• 6

Skandal "abortus" trese Hrvatsku: Žene ušivali na živo, danima nisu mogle na noge, a više nikad neće rađati. Ovo su trumatične ispovesti (FOTO)

O ovim slučajevima se sve više govori, a žene traže da se prekine ćutanje

  • 6

Protekle nedelje je čitavu Hrvatsku šokirala poslanica Ivana Ninčević Lesandri, koja je u Saboru imala veoma emotivno izlaganje.  Ona je u replici ministru zdravlja Milanu Kujundžiću tokom rasprave o njegovoj smeni, ispričala da je nedavno završila u Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja i da su uslovi koji su je dočekali "na nivou 15. veka". Njena priča je ganula mnoge žene koje su prošle kroz istu situaciju.

Tokom rasprave oko izglasavanja poverenja ministru zdravlja Milanu Kujundžiću, Ninčević Lesandrić je ispričala da su joj lekari, nakon spontanog pobačaja, u bolnici vezali ruke i noge za ginekološki sto i vršili joj kiretažu bez anestezije.

Šokantna ispovest hrvatske poslanice: Strugali su mi matericu bez anestezije, to su najmučnijih 30 minuta u mom životu (VIDEO)

- Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim poverenjem. Vezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje materice, unutrašnjeg organa - na živo. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. Mogla bih da vam prepričam svaku sekundu, jer je trajala čitavu večnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od hiljade žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživeti... - istakla je ona.

Printskrin: Facebook/Ivana Ninčević - Lesandrić

Ovo priznanje je podstaklo lokalne medije da ponovo pokrenu izveštavanje o temi koja godinama muči žene širom Hrvatske. Nizale su se ispovesti, a svaka je bila kao iz horor filma.

Osim u medijima, ove slične priče mogu da se pročitaju i na društvenim mrežama, pa je tako Fejsbuk stranica "Roda - Roditelji u akciji" objavila pisma koje su im slale žene širom Hrvatske. One su želele da svoja iskustva podele sa drugima, kako bi se glas žena čuo i kako bi se stvari u hrvatskom zdravstvu promenile.

- Doktorka me je ušivala na živo, jer anestezija ne deluje - napisala je žena kojoj se ovo desilo 2017. godine u Rijeci.

Druga žena je priznala da su joj radili kiretažu na živo, jer joj je nakon porođaja zaostala posteljica, a sve se dogodilo pre tri godine.

Treća dama je priznala da je pre šest godina imala užasno iskustvo u bolnici u Slavonskom Brodu. Posle porođaja su je šili na živo, ona je skakala od bolova, a sestra je vikala na nju.

Veliki broj njih ima traume za ceo život.

VIDEO: Odbranila se od silovatelja tako što ga je složila na zemlju

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Spontani pobacaj, ne abortus

    Nije se radilo o namernom abortusu, da pojasnim za te sto pitaju zasto su abortirale. Zena je imala spontani pobacaj, pa je zavrsila na hitnoj (u Petrovoj), tamo su joj uradili intervenciju na zivo, a nemaju sve zene istu toleranciju bolova. Druga zena pise o vadjenju posteljice tri dana posle porodjaja. One zene koje se u Hrvatskoj odluce na abortus, to je planirana intervencija i rade im sa anestezijom po dogovoru sa lekarom, ali ove zene sto su se tu zalile su bili hitni slucaji i nisu mogle da biraju.

  • Srbin

    A sto se odlucile na abortus...da ste rodile to se nebi desilo

  • maja

    A ove mame što su išle da abortiraju, šta misle da li je plod bolelo kada ga čupaju u telu, bez anestezije,deo po deo? jer tako se drage dame rade abortusi.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima