• 2

Bizarno: Makedonci izgubili leševe migranata poginulih u nesreći pre tri meseca (FOTO)

Radi se o dva mladića. Jedan je Sakir Ahmed iz Bangladeša, rođen 1. januara 1989. godine, a identitet drugog mladića iz Šri Lanke ne znaju

  • 2

Više od dva meseca niko ne zna gde su tela dvojice migranata koji su 25. juna poginuli u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu u Makedoniji Radoviš – Štip, blizu rudnika Bučim.

Teška saobraćajna nesreća se dogodila oko 16.40 časova kada je kombi marke Iveko, skopskih registarskih tablica, sa kojim su se prevozili migranti iz Bangladeša i Šri Lanke udario u zaštitnu ogradu na mostu i prevrnuo se.

Dvoje migranata je na licu mesta poginulo, a 17 ih je bilo povređeno, dok je vozač nakon saobraćajne nesreće pobegao ostavljajući mrtve i povređene migrante. U nevladinoj organizaciji Legis kažu da ne mogu da nađu tela dvojice poginulih i da ih, kako su tražile njihove porodice, sahrane po muslimanskim običajima.

Kobna saobraćajna nesreća, Printskrin: TV Telma

- Ne znamo gde su njihova tela. Tada su nam iz verske zajednice rekli da će ih sahraniti u Štipu. Pitali smo hodže da li su ih pozvali, ali to se nije dogodilo.
Tražimo ih da budu sahranjeni po muslimanskim običajima jer im to sledi i prema osnovnim ljudskim pravima. Pokušavali smo u institucijama da doznamo gde su, ali niko ne zna da kaže gde su njihova tela, izjavila je za skopsku internet NOVA televiziju, Mersiha Smajlović iz nevladine Legis.

Nesreća u kojoj su poginuli migranti, Printskrin: TV Telma

Radi se o dva mladića. Jedan je Sakir Ahmed iz Bangladeša, rođen 1. januara 1989. godine, a identitet drugog mladića iz Šri Lanke ne znaju. U Institutu za sudsku medicinu su za NOVA televiziju potvrdili da je obdukcija dvojice poginulih bila napravljena 26. juna, samo jedan dan nakon nesreće, ali dodaju da tela nisu kod njih i da ne znaju gde su. Direktor Instituta Aleksandar Stankov kaže da se nakon obdukcije tela šalju u pogrebno preduzeče Butel u Skoplju, i ako ih niko ne potraži, oni se sahranjuju.

Jedan od poginulih migranata, Printskrin: TV Nova

- Tela su obducirana kod nas. Uzet im je DNK nakon čega su zavedeni kao NN, odnosno nepoznate osobe. Ovo je tako urađeno jer iz MUP nismo dobili službenu
belešku da su idetifikovani, izjavio je Stankov za NOVA TV. S druge strane, u Legis kažu da je Javni tužilac izašao na mesto nesreće i da ima podatke o poginulim. U ovoj nevladinoj organizaciji ističu da su im lični dokumenti bili u džepovima i da su nakon identifikacije bili predati njihovim rođacima koji su
tada bili ovde. Otud im nije jasno zašto su zavedeni kao nepoznate osobe.

Ako se pronađu tela ili ako budu eshumirana, njihov identitet rodbina treba da dokaže sa DNK, odnosno i oni treba da dostave uzorke svoje DNK za analizu, kažu u Institutu za sudsku medicinu. NOVA TV je nekoliko puta bezuspešno pokušavala da stupi u kontakt sa nadležnima iz pogrebnog preduzeća Butel želeći da sazna da li su tela poginulih migranata kod njih, ili su sahranjeni. Odande im se niko nije javljao, tako da se još uvek ne zna gde su nestali leševi dvojice poginulih migranata.

(D. J./telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima