≫ 

Kolinda stigla u BiH: Posetu započinje u Sarajevu, a svi se pitaju zašto nije došla sinoć kada je i bilo planirano (FOTO) (VIDEO)

Iako je njen dolazak bio planiran za utorak uveče, ona nije sletela na sarajevski aerodrom iz još uvek nepoznatih razloga

  • 18

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je danas doputovala u trodnevnu posetu BiH, sastala se po dolasku sa članovima Predsedništva te države, a nakon toga poručila da zvanični Zagreb potpuno podržava ravnoravnost Hrvata u BiH napretku ka EU.

Kolinda pruža Srbiji ruku mira na dan 26. godišnjice međunarodnug priznanja Hrvatske (VIDEO)

Nakon sastanka, održana je konferencija za novinare na kojoj je hrvatski član Predsedništva BiH, Dragan Čović, rekao da je primarni spoljno-politički prioritet BiH ostaju evroatlantske integracije.

Zahvalivši hrvatskoj predsednici, Čović je rekao da primarni spoljnopolitički prioritet BiH ostaju evroatlantske integracije, te zahvalio hrvatskoj predsednici na svemu što je, kako je rekao, do sada učinila za BiH na tom polju.

Čović je pozvao hrvatsku predsednicu da Hrvatska iskoristi svoj položaj u Evropskoj uniji kako bi promovisala BiH da je realno da ta zemlja dobije kandidatski status ove godine, a ne da to, kako je rekao, bude neka daleka budućnost.

Napomenuo je da se BiH nalazi u predizbornoj kampanji, ali da je cilj jasan.

Prioritet je, kazao je, i jačanje privrednih odnosa, izgradnja svih oblika infrastrukture kako bi mladi prepoznali mogućnost investiranja u BiH, a da ne odlaze u svet.

Iako je u BiH izborna godina, Čović je rekao da se raditi na jačanju reformskih aktivnosti, preneli su mediji u BiH.

Foto: Tanjug/AP

Najavio je i rešavanje pitanja budžeta za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima i istakao da unutrašnje odnose u BiH stranke moraju da rešavaju same, ali da u Hrvatskoj BiH ima partnera.

Kitarović, čiji je dolazak propraćen protestima, zahvalila je na dočeku i istakla da je u BiH došla kao prijatelj i da Hrvatska drži do BiH.

Ona je zahvalila na, kako je rekla, srdačnom dočeku i otvorenom razgovoru sa članovima Predsedništva BiH. U Sarajevo, kazala je, došla kao prijatelj, kao predsednica Hrvatske, jedne od najbližih suseda.

- Drago mi je što sam danas u Sarajevu da pružim podršku kao prijatelj BiH, koji ovoj državi ne želi ništa drugo nego samo dobro ka napretku ka EU I NATO savezu - zaključila je Kitarović.

Ona je rekla da je sa svojim domaćinima dogovorila intenzivranje komunikacije i da će se češće čuti i u okvirima prionuti na rešavanje svih otvorenih pitanja.

Naglasila je da je neophodno poštovanje jednakopravnosti svih naroda u BiH.

- BiH je domovina i hrvatskog naroda. Nažalost, često se u BiH posmatraju stvari kao da su dobitak za jedan narod, a gubitak za drugi. To uopšte nije tako i to tako ne treba doživljavati. Hrvati u BiH žele samo mir i ravnopravnost sa Bošnjacima i Srbima. Oni nisu i neće biti nacionalna manjina u ovoj državi. Potpunom ravnopravnošću Hrvata dajemo punu podršku BiH napretku ka EU - rekla je.

Poželela je da nakon jesenjih izbora BiH ne završi u paralizi kao što je to slučaj sa Mostarom, već da je neophodno funkcionisanje svih institucija.

Foto: AP/Tanjug

Protesti protiv Kolinde

Istovremeno, kako je bilo i najavljeno, ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu održani su protesti pod sloganom "NE tuđmanizaciji BiH i STOP "ruskoj čizmi" u BiH 22 godine posle Dejtona" zbog dolaska hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Protest je organizirao Bošnjački pokret za ravnopravnost, a okupljeni članovi, njih 20-ak, nosili su transparente sa porukama "BiH ne treba tutora turskih, ni hrvatskih, ni srpskih", "Hoćemo ista prava za Bošnjake u Hrvatskoj i Hrvate u BiH"...

Jedan od transparenata je i "BiH u EU i NATO" kao i "Kitarovićko osudi hrvatski zločinački poduhvat i agresiju na BiH ".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Njen dolazak se očekivao juče ali se ona nije pojavila

Iako je njen dolazak bio planiran za utorak uveče, ona nije sletela na sarajevski aerodrom iz još uvek nepoznatih razloga.

Na pisti sarajevskog aerodroma sve je bilo spremno za doček, a hrvatsku predsednicu uzalud je čekalo izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvođeno ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Oko 19 sati i 20 minuta, kada je bilo predviđeno sletanje aviona, bh. delegacija je obaveštena da Grabar Kitarović dolazi ipak sutra. O razlozima termina posete ni sam šef diplomatije BiH Igor Crnadak ništa ne zna, jednako kao ni hrvatski predstavnik u BiH, Ivan del Vechio.

Na pitanje zašto gosti iz Zagreba sinoć nisu došli u Sarajevo, Crnadak je za N1 kazao da mu nije poznato zbog čega je došlo do promene termina: "Zaista ne znam", kazao je Crnadak.

Iz Kancelarije predsednice Hrvatske poručili su kako će Grabar Kitarović u Sarajevo sleteti u sredu ujutro, "kako je i bilo planirano".

Sa kim se sve sastaje Kolinda

Kolinda Grabar Kitarović najpre će se sastati sa tročlanim Predsedništvom BiH, a razgovaraće se o mnogim otvorenim pitanjima između dve države.

Predsednica Hrvatske će se u Sarajevu susresti i sa kardinalom Vinkom Puljićem, kao i sa Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmenili i pisma.

Očekuje se i razgovor sa Denisom Zvizdićem, predsednikom Veća ministara BiH, a nezaobilazna tema biće sigurno i izgradnja Pelješkog mosta.

Nakon Sarajeva Grabar Kitarović odlazi u Novu Bilu, a posetiće i manastir Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati sa Hrvatima koji su načelnici opština. U Žepču će posetiti Katolički centar, a posetu će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poglavlja

    17. januar 2018 | 12:24

    Rekla je jasno da nema ulaska BiH u EU sve dok Hrvati ne dobiju svoja prava i u BiH ko šta su u Srbiji dobili svoje udzbenike a još treba da dobiju političkog predstavnika...

  • Zoran veteran

    17. januar 2018 | 12:09

    Kolinda voli sastanke.

  • Maća

    17. januar 2018 | 12:07

    Sto se bunite ona je kul i meni je poklonite za rodjendan pa makar odmah umro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA