• 24

Zakazana rasprava o imovini JNA čija je vrednost 70 milijardi dolara: Hrvati od Srbije traže nazad 500 tenkova i helikoptere

Zagreb od Beograda traži i 10 milijardi dolara

  • 24

U Beogradu će 13. septembra biti održan sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji i očekuje se da će se na skupu izaći s podacima o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrednost i šta ko traži, pišu današnje "Večernje novosti".

To će biti prvi sastanak na temu Aneksa A od kako je počela deoba, a najveće zahteve ispostaviće Srbija i Hrvatska, navodi list.

Nesvakidašnja priča o Amiru i Draganu: Dva prijatelja su pokazala hrabrost i humanost u ratu, a sada su ponovo ujedinjeni (FOTO)

Kako su izračunali hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane, vrednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi - osam od Srbije i dve od Crne Gore.

Između ostalog, potražuju tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove...

Avion G-4 SOKO Super Galeb/ Foto: Wikimedia/JO2 Pete Hatzakos

Koliko je njihova procena tačna pokazaće arhive bivše SFRJ jer bi, kako očekuju predstavnici bivših republika od Beograda, za ovu priliku trebalo da se otvori dokumentacija koja je pripadala nekadašnjem Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu, pohranjena u Srbiji.

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanderima..., a od Crne Gore se u naturi traži vraćanje školskog broda "Jadran" i "mig-21" Rudolfa Perešina, dodaje list.

Prema tvrdnjama Save Štrpca iz "Veritasa", samo u Hrvatskoj, Srbi - civili, vojna lica i policija, ostavili su između 40.000 i 50.000 stanova, od čega je nemali deo pripadao vojsci, a za sada je samo 2.000 zahteva iz programa stambenog zbrinjavanja pozitivno rešeno.

VIDEO: Tenk u Rusiji se prevrnuo sa šlepera tokom parade

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savo

    Doteraćemo im nije problem, neka se ne brinu. Samo malo da podgojim Miloša i Maraka. Nadam se da će imati ko da nas sačeka. Hvala.

  • Georgije

    Ako se Hrvatima naplati genocid koji su napravili u tri navrata prema Srbima, od Hrvatske nece ostati nista. A stvari se ne dogadjaju samo prema planovima Zapada, nego ima i Istoka.

  • Misko

    Svi su istopljeni po nalogu zapada u Smederevu a sirovinu prodao USS i ko sad kome duguje

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima