≫ 

Hrvatska video igrica puna neonacističkih simbola, za kratko vreme postala svetski hit (VIDEO)

U igri je svaki igrač zatvorenik koji je osuđen zbog ozbiljnih zločina, a iako neonacističke tetovaže nisu nepoznate među zatvoreničkom populacijom, nekim igračima su zasmetale, zbog čega su o njima raspravljali na različitim forumima

  • 7

Samo nekoliko dana nakon što je video igra "SCUM" koju su proizveli hrvatski developeri iz studija "Gamepires" postala dostupna delu premijum korisnika, igrači su otkrili da likovima mogu da dodaju neonacističke tetovaže.

Ljubitelji ovog tipa video igrica ubrzo su svoja otkrića podelili na forumima, a proizvođač, kao i izdavač "SCUM-a", odlučili su da uklone sporne simbole. U nedelju su uputili i javno izvinjenje zbog propusta.

>>> Na crnim listama neonacista nalazi se oko 25.000 ljudi: Među njima su stranci, Jevreji, novinari, političari, advokati, državni tužioci

Reč je o igri koja se pre nekoliko dana našla među najgledanijim naslovima na popularnom servisu "Twitch", a u jednom trenutku je čak prestigla planetarno popularni "Fortnite".

"SCUM" je igra nastala kao plod saradnje dva hrvatska razvojna tima, "Gamepiresa" i "Croteama".

Kada je igra postala dostupna u fazi ranog pristupa, igrači na "Redditu" su primetili da paket dodataka za likove sadrži opciju tetovaža s brojevima 14 i 88, što su poznate neonacističke reference. Neke tetovaže su uključivale krst i lobanju, što je takođe tetovaža koju su koristili neonacisti.

U igri je svaki igrač zatvorenik koji je osuđen zbog ozbiljnih zločina, a iako neonacističke tetovaže nisu nepoznate među zatvoreničkom populacijom, nekim igračima su zasmetale, zbog čega su o njima raspravljali na različitim forumima.

Po svemu sudeći, veza sa neonacistima izdavačima se učinila veoma ozbiljnim problemom, pa su tim povodom vrlo brzo nakon upućenih kritika izdali saopštenje.

- Nedavno smo iz igre "SCUM" isključili sadržaj koji je sadržavao neonacističku simboliku. Naša namera je bila da stvorimo atmosferu koja prikazuje najgore od najgorih kriminalaca u igri, kao i da prikažemo strašan tip osoba koje bi se našle u situaciji borbe za život u futurističkom rialitiju, gde bi se najgori kriminalci borili jedni protiv drugih. Od našeg prvog odgovora na našem forumu vezano za ovu temu, razgovarali smo o ovoj situaciji kao tim s našim izdavačem i svesrdno smo se složili da je ovaj sadržaj nepotreban, da nije trebalo da bude uključen u igru, pa smo ga uklonili. Izvinjavamo se na ovom pogrešnom koraku i obećavamo našim fanovima da ćemo ubuduće biti oprezniji - poručili su iz "Gamepires-a".

VIDEO Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe:

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA