Važno je da se ujedinimo protiv Rusije i sprečimo njen uticaj na Zapadnom Balkanu: Poruka Tereze Mej posle Samita u Sofiji

Ona je posle Bugarske otputovala u zvaničnu posetu Skoplju gde se sastala sa premijerom Zoranom Zaevim

  • 29

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas u Skoplju da je važno da se spreči uticaj Rusije u Evropi i u zemljama Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan je sastavni deo Evrope: Ovo su poruke evropskih lidera o proširenju Evropske unije

Rusija pokušava da utiče na evropske zemlje i zemlje Zapadnog Balkana, zloupotrebom informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se ujedinimo protiv Rusije, a podrška Makedonije i drugih zemalja od velikog je značaja za nas - rekla je Mej, koja je posle Samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji doputovala u zvaničnu posetu Skoplju.

Britanska premijerka je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Makedonije Zoranom Zaevim istakla da će na samitu u Londonu, kao i na samitu u Sofiji, glavna tema biti bezbednost regiona i ruski uticaj na njega.

Ona je dodala da Britanija u potpunosti podržava Makedoniju u rešavanju spora oko imena sa Grčkom i dodala da je brzo rešenje više nego potrebno.

Tereza Mej i Zoran Zaev-Foto: Tanjug/AP

- Sukobi iz prošlosti znaju ponekad da budu teški i nerešivi, ali jednom zasvagda moramo da se suočimo sa njima. Uz dobru volju svi možemo da napredujemo - poručila je Mej.

Ona je dodala da je Britanija donela odluku da bude domaćin ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu u okviru Berlinskog procesa u cilju podsticanja pozitivnog rasta.

Prema njenim rečima, u fokusu predstojećeg samita su poboljšanje ekonomske stabilnosti, unapređenje bolje političke saradnje i prevazilaženje pitanja nasleđa koji proističu iz sukoba tokom protekle tri decenije.

- Vaša zemlja je integralni deo Evrope. I znamo da je snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana od koristi za sve evropske zemlje. Naše prijateljstvo i naš odnos će nastaviti da se produbljuju - poručila je Mej.

Tereza Mej i Zoran Zaev-Foto: Tanjug/AP

Zaev je rekao da današnja poseta britanske premijerke Makedoniji potvrđuje da Britanija ostaje posvećena i angažovana u napretku Zapadnog Balkana i da će se na samitu u Londonu ponovo potvrditi pozitivni instrumenti saradnje na Zapadnom Balkanu u oblasti ekonomije, saobraćaja, bezbednosti i integracije.

Šta je britanska premijerka Tereza Mej izjavila na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji pogledajte u snimku:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbgggg

    17. maj 2018 | 21:34

    Koliko mrzim englesku toliko volim Rusiju...

  • Stefan

    17. maj 2018 | 23:08

    Srbiju nikada nećete udaljiti od Rusije, narod joj veruje, oni su naša braća!

  • Cika Velja

    17. maj 2018 | 23:17

    Ujedini se kravo protiv terorizma,a Rusi ti nikad nisu gradjane po metrima i autobusima dizali u vazduh!!! Znas ti to,samo si pogana roda i kolena!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA