Ostavljeno im u amanet: Jedanaest godina svaki dan, kamen po kamen, braća gradila crkvu (VIDEO)

Ženi se u snu javila Bogorodica, pa je odlučila da gradi crkvu, a njeno delo su nastavili njeni rođaci

  • 2

Jednoj ženi iz Prilepa, na jugozapadu Makedonije, pre više od 10 godina u snu se javila Presveta Bogorodica koja joj je rekla da u dnu vinograda njenih rođaka treba da izgradi crkvu. Žena se latila posla izgradivši prvo malu kapelu, a pet godina kasnije, amanet koji joj je dala Bogorodica da izgradi crkvu prenela je na svoje rođake, braću Ljubeta i Nikolu Spirkoske.

Šta očekuje Makedonsku pravoslavnu crkvu nakon što je Ukrajinska dobila autokefalnost? (FOTO)

Oni su ozbiljno shvatili želju svoje rođake pa su svaki dan podno vinograda u blizini Prilepa gradili crkvu.

Slagali su kamen po kamen, ciglu po ciglu i tako punih 11 godina. Crkvu koju su nazvali Pokrov presvete Bogorodice gradili su uglavnom svojim sredstvima i delom donacijama žitelja okolnih mesta i nekoliko firmi.

Nikola Spirkoski, Foto: TV Sitel

Manastirska crkva juče je konačno bila završena i osveštana.

Osveštanje crkve, Foto: TV Sitel

- Ovde, na ovom mestu imamo vinograd. Našoj rođaci, koja je bila vernica, tri – četiri puta se u snu javila Presveta Bogorodica sa željom da se tu, podno vinograda, izgradi crkva. Ona je postavila temelje, ali se ona razbolela, pa je pozvala mene i mog brata prenoseći Bogorodičin amanet na nas. Mi smo prihvatili da nastavimo dalje. U februaru te godine smo počeli da gradimo i evo, danas je crkva tu, ispred nas. Presrećni smo i osećamo se odlično. Nije bilo lako da se sa samo četiri ruke napravi celo ovo zdanje. Slagali smo ciglu po ciglu, crep po crep, sve smo u rukama po merdevinama nosili gore - rekao je Nikola Spirkoski za skopsku televiziju Sitel.

Izgrađeni crkva i konaci, Foto: TV Sitel

Danas je glavna manastirska slava Pokrov Presvete Bogorodice, a druga slava im je Sveti Tifun. Uskoro će vernici u manastiru moći i da prenoće.

Vernici će svakodnevno moći da se okupljaju u ckrvi, Foto: TV Sitel

- Crkva i konaci su izgrađeni, a kuhinja još malo treba da se dogradi i ovih dana u nju treba da ugradimo šporet kako bi u zimu vernici mogli tu da spremaju hranu. I dvorište još treba da se uredi. Nakon osveštavanja u crkvi može svaki dan da se služi bogoslužba, da se u njoj održavaju venčanja i krštenja. Biće stalno otvorena za narod i vernike, a uskoro će u konacima ljudi moći i da prespavaju - dodao je drugi brat, Ljube Spirkoski.

Pogledajte video zapise sa osveštanja crkve:

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA