• 3

Ustavni sud Makedonije odlučio: Ne postoje prepreke za održavanje referenduma o imenu države

Sedam od devet sudija je glasalo protiv predloga sudije izvestioca Elene Goševe da se stopiraju sve aktivnosti oko referenduma

  • 3

Ustavni Sud Makedonije većinom glasova odlučio je da ne postoje ustavne prepreke za održavanje referenduma o imenu države zakazan za 30. septembar.

Sedam od devet sudija je glasalo protiv predloga sudije izvestioca Elene Goševe da se stopiraju sve aktivnosti oko referenduma da Sud povede postupak o, kako je ocenila, neustavnoj odluci parlamenta o raspisivanju referenduma.

Makedonija je postala novo bojno polje između Zapada i Rusije: Najveće svetske sile strepe od rezultata referenduma

Inicijative za ocenu ustavnosti te odluke koju je parlament usvojio 30. jula, odvojeno su podneli mala vanparlamentarna stranka Levica i nevladina organizacija "Svetski makedonski kongres".

Ustavni sud Makedonije, kako je objavljeno, "nije izrazio sumnju u neustavnost i nezakonitost odluke" o raspisivanju referenduma na kojem 30. septembra građani treba da se izjasne "da li su za članstvo u EU i NATO sa

prihvatanjem Dogovora Makedonije i Grčke".

Dogovorom o rešavanju dvoipodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđena je promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz

garancije makedonskog nacionalnog identiteta, jezika i kulture.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    nece otici ni makedonija ni makedonski narod imaju idintitet drzavu jezik himnu a zlobnici mogu da se komentarisucu ovako samo se jedu.

  • WHO

    Ode Makedonija.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima