• 2

Makedonci uspeli nemoguće: Za jedan dan osvojili tri najviša planinska vrha na Balkanu (FOTO)

Ništa im nisu smetali ni hladnoća, ni sneg

  • 2

Trojica makedonskih planinara iz Skoplja, Aleksandar Kirkovski, Igor Jovanovski i Dimitar Todorovski uradili su gotovo nemoguće. Oni su za nepun dan i po, računajući tu i transport, osvojili tri najviša planinska vrha na Balkanu - Musala (2925 metara nadmorske visine) na planini Rila u Bugarskoj, Mitikas (2918) na Olimpu u Grčkoj i Vihren (2915) na Pirin planini u Bugarskoj.

Bravo, Bojane! Planinar napravio pogrešan potez i zaglavio se na 2.911 metar visine, hrabri Srbin rizikovao život i izvlačio ga satima (FOTO)

Uprkos velikoj hladnoći i dubokom snegu, ova trojica hrabrih planinara uspeli su u svojoj nameri da se u jednom dahu i u što kraćem vremenskom periodu popnu na planinske vrhove koji se nalaze na različitim lokacijama u Bugarskoj i Grčkoj, a da pritom koriste samo konvencionalan transport između tih lokacija.

Planirali su da se na ta tri planinska vrha popnu za dan i noć, ali im teški vremenski uslovi to nisu dozvolili. Ipak, uspeli su da ostvare gotovo nemoguće - tri najviša planinska vrha na Balkanu, zajedno sa transportom između planina u dužini od 600 kilometara, osvojili su za svega 30 časova i 55 minuta.

Foto: Facebook/Aleksandar Kirkovski

- Samo za penjanje na planine bio nam je potreban 21 čas. Za to vreme prevalili smo 60 kilometara i preko 5000 visinskih metara u surovim zimskim planinskim uslovima. Za penjanje na ove vrhove u zimskim uslovima planinarima je uobičajeno potrebno najmanje po dva dana za svaki. Mi smo sva tri vrha osvojili za dan i po, pohvalio se Aleksandar Kirkovski, član planinarskog kluba Makedon i licencirani vodić Federacije planinskih sportova Makedonije.

Osvjanje prvog vrha počelo je 10 minuta pre ponoći 25. decembra ove godine iz mesta Gorcia, odakle su se planinari Kirkovski i Jovanovski, preko platoa Muzite popeli na vrh Mitikis na Olimpu u Grčkoj.

Foto: Facebook/Aleksandar Kirkovski

Na vrhu su bili već u ranim jutarnjim satima, a 22,5 kilometra sa 2300 metara denivelacije su prevalili za 9 sati i 26 minuta.

Sledio je transport do bugarskog mesta Bansko i Banderiške Poljane, gde su se za 4 časa i 45 minuta popeli na treći najviši vrh na Balkanu - Vihren na Pirin planini u Bugarskoj.

Vremena za predah nije bilo mnogo, pa su već naredne noći krenuli u osvajanje trećeg i najvišeg vrha Musala na planini Rila u Bugarskoj. Zbog prevelikog umora, Igor Jovanovski je ostao u planinarskom domu na 2500 metara nadmorske visine, a Aleksandar Kirkovski i Dimitar Todorovski su za 7 časova i 35 minuta uspeli da osvoje i ovaj vrh prevalivši 22,8 kilomtara sa 1560 metara denivelacije.

Foto: Facebook/Aleksandar Kirkovski

Daljinac

(D.J)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima