Alarmantna situacija u zdravstvu u Makedoniji: Lekari odlaze iz zemlje, najviše fali pedijatara, za tri godine ostaće ih samo 13 u celoj državi!

U Makedoniji trenutno radi 1.570 opštih matičnih lekara, 147 matičih ginekologa i oko stotinu pedijatara, gde je stanje najkritičnije

  • 13

Za tri godine Makedonija može da ostane bez matičnih lekara, a za dve godine u toj zemlji će ostati svega 13 matičnih pedijatara, upozoravaju iz Lekarske komore. Ističu da čak 86 posto diplomiranih doktora žele da napuste Makedoniju, pa apeluju da se što pre preduzmu mere sprečavanja masovnog odliva lekara.

Ministar zdravlja uvredio trudnice, optužio ih da da su krive za smrtnost beba: Skandal potresa Makedoniju, žene mu žestoko odgovorile (VIDEO)

Prema podacima Lekarske komore, od 200 studenata, koji svake godine diplomiraju na Medicinskom fakultetu, čak 173 žele da karijeru nastave van Makedonije. Drugi problem je i starosna granica – nema ko da zameni lekare koji odlaze u penziju.

- Ove godine ta starosna granica će biti 59 godina. Ako se uzme u obzir da sa 62 godine ljudi već odlaze u penziju, za tri godine, ako se u međuvremenu nešto ne preduzme, Makedonija će ostati bez matičnih doktora -  upozorava dr. Kalina Stardelova Grivčeva, predsednik Lekarske komore.

U Makedoniji trenutno radi 1.570 opštih matičnih lekara, 147 matičih ginekologa i oko stotinu pedijatara, gde je stanje najkritičnije.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Najalarmantnija situacija je u pedijatriji, gde će do 2020. godine ostati samo 13 doktora u celoj državi jer su svi specijalisti pred penzionisanjem - kaže Lidija Čolakova Dervišova, predsednik Udruženja privatnih matičnih lekara.

Osim malog broja lekara, gotovo u svim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno ni medicinskih sestara, pa je radi toga odelenje za hematologiju na dečijoj klinici dva dana bilo zatvoreno, a deca sa teškim obolenjima su bila šetana sa odeljenja na odeljenje.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Država godinama unazad pravi strategije da se spreči odliv lekara, ali bez rezultata, a posledice masovnog iseljavanja doktora i medicinskog kadra već je počeo da tri ceo zdravstveni sistem u Makedoniji.

Zatvorena odeljenja, duge liste čekanja, gužve po hodnicima bolnica, nekvalitetne zdravstvene usluge, samo su deo visoke cene koju plaćaju pacijenti.

VIDEO: Jedan ubod vam može promeniti život

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    12. februar 2018 | 23:34

    Slicno ce se desiti i u Srbiji ako se nesto uskoro ne preduzme

  • Zoran

    12. februar 2018 | 23:28

    Copy- paste i u Srbiji, ja danas dobio papire postom od poslodavca iz Nemacke, bice i kod nas DANKE DOJCLAND

  • godzilla sa morave

    12. februar 2018 | 23:41

    Ovo ceka i nas,ali lako je to resiti.Dajte ljudima dobre plate i dobre uslove za rad,vezite ih ugovorima dok su jos na fakultetu od minimum deset i vise godina,dajte im stanove sa beskamatnim kreditima,a i to je razlog da ne mogu da odu iz zemlje.Dajte im sve,ali ih i vezite necim i nece biti problema.Mi bi da doktor otvara glavu ,a da ima platu kao cistacica u epsu.Vidite da to ne ide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA