Upoređuju ga sa Orbanom, bio je u zatvoru, a prate ga brojni skandali: Hoće li Janez Janša treći put postati premijer Slovenije? (FOTO) (VIDEO)

Janša je bio liberalni disident u vreme komunizma, a onda se pretvorio u konzervativnog lidera koji izražava oštre stavove protiv Brisela zbog migracije. Zatvor, brojne afere i izborni porazi nisu ga poljuljali i je na putu da formira novu vladu

  • 1

Bio je dva puta premijer, proveo neko vreme u zatvoru, optužen za korupciju i krijumčarenje oružja, a sada je na putu da ponovo formira vladu u Sloveniji. Janez Janša je sa svojom strankom osvojio 25 posto glasova na parlamentarnim izborima u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Dok on slavi pobedu, Brisel ćuti jer će dobiti još jedan glas protiv migranata u Evropskoj Uniji. Upoređuju ga sa Viktorom Orbanom, a njegovi politički protivnici jasno su rekli da neće ući u koaliciju sa njim.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Sloveniji, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova, potvrdili su pobedu desničarske Slovenačke demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše (59) sa 25 posto glasova. Janša je bio liberalni disident u vreme komunizma, a onda se pretvorio u konzervativnog lidera koji izražava oštre stavove protiv Brisela zbog migracije. Zatvor, brojne afere i izborni porazi nisu ga poljuljali i je na putu da formira novu vladu.

U nedelju su u Sloveniji održani parlamentarni izbori, a stranka bivšeg premijera osvojila je 25 posto glasova. Drugo mesto sa 12,7 posto priopalo je novoj parlamentarnoj stranci Lista Marjana Šareca, a čak devet partija ima poslanike u novom sazivu, što stvara velike probleme oko formiranja vladajuće koalicije, navodi STA.

I Slovenija skreće udesno: Zatvorena biračka mesta, Janšina stranka pobednik, u parlamentu i ultradesnica (FOTO)

- SDS je otvoren za saradnju. Spremni smo za ozbiljan razgovor zasnovan na platformama - poručio je u nedelju Janša i pozvao sve parlamentarne stranke da posete njegovu i ponesu svoje izborne platforme.

Janez janša ponovo se vraća na vlast Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji premijer Slovenije obećao je u poruci na Tvitera da će njegova partija, ukoliko formira vladu, voditi zemlju pravedno za sve građane.

- Ne plašimo se sutrašnjice. Mi joj se radujemo... Slovenija će biti bezbedna, s uređenim javnim službama i u njoj će jednaki uslovi važiti za sve - poručio je Janša na ovoj društvenoj mreži, zahvaljujući se biračima na podršci.

BRISEL REZERVISAN NAKON NJEGOVE POBEDE

Janša je bio liberalni disident u vreme komunizma, a onda se pretvorio u konzervativnog lidera koji izražava oštre stavove protiv Brisela zbog migracije. Nakon njegove pobede Brisel je rezervisan, a njegova pobeda mogla bi da donese još jedan glas protiv migranata u Evropskoj uniji, piše Politiko.

Pre skoro 30 godina, Janša i još troje ljudu uhapšeno je jer su širili vojne tajne, kada je Slovenija bila deo komunističke Jugoslavije. Hapšenja su dovela do tzv. Pokreta slovenačkog proleća, ključnu epizodu raspada Jugoslavije.

- Danas ponovo miriše na proleće - rekao je Janša na skupu svoje opozicione Slovenačke demokratske stranke (SDS) i savezničkih saveznika u hotelu "Grand Union" u Ljubljani, izazvavši aplauz.

Za njegovo ime vezuje se nekoliko skandala, ali on je na putu da ponovo bude na čelu zemlje sa dva miliona ljudi. U takmičenju za treći mandat premijera, gotovo sigurno će postati jedini poslanik izabran u svakom parlamentarnom mandatu od nezavisnosti 1991. godine.

Osvojio je 25 posto glasova na izborima Foto: Tanjug/AP

Janša je vodio kampanju zasnovanu na njegovoj anti-komunističkoj prošlosti i obećavao je budućnost bez migranata.

POLITIČKA KARIJERA

Diplomirao je vojne studije Univerziteta u Ljubljani, poznat po oštrosti, Janez Janša je u zatvoru bio jer je sa svojim kolegama novinarima u magazinu objavio kritike Jugoslovenske narodne armije. Nakon puštanja iz zatvora, brzo se popeo na političkoj lestvici.

Od 1990. do 1994. bio je ministar odbrane, uključujući i period desetodnevnog rata tokom kojeg se Slovenija odvojila od Jugoslavije 1991. godine. On je bio jedan od predvodnika Slovenačke teritorijalne odbrane, angažovao je gerilsku taktiku, što je dovelo do povlačenja jugoslovenskih trupa posle kratkog rata po proglašenju nezavisnosti.

Predsednik SDS-a postao je 1993. godine i od tada je na njenom čelu. Prvi put je postao premijer Slovenije 2004. odmah nakon što je Slovenija pristupila EU. Na tom mestu ostao je do 2008. godine.

Ponovo je postao premijer 2012. i na tom mestu ostao do 2013. kada se povukao iz drugog mandata nakon manje od dve godine zbog korupcionog skandala.  Na izborima 2014. godine, borio se iz zatvorske ćeliju gde je izdržavao kaznu od dve godine zatvora zbog korupcije.

Dva puta je bio premijer Slovenije Foto: Tanjug/AP

Janša, osuđen zbog primanja mita po vojnom ugovoru sa finskom kompanijom "Patria" tokom prvog mandata (2004-2008), uspeo je da Ustavni sud poništi tu kaznu krajem 2014. godine.

Uvek tvrdeći da su "farsa" optužbe protiv njega, pribegao je novom suđenju i tražio 900.000 evra naknade države, o čemu je postupak u toku.

SLIČNOST SA ORBANOM I POMOĆ IZ MAĐARSKE

Još jedna stvar brine Brisel: Janša ne samo da ima biografiju sličnu Viktoru Orbanu, premijeru Mađarske, već koristi i njegove metode, a tokom kampanje dobio je i njegovu pomoć.

On vodi kampanju ne samo kao Orbanov saveznik već i kao neko ko je "politički preživeo".

U ovoj izbornoj sezoni, Janša i druge desničarske partije vodile su kampanju protiv migracione politike EU, koja je državi dodelila kvotu od 567 migranata za preseljenje. Janša je vodio kampanju zasnovanu na svojoj antikomunističkoj prošlosti i obećavao budućnost bez migranata, govoreći kako su se razne sile urotile protiv njega, slično kao što često govori Orban.

Upoređuju ga sa Orbanom i kažu da koristi njegove metode Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban ga je podržao na mitingu u Celju.

- Ako se Evropa preda masovnom pokretu stanovništva i migracijama, naš kontinent će biti izgubljen. Njihov cilj je da smeste ljude među nama koji ne pripadaju našoj kulturi i koji žele da žive ovde prema sopstvenim religijama i običajima -  rekao je tada Orban.

Na skupu u Ljubljani Janša je podsetio na pola miliona migranata koji su prošli kroz zemlju 2015. i 2016. godine na putu ka Zapadnoj Evropi.

- Nećemo dozvoliti da se to ponovo desi. Slovenci su solidarni, dokazali smo to tokom balkanskih ratova, ali znamo gde je razumna granica između solidarnosti i ludila - rekao je Janša.

Slovenački mediji su preneli da Orbanovi prijatelji i medijske kompanije posredno finansiraju kampanju Janeza Janše. Iz Janšine stranke su rekli da se radi o "lažnim vestima".

Ali Žerdin, jedan od urednika lista "Delo" i autor knjige o "slovenačkom proleću", rekao je da ako Janša pobedi, "moguće je da će Slovenija postati malo sličnija Mađarskoj" - iako SDS neće imati veliku većinu i moć koju ima Fides u Mađarskoj.

- Orijentacija prema EU može se promeniti, makar malo. Ali Janša je "eklektičan političar", koji je ostao vrlo lojalan Angeli Merkel i njenim hrišćanskim demokratama - rekao je Žerdin.

Međutim, stručnjaci se slažu da Slovenija neće dobiti vladu pre septembra.

- Biće teško da formira vladu, jer su ostale stranke rekle da neće da ulaze u koaliciju sa njim. To će biti bolan i dugotrajan proces, jer bi svi političari morali da pregaze obežanja data svojim pristalicama - rekla je analitičarka Tanja Starič za Radio Sloveniju.

Neko vreme proveo je i u zatvoru Foto: Tanjug/AP

KRIJUMČARENJE ORUŽJA

Bivši agent slovenačke vojnoobavještajne službe je u martu 2011. godine optužio Janeza Janšu da je tokom raspada Jugoslavije, kada je vršio dužnost ministra odbrane Slovenije, bio uključen u krijumčarenje oružjem.

Janšu je za šverc oružjem optužio i austrijski novinar Rihard Šnajder u svojoj knjizi "Šta nam možete", gde je naveo da je Janez uzimao proviziju od 250.000 dolara po brodu za oružje koje je išlo u Republiku Hrvatsku i Republiku BiH.

Janša je odbacio te navode.

- Kao ministar odbrane bio sam jedan od potpisnika dozvola za promet i tranzit vojne opreme i oružja i sve te dozvole su još uvek u arhivu Ministarstva odbrane - rekao je on.

KO ĆE FORMIRATI KOALICIJI U SLOVENIJI

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Sloveniji, na osnovu 99,7 odsto prebrojanih glasova, potvrdili su pobedu desničarske Slovenačke demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše sa 25 posto glasova, drugo mesto sa 12,7 posto nove parlamentarne stranke Lista Marjana Šareca.

Najveći gubitnik izbora je dugogodišnji ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec kojeg neće biti u novom sazivu parlamenta, a njegova Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS), koja je u svim vladajućim koalicijama u toj zemlji bila još od 1996, prepolovila je broj poslaničkih mandata koje je imala na osnovu izbora iz 2014. godine.

Janšina stranka koja vodi sa 25 odsto glasova, od 90 mesta u slovenačkom parlamentu, mogla da ima 25 poslanika, dok bi Šarec sa 12,7 odsto mogao da računa na 13 poslanika.

Iza njih slede Socijalne demokrate sa 10, Stranka modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara i Levica sa po devet i Nova Slovenija sa sedam poslačkih mesta.

STA navodi da je Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) iznenađujuće loše prošla i računa na pet poslanika, koliko bi trebalo da ima i Stranka Alenke Bratušek, dok se u parlament izgleda vraća ultradesničarska Slovenačka nacionalna stranka sa četiri poslanika.

Hoće li Janša treći put postati premijer Slovenije? Foto: Tanjug/AP

Sve ove stranke prešle su izborni cenzus koji u Sloveniji iznosi četiri odsto glasova. Još dva poslanička mesta zagarantovana su predstavnicima italijanske i mađarske manjine.

Iako je Janšina stranka jasni pobednik izbora, kategoričko odbijanje praktično svih stranaka, osim Nove Slovenije i Slovenačke nacionalne stranke, da sarađuju s njim, stvara nekoliko komplikovanih scenarija.

U teoriji, šest stranaka koje naginju centru i levici moglo lakše da formira vladu, u kojoj bi za premijera bilo logično očekivati Šareca.

Gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec poželeo je Janši "sreću sa formiranjem koalicije", ali i kazao da je srećan zbog izbornih rezultata i da će Lista Marjana Šareca biti ta koja će sastavljati koaliciju, ukoliko se svi budu držali onoga što su pričali pre izbora.

Šarec je poručio da njegova stranka neće zvati Janšinu, ali da ukoliko poziv dođe od Janše, "provesti neko vreme uz kafu nije problem, u svakom slučaju ponovićemo ono što smo već mnogo puta kazali".

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA