• 3

Bosanac pravi metle i zarađuje 5 evra od svake: Ljubomorno čuva tajne starog zanata

Za izradu jedne brezove metle, kaže Velić, potrebne su grančice drveta breze, s obzirom na to da se radi o najkvalitetnijem drvetu za ove svrhe

  • 3

Usred visokih šumovitih brda, ušuškano je selo Vrše, udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta. Ovo seoce broji stotinak kuća i oko 350 stanovnika, a oduvek je bilo na glasu po starim zanatima. Jedan od starijih meštana koji ljubomorno čuva tajne starih zanata je penzioner Đemil Velić, jedini proizvođač brezovih metli, sepeta i sličnih proizvoda od drveta na ovim prostorima.

Branislava je poslednja korparka u Bantu: Ako me niko ne nasledi, ovaj zanat će izumreti (FOTO)

Velić kaže kako je ove veštine naučio još u ranom detinjstvu i da mu je to sada solidan izvor prihoda pored skromne rudarske penzije, koju je zaradio kopajući ugalj na obližnjim nalazištima mrkog uglja.

Za izradu jedne brezove metle, kaže Velić, potrebne su grančice drveta breze, s obzirom na to da se radi o najkvalitetnijem drvetu za ove svrhe. Cena metle je pet evra, pišu Nezavisne.com.

- Materijal nije teško naći jer je breza drvo koje je rasprostranjeno u ovdašnjim šumama. Grančice se slože u snop i povežu, a zatim se napravi štilo. Za njegovu izradu najbolje je drvo bukve - dodaj Velić.

On ima stalne mušterije, najveći broj svojih proizvoda isporučuje lokalnom komunalnom preduzeću u Sanskom Mostu, a plasira ih i na području susednog Prijedora.

- Za čišćenje ulica najbolja je brezova metla. Sem toga, veoma je čvrsta, otporna i može potrajati duži period - kaže Velić.

Dodaje kako, pored brezovih metli, izrađuje sepete (korpe), vile za seno, kao i druge predmete i rukotvorine od drveta.

Foto: Wikimedia/bonč

Zanimljivo je kako sepet u tim krajevima ima i drugi naziv - rudnjak. On potiče iz davnih vremena, kada se uz pomoć ove drvene korpe izvlačila ruda iz rudnika. Ruda se u sepetima transportovala do reke Sane i potom lađama prevozila do metalurških centara, gde je prerađivana.

- Zbog toga sepeti obično imaju jednu ručku uz pomoć koje se teret kačio za samare tovarnih konja, po jedan sa svake strane - objašnjava Velić.

Žalosti ga činjenica da su tradicionalni zanati danas pred izumiranjem i da mladi nemaju nimalo interesovanja da im se posvete, pišu Nezavisne.com.

Njegovu fotografiju možete da pogledate OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sergej

    Pa da stupi u kontakt sa davidom heymanon(harry potter)mozda i tu nabode koju markicu.svaka cast za trud.

  • deda Vasa

    Dokaz da svako ko hoće da radi može da zaradi.

  • Bole

    Vredne rudarske I zanatske ruke. Lep clanak.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima