• 0

Makedonski predsednik zvanično odbio da potpiše sporazum sa Grčkom o novom imenu

Prema rečima Ivana, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona

  • 0

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov zvanično je odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer, kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

- Na osnovu clana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrdivanju konacnog sporazuma za rešavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva izmedu strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sednici održanoj 20. juna 2018. godine - naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Makedonski parlament ratifikovao sporazum o imenu sa Grčkom (FOTO)

Prema rečima Ivana, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

Makedonski i grčki zvaničnici na istorijskom sastanku Foto: Tanjug/AP

- Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promenu Ustava u cilju promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije - naveo je Ivanov.

Podseća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsednika Republike Makedonije.

- Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o ''razlici nad nazivom države'' a ne o ''razlikama'' - kaže Ivanov.

Prema njegovim rečima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom".

Sobranje je ratifikovalo sporazum sa Grčkom Foto: Tanjug/AP

- U skladu sa clanom 118 Ustava Republike Makedonije, medunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su deo unutrašnjeg pravnog poretka - naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grcke.

- Prema clanu 308 Krivicnog zakona, ''Gradanin koji dovedu Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge drzave, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina'' - naveo je Ivanov, preneo je portal Nova.

Staviše, Kabinet Ivanova smatra da "legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posledice koje su ravne zločinu".

Đorđe Ivanov je protiv sporazuma Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon ratifikacije sporazuma u "makedonskom parlamentu, MSP je obavestila Atinu, a Grcka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o riključenju Uniji.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonij anapravi predviđene izmene Ustava.

Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potis Ivanova nema značajnu važnost.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima