bojim se i spreman sa da odgovaram svojoj državi i svom narodu - kaže general, koji smatra da u vojsci mora da postoji samoinicijativa.

Dodao je i da, kako je rekao, "ima istorijske motive zbog čega je to napravio". Jasno je, kaže, šta se tamo dešavalo tada i danas.

- Čista ustašija i fašizam i ako se to ne spreči nastaće ono što je već bilo - upozorio je.

Njegov kolega, general Vidosav Kovačvić je podsetio da je Hrvatska međunarodno priznata kao nezavisna država 15. januara 1992, a da je 26. marta HVO napali BiH i napravili pokolj u Benkovcu, Bosanskom Brodu i Šamcu, kada je stradalo 3.500 Srba.

Foto: Profimedia/AFP

Kada im je na tom prostoru pružen otpor, hrvatska vojska je otišla u Herceg Bosnu, a o tome šta se tamo dogodilo govori i poslednja haška presuda.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je tamo bila agresor i zato ovim krivičnim prijavama protiv srpskgih generala oni zapravo žele da skrenu pažnju sa tih događaja.

- Mi nemamo čega da se plašimo - kazao je general Kovačević i dodao da se JNA povlačila po nalogu vojnog vrha i da u Hagu nema nijednog oficira tadašnje vojske.

Lično je bio mnogo puta u Hagu i dodaje da oni imaju dobar tim za odbranu i da su spremni da zajdno sa tim timom pomognu odbranu Srba u Hagu, kao i domaćem pravosuđu.

Smatra da se hrvatski državni vrh, kako kaže, pogubio zbog razvoja ustaštva i fašizma i da njihovi potezi ne doprinose pomirenju i saradnji na način kako to radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Mi ne možemo da odemo u Hrvatsku ni da sahranimo svoje - zaključio je Kovačević.

Napomena: redakcija Telegrafa se izvinjava zbog pogrešne fotografije u ovom tekstu koja je povezala Aleksandra Dimitrijevića, generala-pukovnika u penziji, sa ovom izjavom generala Ljubomira Bajića.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • BYKOBAP PCK!!!

  Nema se cega bojati jer JNA je bila legalna vojska.

  3
  1

  Podelite komentar

 • jurs

  ponositi se da si gađao jedan grad u bivšoj jugi, svoje tadašnje države je kukavički i tvrditi da si samo branio...nešto, dođi na advent u taj grad i budi baja do kraja.

  7
  11

  Podelite komentar

 • Ao

  Кад опљачкаш туђ и свој народ у Рватској зовеш се Туђ-Ман а кад неко у тој земљи убаци тројку са целог терена у задњем тренутку зове се Кец-Ман. MAN - Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg - скоро па парни ваљак -где год да игра партизан све редом кида

  5
  3

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima