Austrija ne želi radnike iz Hrvatske i to zbog jednog očiglednog razloga: Izdvojeni su kao potencijalna opasnost za tržište rada

U Austriji je tokom prošle godine radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dve do tri hiljade

  • 4

Austrijska vlada odlučila je da od Evropske komisije zatraži produženje prelaznog perioda do 2020. godine, tokom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada, saopšteno je iz kabineta kancelara Sebastijana Kurca, a takvu odluku podržava i predsednik austrijske Privredne komore Kristof Lajtl.

Kao jedan od razloga, navodi se veliki broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji. Kako je saopšteno, ukoliko se ne dosadašnja mera, koja je na snazi do prvog jula ove godine, ne produži, prevremeno otvaranje tržišta rada za državljane Hrvatske ne bi rezultiralo povećanjem broja stručnjaka i visokokvalifikovanih radnika, nego povećanjem broja nezaposlenih.

Nemačke bolnice vape za medicinskim radnicima iz Srbije i Bosne: Sandra je tamo već 8 meseci i otkriva dobru i lošu stranu

Foto: Tanjug/AP

U Austriji je tokom prošle godine radilo oko 28.000 hrvatskih državljana, a taj broj svake godine raste za dve do tri hiljade. Istovremeno, u toj zemlji živi 4.800 nezaposlenih Hrvata. Takođe, u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti trenutno skoro dvostruko veća nego u Austriji, prenosi Index.hr.

Vlada trenuto ispituje izuzetke za sezonske radnike u turizmu kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta iz ograničenja.

Priče o tome da će Austrija iskoristiti svih sedam godina za ograničavanje pristupa hrvatskim radnicima, koje po pravilima Evropske komisije ima na raspolaganju, mogle su se čuti u tamošnjoj javnosti već početkom godine.

Sve je počelo napadom donedavnog kancelara Kristijana Kerna koji je baš građane Hrvatske izdvojio kao potencijalnu opasnost za tržište rada u ovoj alpskoj zemlji. On je za privredni program nove vlade rekao da je "program osiromašivanja", a najveću kritiku izneo je na račun vladinog plana da se preko liste deficitarnih zanimanja austrijsko tržište rada otvori za članice EU.

Foto: Pixabay

Još oštriji u kritikama bio je bivši šef austrijskih sindikata Verner Mun, koji je za bečki Kurir rekao da će, ukoliko se tržište rada otvori, u tu zemlju će ući hiljade jeftinih radnika iz istočne Evrope.

- Vlada je zapravo odlučila da otvori novu balkansku rutu - izjavio je Mun.

Jedina koja se protivi ovoj odluci je austrijska ministarska privrede Margareta Šrambok.

- Potreba za radnicima postoji, a iz istočne Evrope u Austriju gotovo da više i ne dolaze radnici - rekla je Šrambok.

Foto: Pixabay

Zemlje EU imaju pravo da ograniče pristup državljanima novih članica Unije do pet godina. Nakon toga je moguće ograničenje jedino u slučaju ako se utvrdi da bi potpuno otvaranje granica negativno uticalo na domaće tržište rada. Ukoliko Brisel odobri austrijski zahtev, ograničenje pristupa tržištu rada za hrvatske državljane trajaće do 1. jula 2020. godine.

Austrijski mediji pisali da bi se u tu zemlju kratkom roku moglo doseliti i do 150 hiljada Hrvata koji masovno beže od siromaštva i nezaposlenosti u svojoj zemlji. Po svoj prilici, Hrvati će nova radna mesta nastaviti da traže u Nemačkoj i Irskoj.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ekonomika

    6. mart 2018 | 22:03

    Bolje biti na birou u AT nego primati platu u CRO, vise se “zaradi” 😂

  • Francuz

    6. mart 2018 | 20:10

    Ma ne preterujte, oni tamo idu turistički a ne kao buduća radna snaga, nemojte tako!

  • bm57

    7. mart 2018 | 08:48

    Sta drugo ocekivati od Austrijanaca? *ebo ih Svarceneger, onaj njihov, Kalifornijski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA