Banda Rusa, Ukrajinaca i Moldavaca opelješila bogate i poznate Makedonce: Akcija je trajala 5 dana, pobegli sa 3 miliona evra

Policija zna imena pljačkaša jer su ih snimile bezbednosne kamere u bankama, ali ne zna gde su pobegli, gde se sada kriju i šta je sa njihovim bogatim plenom

  • 2

Dobro poznata banda lopova sastavljena od Rusa, Ukrajinaca i Moldavaca je krajem novembra prošle godine uspela da za samo nedelju dana da isprazni desetine sefova poznatih biznismena u skopskim bankama i sa novcem i zlatom nestane bez traga i glasa.

Prilazio je ženama na parkinzima i ulazima u zgrade, pretio pištoljem, krao nakit i pare: Napokon je pao beogradski razbojnik

Informaciju o neverovatnoj pljački sefova u bankama, koju je obelodanio skopski portal MKD.mk, tek sada je potvrdila makedonska policija, šturo saopštivši da je istraga u toku.

Prema prvim procenama, lopovi su odneli između 2 i 3 miliona evra i ko zna koliko kilograma zlata i drugih vrednosti, a cilj bande su bili sefovi u bankama biznismena i bogataša, čija imena su dobro poznata makedonskoj javnosti.

Pozivajući se na svoje izvore, portal MKD.mk piše da je operacija pljačkanja sefova banaka počela sa zakupom sefa u banci. Svaki član grupe lopova je sasvim legalno zakupio sef u nekoliko različitih banaka u Skoplju.

Foto-ilustracija: Foter/BullionVault

Operacija kriminalne bande trajala je samo pet dana, nakon čega su sa punim torbama novca i zlata napustili Makedoniju.

Policija zna imena pljačkaša jer su ih snimile bezbednosne kamere u bankama, ali ne zna gde su pobegli, gde se sada kriju i šta je sa njihovim bogatim plenom.

Nakon zakupa sefa, lopovi su legalno ulazili u banku. Niko od zaposlenih, niti odgovornih za bezbednost sefova i sigurnost novca nije posumnjao da se radi o dobro organizovanoj međunarodnoj bandi koja je napravila milionsku štetu klijentima koji su svoj novac na čuvanje poverili bankama u Skoplju. U banke su ulazili sa urednim ključem od svog sefa, a izlazili sa punim torbama novca i zlata iz tuđih sefova.

Kako su, bez obijanja, uspevali da otvore tuđe sefove, i da li su u bankama imali svoje „krtice“, pokazaće istraga. Zanimljivo je da su oni imali precizne informacije o brojevima sefova koji su „tankirani“ sa novcem i dragocenostima.

Foto: Profimedia/Alamy

U delu gde se otvaraju sefovi, bezbednosnih kamera u banci nema zbog zaštite privatnosti. Kamere su snimale razbojnike samo dok su ulazili i izlazili iz prostorije u kojoj se nalaze sefovi, ali je sve to teklo prema zakonskoj proceduri, jer su oni legalno zakupili sef u banci. Niko nije posumnjao da su umesto svog praznog, otvarali tuđi puni sef i iz njega uzimali novac i zlato.

Prema izvorima portala MKD.mk, šteta koja je do sada prijavljena iznosi između 2 i 3 miliona evra. Moguće je, međutim, da je suma daleko veća, jer postoji verovatnoća da deo oštećenih nisu ni prijavili pljačku svojih sefova zbog toga što bi morali da dokažu poreklo novca.

Foto-ilustracija: Profimedia/robertharding

U otkrivanju ove dobro organizovane bande pljačkaša, makedonska policija je pomoć zatražila i od Interpola. Od njih su dobili informaciju da se radi o poznatoj bandi, koja je ovakve i slične akcije vršila svuda po svetu.

Policija zna njihove likove i imena, ali ne zna gde se kriju i pta je sa opljačkanim novcem i zlatom.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. mart 2018 | 07:59

    Iznajmljena ekipa,insajder iz banke ako ne neko i iz politike,prepostavka novac nije legalno zaradjen pa sam tim da ce neko to i smeti traziti,u protivnom od ovoga je nemoguce to tako uraditi!

  • bm57

    7. mart 2018 | 09:11

    Odakle milioni, postavlja se pitanje, i treba da im kradu, samo gas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA