U pravoslavni hram po "lek" dolaze i Albanci: Ovaj manastir ni bombe nisu mogle da unište, a voda iz njegove česme leči neplodnost (FOTO) (VIDEO)

Žitelji ovog kraja Prespe svedoče da se Bogorodica pojavljivala u više navrata oko manastirskog kompleksa

  • 7

Tri kilometra od sela Slivnica, na padinama Baba planine, sa istočne strane obale Prespanskog jezera u gustoj listopadnoj šumi se nalazi manastir Sveta Bogorodica, u narodu poznatiji kao Slivnički manastir. Njegova izgradnja je počela 1607. godine, a nakon prekida od pet godina nastavljena je 1612, da bi konačno bila završena tek 1645. godine. Iz tog perioda potiče i živopis hrama, kao i drveni ikonostas, carske dveri i veliki krst.

U sklopu manastira se nalaze konaci izgrađeni krajem 17. veka, koji su dva puta goreli. Danas je obnovljeno 20 konaka sa 90 kreveta. Pre sto godina oko manastira se prostirala ogromna borova šuma, koja je takođe izgorela u požaru, ali je manastir i crkvu u njemu sačuvala Presveta Bogorodica. Žitelji ovog kraja Prespe svedoče da se Bogorodica pojavljivala u više navrata oko manastirskog kompleksa. Prvi put tokom Prvog Svetskog rata kada je jedna bomba pogodila manastir i niz tavan pala direktno u oltar, ali nije eksplodirala. Slivničani veruju da Bogorodica i njene natprirodne sile čuvaju manastir.

Makedonka lečila anksioznost sa švalerom: Na nagovor prijateljica sam prevarila muža i tada je moj život postao pakao

O manastiru se od 1996. godine brinuo domar Božin Nečovski, poznatiji kao čika Boško. On se za života naslušao priča o čudima Slivničkog manastira, a lokalne novine su zabeležile svedočenja žitelja ovog kraja koji su videli Bogorodicu ili su bili svedoci njenih čudotvornih moći.

Metodija Mitrevski, žitelj sela Slivnica, svojevremeno je novinarima skopskog lista Dnevnik tvrdio da mu se majka Hristova prikazala dok je sa stadom ovaca prolazio pored manastira. Ženska figura je bila u tamnoj odeći, zabrađena maramom, sličnoj kao na ikonama u crkvi.

- Bio je sumrak. Vraćao sam ovce sa paše. Ona je izašla iz guste šume, prošla pored nas i uputila se ka manastiru. Ni jedno kuče nije zalajalo. Kao da nas je sve okamenila. Iz bunila me je trgao zvuk železnih manastirskih porti koje je ona otvorila i ušla u dvorište manastira - pričao je ovčar Metodija Mitrevski.

Manastir se nalazi u gustoj listopadnoj šumi Foto: Facebook/Manastir Sveta Bogorodica Slivnica

On je bio jedan od brojnih žitelja Prespanskog kraja koji su bili svedoci ovom fenomenu. Nešto slično, još kao dete, doživeo je danas pokojni Kote Stojanovski. On je kao mali sa kamenom pogodio manastirski zvonik, nakon čega se istog trenutka ukočio. Njegova porodica je mesecima ostala u hramu moleći Bogorodicu za milost. Kada je dete konačno ponovo prohodalo, Kote više nije izlazio iz hrama, pa je dobio nadimak Pop i živeo je 106 godina.

Domar manastira Božin Nečovski godinama je pedantno vodio evidenciju ljudi koji su u Slivničkom manastiru doživeli nesvakidašnje iskustvo.

Žitelji su svedočili da su više puta videli Bogorodicu Foto: Facebook/Manastir Sveta Bogorodica Slivnica

- Za vreme praznika Sveti Trifun, Dime Bosilkovski i Jovko Popovski iz susednog sela Kurbinovo došli su u manastir da prespavaju. Njima se pridružio i Nikola Kotevski iz Pretora. To veče on se iznenada onesvestio, verovatno zbog previsokog krvnog pritiska. Njegovi drugovi su odjurili u selo da potraže pomoć. Kada su se vratili nazad, iznad crkve su ugledali oreol. Za čudo, drug im je preživeo. Sačuvala ga je Bogorodica - pričao je čika Boško.

Konaci manastira su dva puta goreli Foto: Facebook/Manastir Sveta Bogorodica Slivnica

Hristova majka je pomogla i nekadašnjem predsedniku crkvenog odbora, Risti Mitrevskom. Dok je služio u srpskoj vojsci bio je teško ranjen. Na umiranju je obećao Bogorodici da će odneti dva zlatnika u Slivnički manastir ako mu spasi život. On je preživeo, a svi saborci iz njegove čete su pomrli.

Čudo je spasilo i samog domara, Božina Nečovskog. U šumi pored manastira on je u mladosti brao pečurke i umalo da nastrada od zmije otrovnice koja se bila obmotala oko jedne pečurke. Samo što je pružio ruku da je ubere, čuo je nepoznati glas iz šume, koji mu je rekao da ne dira pečurku jer će ga ujesti zmija. Od tada je Božin Nečovski, zakleti komunista, počeo da veruje u Boga.

U manastor je pala i bomba ali nije eksplodirala Foto: Facebook/Manastir Sveta Bogorodica Slivnica

Među brojnim pričama i svedočenjima najčudnija je bila fotografija koju je pre dvadesetak godina snimio jedan makedonski fotograf. On je slikao manastirski krst kroz prozor, a na fotografiji se prikazala tirkizna ženska figura sa crnom maramom na glavi, za koju se veruje da je bila Bogorodica.

U dvorištu prelepog manastira se nalazi česma iz koje, kako se veruje teče sveta i lekovita voda. Domar, čika Boško je govorio da se njen izvor nalazi ispod same manastirske crkve koja nosi ime Presvete Bogorodice i da leči brojne bolesti, a najbolje neplodnost.

Voda sa česme koja leči neplodnost Foto: Facebook/Manastir Sveta Bogorodica Slivnica

- Ova voda je lek za nerotkinje. Mnogima je pomogla da dobiju porod bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i veru. Sa manastirske česme pomoć su potražila i dva brata, Albanca iz Prilepa. Avni je 19 godina bio u braku i nije mogao da ima dece, a njegov brat Bari deset godina. Sveta voda je obojici pomogla. Sada i jedan i drugi imaju sinove - pričao je domar čika Boško.

Foto: Facebook/Manastir Sveta Bogorodica Slivnica

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA