≫ 

Krici roditelja bola i tuge odzvanjaju Balkanom: Zašto je sve više dece koja se utapaju u rekama (FOTO) (VIDEO)

Prema zvaničnim informacijama nije poznato šta su uzroci ovih utapanja, ali se pretpostavlja da to zavisi od više faktora

  • 3

U poslednje vreme u regionu je zabeležen veliki broj slučajeva utapanja dece i omladine. Ovi događaji su potresli čitav Balkan, a najteže je roditeljima i prijateljima žrtava koji u pojedinim slučajevima i dalje traže odgovore na pitanje šta se zapravo desilo sa njihovom decom.

Mediji su danima pomno pratili šta se dešava sa ovom decom i izveštavali o potragama, koje su u nekim slučajevima trajale i danima. Njihovi roditelji su skrhani onim što se desilo, a njihove reči bola i tuge, mnogi i dalje dobro pamte.

Zašto smo se zaledili kada je život malog Boška zavisio od ledene i brze reke?

DAVID DRAGIČEVIĆ

Tragično utapanje Davida Dragičevića (25) iz Republike Srpske je ostavilo ljude u neverici. Nestanak mladića je prijavljen 18. marta, a njegovo telo je pronađeno na ušće reke Crvenke u Vrbas.

Obdukcijom je kasnije utvrđeno da je uzrok smrti utapanje, a policija je rekla da nam indicija da je u ovom slučaju u pitanju krivično delo.

Porodica i dalje sumnja da je David Dragičević ubijen Foto: Facebook/Radanovic Suzana Zoran

Policija je takođe utvrdila istragom da je mladić pre pada sa mosta opljačkao jednu kuću blizini. Istakli su da su stvari koje su nestale iz kuće pronađene u džepovima mladića.

Međutim, porodica mladića u to ne veruje i zahteva od vlasti da utvrde ko je ubio njihovo dete. Roditelji su za bilo kakvu informaciju koja bi rasvetlila smrt njihovog sina, ponudili čak 50.000 evra. Davidovo beživotno telo pronađeno je u reci Vrbas, a obdukcija sa VMA pokazala je da se telo tragično nastradalog momka iz Banjaluke , u vodi nalazilo od dva do najviše četiri dana. Navodi se i da smrtni ishod Dragičevića nije mogao da nastupi pre tog vremena.

Na mladićevoj sahrani su ljudi podigli transparente sa natpisom: "Zašto ćutite, pravda za Davida".

- Tvoj tata sve zna. Ubice moga Davida, gledate me krvavim, neljudskim očima. Samo gledajte. Ja vas znam. Neka ti je laka zemlja sine moj. Jednoga dana bićemo opet zajedno. Nikada neću stati - kazao je Davor Dragičević u govoru.

DEČAK SE UDAVIO NA BAZENU

Potom je usledio još jedan slučaj utapanja u kojem je život izgubio dečak (8). On se udavio na Koprivničkim Gradskim bazenima Cerine u Hrvatskoj, 15. aprila oko 17 sati.

Prema nezvaničnim informacijama do tragedije je došlo u delu bazena "veštačka reka".

Na mesto događaja brzo je stigla ekipa Hitne pomoći, ali za dečaka je bilo prekasno. Hitna pomoć je bila na terenu, dečaka su pokušali da reanimiraju, izbacili su vodu, ali na kraju su mogli samo konstatovati smrt u 17:40 sati, prenosi ePodravina.

Hitna pomoć nije uspela da oživi dečaka Foto: AP/Tanjug

FRANKO SILOV

Slučaj tinejdžera Franka Silova (16) iz Hrvatske koji je se udavio kada mu se prevrnuo čamac dodatno je potreslo javnost. On je nestao 24. marta, nakon što mu se prevrnuo čamac u kom su se nalazila još trojica dečaka.  Telo je pronađeno 9. aprila, nakon više od dve nedelje potrage. Mladiću se izgubio trag kod ostrva Visovac u Visovačkom jezeru u Hrvatskoj.

Trojica momaka koju su bili sa njim u čamcu su uspeli da doplivaju do ostrva, ali je Franko (16) nestao. Nestalog mladića su svakodnevno pored policije tražili i službenici NP-a Krka, HGSS-ovci i Lučke kapetanije.

Nezvanično se saznaje da je telo našao rendžer Nacionalnog parka Krka i to na mestu gde se čamac i prevrnuo.

Njegov otac je van sebe od bola od trenutka od kada je saznao za tragediju. Bol koju oseća Željko ne može se opisati.

- Od one večeri kada su mi javili što se dogodilo oka nisam sklopio. Ne mogu, bol je prejaka. Moj Franko bio je ponos našega sela. Dobar od dečjih dana, predivan mladić na diku i ponos našoj Laškovici. Ne hvalim ja njega jer je moj sin jedinac. To će vam reći sve moje komšije i svi oni koji su ga poznavali u skradinskom kraju. Svaka bi majka takvog mladića za sina poželela. A tragedija koja je mene zadesila, ne daj Bože nikome - kaže Željko.

Željku je ovaj događaj došao samo kao so na ranu, s obzirom da je pre nekoliko godina izgubio i suprugu.

- Od opake bolesti moja Anita preminula je 2011. u 36. godini. Franko je tada imao devet godina, završavao je drugi razred osnovne škole. Rano je ostao bez majke, ali ja sam se nakon toga trudio i uspeo da od njega napravim uzornog mladića. Bio sam itekako ponosan na svoga sina jedinca, a nakon njegove tragične smrti, mogu još samo reći da sam ponosan što sam ga imao - kaže Željko.

Potraga sa Frankom je trajala nedeljama Foto - Ilustracija: Telegraf

UDAVILO SE JOŠ JEDNO DETE

Slična tragedija se dogodila 19. aprila na području Novog Grada. Identifikacijom je utvrđeno da je u Uni, juče pronađeno telo trinaestogodišnjaka koji je u reku upao 24. marta, potvrđeno je "Nezavisnim".

Trinaestogodišnjak se utopio kada se prevrnuo čamac u kome je bio sa ujakom Kasimom Mujagićem (34) i njegovim prijateljem Sinišom Popovićem (26).

Njih trojica su, kako je ranije ispričao izvor "Nezavisnih", bili u ribolovu, pa su u naselju Vidorija išli nizvodno gumenim čamcem, a koji se odjednom nasukao na granje u reci, pa se nagnuo i oni su upali u vodu.

- Dvojica muškaraca uspela su da se uhvate za granje, dok je dečaka odnela reka - rečeno je "Nezavisnim".

Mujagić je potom uspeo da dopliva blizu keja na reci, pa su ga izvukli uz pomoć konopca, a spasen je i Popović, dok je dečak nakon duže borbe sa rekom potonuo blizu lokalnog mosta.

Dečak (13) se udavio u reci Uni Foto: Jovana Todorović

BOŠKO K. SE UTOPIO U RECI RZAV

I Srbiji nažalost ove stvari nisu retkost, pa su tako dve situacije u velikoj meri šokirale građane naše zemlje.

Petogodišnji dečak Boško K. utopio se 10. marta u reci Rzav. Nesreća se dogodila malo pre podneva, na šetalištu i parkiću u Arilju, kada se mali Boško okliznuo i upao u nabujali Rzav.

Telo dečaka je pronađeno skoro posle dva sata nizvodno oko 4 km, ali, na žalost, na licu mesta i posle ukazane reanimacije, lekari su konstatovali smrt.

Dečak je bio sa ujakom i starijim bratom u parkiću. Dete se ljuljalo na ljuljašci, a onda je reklo da ide da vidi ribice. Kako je prišlo reci, okliznuo se sa kamena i palo u vodu.

Ujak je u tom momentu stajao kod ljuljaške okrenut leđima i gledao nešto ka putu. Kada je dete upalo u vodu, ujak je odmah potrčao, ali voda je već ponela dete. Pokušao je granom da ga dohvati, ali voda je nosila dete.

Majka dečaka je na sahrani bila neutešna i ništa nije moglo da je smiri. Neprestano je dozivala sina.

- Sine moj, gde mi te vode! Ustani, Boško, dođi kod svoje majke! I bata te čeka! Ajmo kući, čedo moje...", jaukala je neutešna Vesna Aleksić.

Ujak je pokušao da spasi malog Boška ali bez uspeha Foto: Pixabay, Printskrin: Youtube/Glas Zapadne Srbije

DANILO ĐORĐEVIĆ

Sedamnaestogodišnji Danilo Đorđević koji se 29. marta utopio u Nišavi, a njegovo telo su 14. aprila pronašli ribolovci, na priobalju Nišave u selu Trupale.

Nesrećni mladić je nakon povratka iz Ugostiteljsko turističke škole sedeo na keju Nišave kada se okliznuo i upao u vodu. Kako je nakon tragedije posvedočio njegov drug Ognjen Nikolić, održavao se na vodi pedesetak metara sve do Železničkog mosta.

Ognjen je pokušao da spasi druga, plivao je za njim, ali je ubrzo izgubio snagu, a od sigurnog utapanja ga je spasio jedan prolaznik koji je shvativši da mu se pred očima odigrava tragedija, skočio u reku.

Usledila je potraga za mladićem i kojoj su učestvovali policija, vatrogasno-spasilačke jedinice i ronioci koji su uzaludno pretraživali Nišavu od mesta gde je upao u reku do ušća u Južnu Moravu.

Danilovo telo je 14. aprila pronađeno u Nišavi Foto: Telegraf

NE ZNA SE ŠTA SU UZROCI OVIH TRAGEDIJA

Ovakve stvari duboko potresu čitave zajednice, a posle toga se mnogi pitaju da li je nešto moglo da se učini kako bi se tragedije sprečile.

Prema zvaničnim informacijama nije poznato šta su uzroci ovih utapanja, ali se pretpostavlja da to zavisi od više faktora.

U ovom slučaju je dovoljan samo jedan trenutak nepažnje da neko upadne u vodu, pa se zato deci ali i roditeljima stalno skreće pažnja da vode računa kada borave u blizini vode.

Na to se onda nadovezuju i jake rečne struje, sa kojima ni odrastao čovek, a kamoli dete ne može da se izbori.

Kao jedan od razloga je i velika razlika u temperaturi vode. Voda je na vrhu toplija, dok je pri dnu temperatura znatno niža.

Prema mišljenju stručnjaka u tom slučaju, kada plivač koji nema iskustva uđe u taj hladan sloj, organizam sam počinje da povlači krv u unutrašnje organe.

VIDEO Spasavanjem na vodi se u Srbiji bavi Žandarmerija ovo je priča o tim junacima:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Modrica

    23. april 2018 | 09:14

    Sto se tice Davida svima je jasno da se decko nije utopio,prvo je prebijen pa bacen u reku.Nadam se samo da ce istina izaci na videlo i da ce tatini sinovi odgovarati..

  • Sasa

    23. april 2018 | 08:49

    U holandiji je obavezno da djeca od pete godine prate časove plivanja! Minimalno a i b diplomu trebaju imati

  • Johnny Repp

    23. april 2018 | 13:46

    Moja generacija je jedva čekala čas fizičkog da bi odigrali "između četiri vatre", fudbalsku, odbojkašku ili košarkašku utakmicu protiv drugog odelenja . Jednom nedeljno na 25.maju smo imali plivanje ,u kontra smeni , kada smo se pored plivanja "davili" igrajući vaterpolo imitirajući Mirka Sandića, Belamarića, Ronalda Lopatnija i ostale asove toga vremena, a da se pohvalim da smo mi OŠ "Pera Popović Aga" osvojili prvo gradsko školsko takmičenje u ovom sportu. Danas kada prođem kroz to moje školsko dvorište skoro trećina učenika , od onih koji imaju čas fizičkog, sedi na tribinama sa razno-raznim poštedama i opravdanjima . Moderno doba je uzelo danak . Računari, igrice, tri stotine TV kanala,......, a mi smo igrali fudbal i basket i pre i posle časova, vikendom smo pravili turnire između razreda, igrali klikere, jer tada je bio jedan TV program a u kišnim danima najbolja zabava je bio fudbal na federe ili stoni fudbal u večnom luna parku kod ZOO vrta .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA