Bosanca su zadržali na granici i shvatili da postoji još jedna osoba koja koristi njegovo ime!

Krađa identiteta je sve veći problem u komšiluku

  • 0

Krađa identiteta sve je učestalija pojava u svim zemljama sveta, a ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Poznati su brojni slučajevi u kojima se tuđim dokumentima sklapaju lažni ugovori, kupuje, posluje... Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u svom je dosadašnjem radu imala nekoliko slučajeva koji su upućivali na krivično delo nedozvoljenog ili neovlašćenog korišćenja ličnih podataka koje je dostavila organima gonjenja, kazali su Feni iz te agencije.

DIGAO KREDIT NA TUĐE IME: Ukrao čoveku ličnu kartu i zaradio 800.000 dinara!

Emir Felić samo je jedan od brojnih građana čiji su lični podaci zloupotrebljeni. Prilikom kontrole pasoša pri putovanju u Nemačku zadržan je na graničnom prelazu u cilju utvrđivanja da je li putna isprava verodostojna.

Utvrđeno je da je moj pasoš legalno izdat, međutim, počevši od mesta i datuma rođenja, imena roditelja, utvrđeno je da postoji osoba koja koristi potpuno iste podatke. Prilikom upoređivanja podataka po izgledu te osobe konstatovano je da je reč o sasvim drugoj osobi. Postoje dve osobe koje koriste potpuno iste podatke.

Primera radi, zabeležen je slučaj kada je na osnovu kopije lične karte registrovano preduzeće na fizičko lice, bez njenog znanja, a koja je nakon toga imala ogromne probleme jer su joj se pripisale obaveze nastale u radu tog preduzeća.

Drugi slučaj odnosio se na promenu biračke opcije za glasanje u odsustvu. Radilo se o promeni biračke opcije osobi, na osnovu kopije lične karte, bez njenog znanja. Osoba koja je to učinila krivično je procesuirana, a Agencija je provela postupak prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, što je okončano presudom Suda BiH.

Imajući u vidu činjenicu da su navedene zloupotrebe ličnih podataka proizašle iz nezakonitog pribavljanja kopije lične karte, Agencija poseban značaj u svom radu daje upravo kontroli pribavljanja njihovih kopija.

Foto - Ilustracija: Pixabay, Wikipedia/FaceOffic

Svaka kopija lične karte stvara rizik od zloupotrebe, što je to prepoznato i od zakonodavca, pa je Zakonom o ličnoj karti državljana BiH propisano da se kopija lične karte može pribaviti samo ako je to propisano zakonom.

Generalno, zaštita ličnih podataka je živa materija i apsolutnu zaštitu nije moguće ostvariti, jer se radi o postupku i odgovornosti pojedinaca, ističu iz Agencije i dodaju kako je ljudski faktor sigurno najslabija karika u sistemu zaštite ličnih podataka kod svakog kontrolora.

Međutim, adekvatnim ispunjavanjem zakonskih obaveza, propisivanjem i primenom tehničkih i organizacijskih mera, deluje se preventivno kako bi se sprečila nezakonita i neovlašćena obrada ličnih podataka, a što će svakako uticati i da se mogućnost krađe identiteta svede na minimum.

U tom cilju, iz Agencije upozoravaju kako i sami građani trebaju da preduzmu određene mere, uključujući fizičku zaštitu svojih ličnih podataka i dokumenta na kojima su oni sadržani, kao i da svoje identifikacijske podatke ne čine dostupnim putem interneta i drugih medija koje ne mogu u potpunosti da se kontrolišu.

Foto-ilustracija: Profimedia/INSADCO Photography, Profimedia/AFP

Agencija u granicama svojih kapaciteta aktivno radi na podizanju svesti građana o značaju zaštite ličnih podataka, a kao prioritet u prošloj godini, što će se nastaviti i u ovoj, jesu deca kao rizična kategorija.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH podsećaju kako je obveza svih kontrolora (javnih organa, pravnih i fizičkih osoba) koji vrše obradu ličnih podataka, da ispoštuju Zakon kao opšti propis, kao i druge propise koji sektorski regulišu obradu ličnih podataka za koju su oni nadležni.

Jedna od zakonskih obaveza svakog kontrolora odnosi se i na donošenje plana bezbednosti ličnih podataka kojim će se odrediti tehničke i organizacione mere za sigurnost ličnih podataka.

Takođe, naglašavaju kako nije dovoljno samo propisati mehanizme za zaštitu ličnih podataka već ih konstantno primenjivati u praksi, unapređivati i vršiti kontrolu primene tih mehanizama.

Daljinac

(Telegraf.rs/Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA