≫ 

Bolni slučaj ostavljene bebe u kontejneru: Patronažna sestra otkrila majku monstruma iz Bosne. Dok su je hapsili, ostala je ledena (VIDEO)

Ovaj mučni slučaj koji je izazvao zgražavanje u regionu dobio je epilog zahvaljujući hrabrosti i profesionalnosti ove zdravstvene radnice, koja posao patronažne medicinske sestre obavlja više od 15 godina

  • 0

Nekoliko dana nakon što je u centru Sarajeva u kontejneru pronađeno živo novorođenče, policija je uhapsila jednu osobu. Reč je o 39-godišnjoj ženi koja se sumnjiči za napuštanje deteta. Beba je u bolnici, u dobrom je stanju i dalju brigu o njoj preuzeće Centar za socijalni rad. Majku devojčice pronašla je patronažna medicinska sestra.

Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! Ispovest policajaca koji su u novogodišnjoj noći pronašli bebu (VIDEO)

Beba ostavljena u novogodišnjoj noći

Blago prehlađena, umotana u dva pokrivača, tek nekoliko dana stara devojčica, pronađena je uoči novogodišnje noći u centru Sarajeva. Većih posledica po zdravlje nema, kažu lekari, a sve zahvaljujući savesnom građaninu i brzoj intervenciji policije.

Nakon dojave građana da iz kontejnera dopiru neobični zvuci koji nalikuju plaču deteta policijska patrola pronašla je u kontejneru novorođenče staro tek nekoliko dana, prenosi N1.

Adnan Turčalo i Midhat Hodžić policajci su koji su prvi stigli na mesto događaja. Bebu su pronašli među smećem i odvezli je na Pedijatrijsku kliniku. Za pronalazak osobe koja je ostavila novorođenče bila je starost bebe, kažu u policiji, a istragu u pravom smeru potpomogla je činjenica da je dete imalo uvezan pupak, što je bilo znak da je rođeno u porodilištu.

Majku razotkrila patronažna sestra

Patronažna medicinska sestra koja pokriva područje opštine Vogošća razotkrila je majku B. Dž. (39), koja je bacila tek rođenu bebu u kontejner u centru Sarajeva u novogodišnjoj noći. Nakon prijave policiji, osumnjičena je uhapšena u svojoj kući oko 14 sati, prenosi Avaz.

Ovaj mučni slučaj koji je izazvao zgražavanje u regionu dobio je epilog zahvaljujući hrabrosti i profesionalnosti ove zdravstvene radnice, koja posao patronažne medicinske sestre obavlja više od 15 godina.

Medicinska sestra je ispričala šta je doživela u porodici osumnjičene majke. Obilazeći porodilje na svom području, ona se uputila na adresu gde stanuje 39-godišnjakinja, piše Avaz.ba. Prema njenim rečima, kada je stigla pred kuću, setila se da je ranije dva puta dolazila u patronažu u tu kuću kod B. Dž.

- Pozvonila sam, a onda se na vratima pojavio sin te žene, sa kojim sam se kratko našalila. Pitala sam ga: “Ima li ovde kakvih bebara”, a on me je iznenađeno gledao. Ubrzo je na vrata došla i majka porodilje. Kratko smo se pozdravile, a ona me bledo gledala i upitala: “Sestro, jeste li čuli šta nas je zadesilo?” Rekla sam: “Ne znam.” Bila sam u šoku i pomislila sam da je beba možda umrla. Ona je rekla: “Nije, već onaj slučaj od sinoć...” Kada sam to čula, isto kao da mi je neko šamar opalio - kazala nam je patronažna sestra.

Prema njenim rečima, odmah je pitala gde je porodilja i tražila je da je vidi.

Foto-ilustracija: freeimages.com/Robmania

Bez emocija

- Bila je na spratu sa dvoje dece. Zamolila sam je da deca izađu, da ne slušaju razgovor. Pitala sam je: “Dušo, šta je to bilo?” Ona mi je u detalje sve ispričala. Kazala je da je bacila bebu u kontejner. Bila sam šokirana i rekla da to moram da prijavim svojim nadređenim i policiji - rekla je medicinska sestra, koja je bila veoma potresena.

Uhapšena žena će biti na psihijatrijskom veštačenju, a tokom odvođenja u policiju nije plakala niti je pokazala bilo kakve emocije. Tokom istrage je utvrđeno da je zdrava devojčica rođena u Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”, odakle je sa majkom puštena kući. Istražitelji su, takođe, uzeli tragove sa dva pokrivača i kese u koje je dete bilo ubačeno.

Samo brzom intervencijom mladih policajaca Adnana Turčala i Midhata Hodžića iz Policijske stanice Centar malena devojčica je spasena i zbrinuta.

Nema opravdanja za ovakav postupak

Psiholog Anela Hasanagić kaže da je teško i pretpostaviti da je neko mogao ostaviti novorođenče na takav brutalan način, a da nema neku težu psihičku devijaciju, piše Avaz.ba.

- Ne postoje razlozi koji mogu opravdati ovakvo ponašanje majke, jer se druge okolnosti vezane za bebu trenutno ne znaju. Sa sigurnošću možemo reći da je odgovorna majka, a vrlo verovatno da su zakazale i službe. Nakon ovakvog događaja, koji je uzdrmao ceo region, odgovornost je na nama da se to dijete adekvatno zbrine i da mu se omogući život kakav zaslužuje, a majka da se preispita i da se ukoliko se ne radi o neuračunljivosti, da se adekvatno kazni. Ovakvi događaji se mogu sprečiti edukacijom i koordinacijom nadležnih službi - pojašnjava Hasanagić.

Tražiti najbolje rešenje za dete

- Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima, detetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rešenje za dete, a to je, prema našim procenama, hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području opštine Centar, nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove opštine - kazao je Adnan Podžo, direktor Kantonalnog centra za socijalni rad.

Ovo će se desiti ako se proceni da biološka porodica nije funkcionalna i ako dete ne može da se vrati u nju. Ukoliko to ne bude moguće ili ako se roditelji odreknu roditeljskog prava, brigu o detetu preuzeće nadležne ustanove ili hraniteljska porodica.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA