Ko je Nimic i hoće li rešiti makedonsko pitanje? Nadgledao je američku politiku u zemljama Istočne Evrope i bavio se kiparskom podelom

Bio je odgovoran i za nadgledanje američke politike u zemljama istočnog Mediterana i istočne Evrope

  • 6

Metju Nimic, američki diplomata i posrednik UN za spor između Atine i Skoplja u vezi s imenom Makedonije, bio je angažovan još u administraciji američkog predsednika Lindona Džonsona, kasnije i kod Džimija Kartera, kao savetnik državnog sekretara Sajrusa Vensa, gde se posebno bavio "kiparskim pitanjem".

Put "Nove Makedonije" - ima li svetla na kraju tunela?

U tom smilu njegovo angažovanje u aktuelnom sporu između Atine i Skoplja nije iznenađujuće, a posebno imajući u vidu da je od marta 1994. do septembra 1995. godine radio je kao specijalni izaslanik predsednika Bila Klintona i posrednik upravo u rešavanju "makedonskog pitanja".

Taj je njegov angažman okončan potpisivanjem Privremenog sporazuma 1995. godine kojim su Grčka i Republika Makedonija u Ujedinjenim nacijama rešile mnoga pitanja između dve države.

Foto: AP/Tanjug

Tada je Nimic postao zamenik Sajrusa Vensa, koji je u to vreme bio državni sekretar SAD, ali i lični izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u razgovorima o preostalim otvorenim pitanjima u sporu te dve zemlje, posebno o imenu Makedonije.

U dugačkoj profesionalnoj karijeri Nimic je bio i komesar Lučke uprave Njujorka, član Zdravstvenog savetodavnog saveta u Njujorku, ali se bavio i naučnom i tehničkom saradnjom, pitanjima nuklearne eksploatacije, zaštite životne sredine i međunarodne komunikacijske aktivnosti američke vlade SAD.

Foto: Wikimedia/Flickr/PASOK

Između perioda u kojima je bio angažovan u američkoj administraciji, dugo se bavio advokaturom, a bio je odgovoran i za nadgledanje američke politike u zemljama istočnog Mediterana i istočne Evrope.

Od 2017. radi kao poverenik Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti i poverenik Američkog univerziteta u centralnoj Aziji, u Kirgistanu.

Metju Nimic je rođen 17. juna 1939. godine u Bruklinu u Njujorku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    29. januar 2018 | 14:30

    Sramota je za Grčku i Makedoniju što dozvoljavaju ovako nešto.Neko treći (naravno Amerikanac) da dođe da im ''pomaže'' da se dogovore.Kome su oni ikada iskreno pomogli? Sami sebi na ovaj način stavljaju etiketu na čelo ''mi smo jadni i nesposobni vazali''.To nije suverenitet.Ali to se isto i nama dešava.Ceo svet je dozvolio Americi da bude svetski policajac.

  • Nikolas

    29. januar 2018 | 14:02

    JA VEC VIDIM JEDNU EVROPSKU ZENLJU SA NOVIM IMENOM DO KRAJA GODINE KAO CLANICU NATO ALIJANSE!!!!

  • Goran

    29. januar 2018 | 15:07

    Trebalo bi da prihvate naziv "Tafčetonija".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA