Ivanov odbio da potpiše da je albanski zvanični jezik u Makedoniji: Od nove sednice Sobranja zavisi sve

Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše

  • 11

Nakon što predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov odbio da potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik, sednica Sobranja na kojoj će se ponovo raspravljati o tom aktu zakazana je za 29. januar.

Makedonci protestuju zbog albanskog kao zvaničnog jezika: Demonstranti zapalili zastavu Evropske unije

U obrazloženju dostavljenom Sobranju na 14 stranica, Ivanov kaže da je usvajanje ovog zakona zloupotrebilo evropsku zastavu i usvojen je prostom većinom. Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše.

I najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se usvajanju Zakona o jeziku i smatra da SDSM premijera Zorana Zaeva vodi antidržavnu politiku na štetu nacionalnih interesa zemlje, piše portal Žurnal.

Foto: Tanjug / AP

Navode da je izglasavanje Zakona o upotrebi jezika, za koji je glasala tesna većina na čelu SDSM, stvorilo podele i sukobe među građanima.

- Ratifikacijom Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, Zaev se obavezao da izbriše i izmeni makedonsku istoriju. Isto se čini i sa pregovorima o novom imenu zemlje, dok Ministarstvo spoljnih poslova ne reaguje kada se spaljuje makedonska zastava - navodi se u saopštenju ove stranke.

Iz ove stranke takođe kažu da SDSM guši svako drugačije mišljenje, koji se ne plaši da izrazi patriotska osećanja, snažno se suprotstavljajući anti-vladinim politikama koje je implementirao Zaev.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    23. januar 2018 | 12:31

    Kada će se u Albaniji poštovati ljudska prava manjina kao što oni uživaju u drugim državama kao što je Srbija ili Makedonija naprimer. ?!

  • Srpska Krajina-Knin

    23. januar 2018 | 12:59

    E moja braco Makedonci.Je l sad vidite koliko ste naivni bili kad ste otisli od nas.Je l sad vidite zasto su vas nagovorili da odete.Sad vam je jasno,al gotovo,prosao voz.Isti scenario ceka i Crnu Goru al tog jos nisu svjesni.Kad se govorilo sta se radi i zasto bijadose odgovori da Srbi fantaziraju,da smo mi protiv cijelog svijeta,da mi non -stop u svemu gledamo teoriju zavjere.Evo sad je valjda vise svima jasno

  • Posmatrac

    23. januar 2018 | 13:07

    Ko nece srbina za brata imace siptara za gospodara......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA