Merkelova u Makedoniji: EU ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan

Dočekana uz najviše počasti

  • 3

Nemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je danas u prvu zvaničnu posetu Makedoniji nakon čega se sastala sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Bruka Makedonaca: Kurc u Skoplju dočekan uz letonsku, a ne austrijsku zastavu (FOTO)

Ispred zgrade Vlade Merkelovu su uz sve državničke počasti dočekali Zaev i njegovi najbliži saradnici, javila je agencija MIA.

Nemačka kancelarka i makedonski premijer Foto: Tanjug/AP

Merkel je prva nemačka kancelarka koja je u poseti Makedoniji, napominje agencija.

Merkelova je poručila je građanima da mogu i treba sami da odlučuju o budućnosti svoje države.

Održali su zajedničku pres konferenciju Foto: Tanjug/AP

- To može da bude članstvo u NATO I EU ako referendum od 30. septembra bude uspešan - rekla je ona, ali je i dodala da ima i određenih preduslova da bi se to ispunilo, prenosi MIA .

Nemačka kancelarka izjavila je da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

- Iz nemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cele EU - rekla je Merkel na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Zoranom Zaevim.

Zaev se zahvalio Merkelovoj na otvorenoj podršci Nemačke evroatlantskim integracijama Makedonije.

Zaev se zahvalio Merkelovoj na podršci Foto: Tanjug/AP

- Podrška koju dobijamo u našim naporima da izgradimo napredno evropsko društvo je ogromna i prijateljska - dodao je on, prenosi MIA.

Video: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    8. septembar 2018 | 15:16

    Politika glavnih zemalja EU na čelu sa Nemačkom i Engleskom je krajnje licemerna i pokvarena. Ako je njihov glavni interes mir na Balkanu nisu smeli priznati nezavisnu državu Kosovo, jer je sastavni deo Srbije dok nezavisnost Katalonije ne priznaju koja je sastavni deo Španije, ili Škotske koja je sastavni deo Velike Britanije.

  • Тодорић

    8. septembar 2018 | 15:30

    Који ли је део Македоније наменила Албанцима,које воли до губитка части и угледа?

  • Јован Ктћ

    8. septembar 2018 | 21:58

    Лицемерје најгоре врсте. Само могу да се мењају границе Србије, границе нашег КиМ ни случајно. Опет би Немци да нам "кроје капу" - наравно, на нашу штету. Утешно је то што, ипак, без Србије немогу ништа да заврше. Због тога нас оволико и притискају. Имамо уз себе моћне државе Русију, Кину, Индију, Бразил, пет чланица ЕУ и још много земаља. Ништа мање од комромисног решења не би требало да за нас буде прихватљиво! Зар реч Ангеле Меркел мора да буде закон за Србију? Ради се о нашој територији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA