≫ 

Osmočlana banda reketirala za proviziju od deset odsto: Palili automobile i stanove radi naplate tuđeg duga (FOTO) (VIDEO)

Osim gotovine, braća iz Saraja su, sa izjavom žrtve overenom kod notara, svojim "klijentima" obezbeđivali imovinu i automobile žrtava

  • 6

Makedonska policija je uhapsila osmočlanu kriminalnu bandu koja je pretnjama po život, nasiljem, paljenjem automobila i kuća izuđivala naplatu tuđeg duga. Njihovi surovi metodi su ulivali strah u kosti jednom broju Skopljanaca koji na vreme nisu vraćali dugove svojim biznis partnerima ili zelenašima od kojih su pozajmljivali novac, a svoju "uslugu" su pružali za proviziju od osam do deset odsto.

Pokušali da zapale kola imama Suljevića, pa pobegli kad su videli njegovog rođaka (VIDEO)

Reketarska banda je formirana prošle godine, a na njenom čelu se nalazio M.D. (40) iz skopskog sela Saraj. On je sa svojim bratom M.D. (34) palio automobile i domove Skopljanaca i pretio im pištoljem radi naplate tuđih dugova.

Zaplenjen pištolj Foto: MUP Makedonije

- Upućujući im ozbiljne pretnje i ucenjivajući ih uspeli su da izvrše naplatu dugova, zelenaških usluga i narušene biznis relacije. Ova organizovana kriminalna grupa je imala hijerarhijsku strukturu sa unapred određenim ulogama za svakog od članova grupe - rekao je na konferenciji za novinare Lazo Velkovski, direktor Biroa za javnu bezbednost MUP Makedonije.

U ruke policije su pala pala još šestorica članova kriminalne bande – N.P. (49), T.P. (39) i P.J. (26) iz Skoplja, K.Č. (66) iz Struge, L.M. (49) iz Velesa i T.P. (51) iz Negotina, koji su, uglavnom u Skoplju, "radili" za račun braće iz sela Saraj.

Novac koji je policija našla Foto: MUP Makedonije

- Navodni poverioci, koji su imali potraživanja od trećih lica, dužnika, odnosno žrtava po osnovu zelenaških dugova ili narušenih biznis relacija, radi naplate svojih potraživanja angažovali su organizatora grupe i njegovog brata za posredovanje u naplati duga koji su putem ozbiljnih pretnji, ucena i nasilja uspeli da naplate za proviziju od 8 do 10 posto - naglasio je Velkovski.

Osim gotovine, braća iz Saraja su, sa izjavom žrtve overenom kod notara, svojim "klijentima" obezbeđivali imovinu i automobile žrtava.

Zaplenjeni evri Foto: MUP Makedonije

Nakon hapšenja, policija je izvršila pretres automobila koje su koristili članovi grupe, njihovih domova i drugih prostorija na deset lokacija u Skoplju, Strugi i Negotinu. Pronađena su i oduzeta 4 pištolja, pet šaržera za pištolje, puška, lovački karabin i municija za njih, 48.000 evra, digitalne vage i mlin za mlevenje heroina.

Braća iz Saraja su u pritvoru, a krivične prijave su podnete i protiv drugih ljudi koje su angažovali za ovaj prljavi posao.

Mlin za mlevenje heroina Foto: MUP Makedonije

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srebrni letac

    7. jul 2018 | 09:08

    Koja je razlika izmedju njih i privatnih izvršitelja? Samo jedan. Privatni izvršitelji rade uz podršku policije. Inače i jedne i druge ja bih na tešku rob....

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    7. jul 2018 | 09:32

    Nije bila majka sina sto je iso da se kocka nego sto je iso da se vadi a ko ih je bio po usima da uzimaju pare za kockanje drogu i teranje sile pa kad treba da se vrati onda kuknjava pa sta je trebalo da im rade da ih vode u bioskop

  • Kiza

    7. jul 2018 | 13:22

    I mene drzava reketira. Svaki mesec mi uzima od primanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA