≫ 

Saša je prešao 200 km, nosi krst na leđima i jaku poruku bahatim političarima (FOTO) (VIDEO)

Pavlić je rekao da je nošenje krsta do Zagreba jednostavno poruka

  • 6

Saša Pavlić, čovek sa krstom koji je prešao peške skoro 200 kilometara, stigao je u Zagreb. Grupa roditelja i dece ga je dočekala aplauzom na Markovom trgu oko 11 časova. Cilj njegove misije bio je da svoju poruku prenese političarima. Njegovi pomagači krst su uneli u grad nekoliko sati pre njegovog dolaska u Zagreb.

Saša pešači sa krstom na leđima od Rijeke do Zagreba: Nosi ga za svu decu i roditelje "dragim vođama ovog naroda"

Pavlić se na ovaj podvig odlučio revoltiran odlukom hrvatskih vlasti da pola milijarde dolara daju za kupovinu 12 polovnih aviona, dok u fondovima za retke lekove i dečje bolesti gotovo da nema novca. Povodom njegovog dolaska na Markov trg, na Fejsbuku je juče napravljen i događaj koji je okupio na hiljade ljudi.

OBRATIO SE OKUPLJENIMA ISPED VLADE

- Mi odlučujemo hoće li nas uopšte biti. Moramo znati da zaštitimo svoju decu. Šta da ja tim ljudima kažem? Svi znamo šta će reći, ako uopšte izađu. Odcepljeni su od naroda, odcepljeni od svega. Zar ne možemo za stotinak dece dati sve što treba? Ovo je pitanje svih nas, vi odlučujete šta ćete čitati u novinama i na portalima. Četiri miliona građana će kliknuti nešto besmisleno - kazao je Pavlić pred zgradom vlade.

Obraćajući se onima koji su danas ostali u svojim domovina, Pavlić je rekao da će im biti tako kako im je.

- Živite u toj zemlji, a mi odosmo dalje odavde, gde cene čoveka, dete i život - kazao je Pavlić pre nego što je ušao u zgradu vlade, gde se sastao sa premijerom Plenkovićem.

Saša je na ovaj način želeo da izrazi protest zbog postupaka hrvatske vlade Foto: Tanjug/HINA/Daniel KASAP

PRENEO PORUKU PREMIJERU

Kako je preneo portal Index.hr, Pavlić je sa suzama u očima rekao da je preneo poruku premijeru Plenkoviću i da se njegov posao tu završio.

- Ja sam svoje obavio, preneo sam poruku. Ja sam svoj put završio time, za sve detalje pitajte roditelje, ako su oni zadovoljni i ja sam. Hvala svima koji su me pratili, što ste pomogli da dignemo svest, nadam se da će ostati nešto od toga. Vredelo je sve jer ja samo nosim poruku i preneo sam je. Moja medijska epizoda se završila, neću davati nikakve intervjue pa molim medije da me puste na miru. Reč dajem roditeljima, za sva dalja pitanja obratite se njima - rekao je kratko Pavlić i udaljio se.

Premijer Plenković se do sada nije oglasio povodom ovog neobičnog susreta.

Index prenosi da je jedna majka, koja je bila sa Pavlićem u vladi, rekla da im je na sastanku premijer rekao da za skupe lekove država - nema novca.

DOČEKAN I NA TRGU BANA JELAČIĆA

I na Trgu bana Jelačića Pavlića su dočekale majke sa bolesnom decom, a potom su se svi zajedno uputili ka vladi.

- Želim da predam taj krst vladi da ih podseća prilikom donošenja odluka o deci - rekao je Pavlić.

Pre dolaska u Zagreb, Saša je putem svog Tviter profila poslao poruku premijeru.

- Pozivam premijera republike Hrvatske gospodina Andreja Plenkovića, ministra zdravstva gospodina Kujundžića i predstavnike udruženja obolelih da iskoriste današnji trenutak i nađu rešenje za problem neodgovarajućeg sistema lečenja dece danas u Hrvatskoj, a da ih građani podrškom čekaju napolju - napisao je on.

VEĆ DANIMA HODA DA BI PRENEO PORUKU

Podsetimo, on već danima hoda starim autoputem od Rijeke do Zagreba kako bi, kako kaže, preneo poruku. A poruka glasi otprilike ovako: "Suludo je da teško bolesna deca već mesecima ne mogu da dobiju lekove, a u međuvremenu je odlučeno da se 500 miliona dolara potroši na polovne avione".

Pavlić je rekao da je nošenje krsta do Zagreba jednostavno poruka, a konačni cilj sada trojice pešaka je Markov trg gde poruku nameravaju prenesu vlastima. Onima koji su i doneli odluku da za avione ima, a za decu nema.

Saša sa krstom na leđima pešači do Zagreba Foto: Tanjug/HINA/Daniel KASAP

- Kap koja je prelila čašu bila je kad sam otvorio jedne dnevne novine i video da na jednoj stranici piše da država nema novac za lekove za decu i šalje ih na klinička ispitivanja, a neka neće dobiti baš ništa. Na drugoj stranici bila je vest o 500 miliona dolara koje će država dati za polovne avione. Mislim da bi to svakome trebalo da upali alarm. Meni je upalilo i nateralo me da napravim ovo što radim - rekao je Pavlić Indexu.

Saša je juče i prekuče imao velike probleme sa nogom, zbog čega je molio za pomoć. Juče mu je, nakon što je video njegov vapaj, došao u pomoć fizioterapeut koji mu je osposobio nogu kako bi uspeo da stigne do cilja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA