≫ 

Stepinac dobio još jedan spomenik u Hrvatskoj: Bista otkrivena na njegov rođendan ispred katedrale u Sisku, nakon toga usledilo slavlje (FOTO)

Stepinac, koji se tokom rata tek sporadično i mlako suprotstavljao ustaškom poglavniku Anti Paveliću, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve

  • 17

Ispred sisačke katedrale u utorak je otkriven još jedan spomenik hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, kojeg Srbija smatra odgovornim za mnoge ratne zločine koje je režim NDH počinio tokom Drugog svetskog rata nad pripadnicima nehvatske zajednice i lojalnim Hrvatima, a pre svega nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Nakon otkrivanja spomenika Stepincu, koji je rođen na jučerašnji dan pre 120 godina, usledilo je slavlje u katedrali koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Portal Direktno.hr preneo je da je Košić rekao da je postavljanje spomenika bilo propraćeno nerazumevanjem i podmetanjima, te da je naveo da su mnoge pape cenile Stepinca, zbog čega se od aktuelnog pape očekuje da prihvati njegovu kanonizaciju.

HRVATI KRIJU PRAVU ISTINU O STEPINCU: Tajna dokumenta o njegovoj ulozi u NDH pod ključem?

Inače, inicijator proglašenja Stepinca svecem, monsinjor Juraj Batelja, kaže da su se prigovori na kardinala pojavili tek nakon što je predložen za sveca i tvrdi da nije tačno da Stepinac nije ništa učinio da spase makar decu iz ustaških logora smrti u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Bista Stepinca ispred katedrale u Sisku Foto: Facebook/Sisačka biskupija

On, naime, tvrdi da logori u Sisku i Jastrebarskom nisu bili logori, već prihvatilišta, gde su ustaše, koje on naziva ustanovama NDH, organizovale boravak dece. Batelja je pokušao da umanji ulogu i požrtvovanost Dijane Budisavljević, koja je zaslužna za spašavanje više od 12.000 dece, rekavši da je u tome "presudna bila uloga Stepinca".

On čak tvrdi da da je i sam Stepinac osudio postojanje logora Jasenovac. Pre 20 godina, bivši papa Jovan Pavle Drugi proglasio je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici. Ovo je drugi spomenik Stepincu podignut u Hrvatskoj u poslednje dve godine, prethodni je postavljen u Osijeku, a katolička crkva ranije je najavila da će spomenik Stepincu podići i u naselju Zrin, koje su, kako tvrde, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani.

Crkveni velikodostojnici na otkrivanju spomenika Foto: Facebook/Sisačka biskupija

Stepinac, koji se tokom rata tek sporadično i mlako suprotstavljao ustaškom poglavniku Anti Paveliću, jedna je od glavnih tačaka spora između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Dok Katolička crkva u Hrvatskoj čeka da Vatikan kanonizuje Stepinca, SPC se tome žestoko protivi, a do saglasja nije došlo ni nakon više zasedanja mešovite komisije dveju crkava koja je formirana na inicijativu pape Franje.

Okupio se i veliki broj građana Foto: Facebook/Sisačka biskupija

Iako je Katolička crkva uverena i očekuje da će papa Franja sam odlučiti o kanonizaciji Stepinca, to se do danas nije dogodilo. Hrvatski sabor je 14. februara 1992. doneo deklaraciju o osudi političkog procesa i presude Stepincu, po kojoj je on navodno bio nepravedno osuđen na montiranom procesu, a optužbe da je trovan nikad nisu dokazane.

VIDEO: Obeležena 23. godišnjica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. maj 2018 | 08:35

    SLAVILI SU STEPINCA I PRE 50 GODINA I UVEK U HRVATSKOJ POSLE RATA KAO I ANTU PAVELICA -DRZALI SLIKU U RESTORANIMA I PEVALI USTASKE PESME I ISLI SVI NEDELJOM U CRKVU NA MISU!!! SAMO MI SRBI IDIOTI SMO VEROVALI JOSKI FERDINANDU I BRATSTVU I JEDINSTVU!! BRANILI SU NAM I SLAVU I ZATVORILI CRKVE I MANASTIRE OD KOJIH SU PRAVILI STALE I TOALETE!!

  • Cika Velja

    9. maj 2018 | 09:46

    Vidis Plenkovicu,bio si u pravu? Jedan narod u "Besmrtnom puku" sa jos 100 miliona drugih ide tiho i nosi sliku svojih predaka palih u borbi protiv fasizma,a tvoj narod podize spomenik tim istim fasistima??? U pravu si Plenkovicu...NISMO ISTI!!!

  • Тодорић

    9. maj 2018 | 09:00

    Народ који нема будућност,увек слави прошлост.Ко је од њих по нечему познат? Паметном? Пустите их да потону на миру у својој прошлости.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA