≫ 

Teška noć u Skoplju: Makedonija menja ime, Sobranje izglasalo

Sednica na kojoj se glasalo o ovom pitanju održana je danas

  • 38

Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države. Niko nije glasao protiv.

Promena imena u Republika Severna Makedonija u skladu je sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Igra nerava u makedonskom parlamentu: Postoji li potrebna većina za izmene ustavnih amandmana?

Glasanje je usledilo posle višečasovnog ubeđivanja poslanika VMRO-DPMNE da odstupe od stavova te stranke i podrže ustavne promene, kojima se Makedoniji otvaraju vrata evrointegracija, prenosi RTS.

Zaev na sednici Sobranja, Foto: Tanjug/AP

Poslanici opozicije u više su navrata tokom dana optuživali vladajuću koaliciju da je pokušala da potplati ili zastraši poslanike iz redova VMRO-DPMNE.

Sednica Sobranja, Foto: Tanjug/AP

Iste optužbe stizale su iz redova vladajućih stranaka, čiji su predstavnici optuživali VMRO-DPMNE da preti svojim poslanicima.

Obe strane su zatražile istragu o događajima koji su prethodili glasanju.

Gužva na sednici Sobranja, Foto: Tanjug/AP

Sednica je prvobitno bila zakazana za podne, a poslanici su u salu za glasanje ušli tek oko 21 sat.

ZAEV ČESTITAO GRAĐANIMA: MISIJA USPEŠNO OBAVLJENA

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je večeras građanima Makedonije uspešnu misiju izglasavanja inicijative za pokretnje ustavnih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom.

- Sa 80 glasova ''za'' parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena - napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu.

CIPRAS ČESTITAO ZAEVU 

Grčki premijer čestitao je večeras predsedniku makedonske vlade Zoranu Zaevu odluku o ustavni promenama.

Aleksis Cipras, Foto: Tanjug/AP

- Čestitam mom prijatelju. Večerašnje glasanje je veliki korak napred ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak ka mirnoj i naprednoj budućnosti za naše narode - napisao je Cipras na Tviteru.

I predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je Makedoniji, poručivši da je Makedonija sada korak bliže evroatlantskoj zajednici.

- Jedan glas, jedan veliki korak bliže zauzimanju mesta koje vam pripada u našoj transatlantskoj zajednici - napisao je Tusk na Tviteru na makedonskom jeziku.

MICIKOSKI: OVO JE "CRNI PETAK" MAKEDONSKE ISTORIJE

Lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, poručio je večeras da će izglasavanje inicijative za ustavne promene promeniti lice Makedonije, a time i njenu istoriju i lična dokumenta građana.

Na konferenciji za novinare održanoj tačno u ponoć u sedištu te stranke, Mickoski je ocenio da je inicijativa za promenu Ustava izglasana pod pritiskom i na sramotan način koji će ostati upamćen.

Hristijan Mickoski, Printskin: Youtube/ТОП ТЕМА НА ВАША СТРАНА

Mickoski je rekao da je inicijativa usvojena pod pritiskom i ''klasičnim silovanjem'', za šta je odgovornost pripisao premijer Zoranu Zaevu.

- Ovo je najgori dan u makedonskoj istoriji, ''crni petk'' - rekao je.

VMRO-DPMNE, poručio je, neće odustati od članstva Makedonije u NATO I EU

- A, najveći neprijatelj evropskih vrednosti je Zoran Zaev, koji je do ustavne revizije došao kršenjem demokratije - poručio je Mickoski.

Makedonija se nalazi na istorijskoj prekretnici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    19. oktobar 2018 | 23:52

    Znaci da uskoro pocinju nemiri jer mislim da 63% Makedonaca nije za promenu. Braco Makedonci, siptari i Ameri vam uzese sve, ali ne dajte na obraz i dostojanstvo. Prodali su vas vasi iz VMRO-DPMNE. Onima kojima su obecani milioni su prodali narod za podrsku siptarima.

  • Milija

    19. oktobar 2018 | 23:08

    Sve je to namešteno i kupljeno. Makedonija je zemlja sa kojom se Velike sile igraju. Mi smo pravoslavci, Srbi i Makedonci. Ali ko te pita, niko nas ne štiti. Nek im je ime srećno i nek zovu Kuma na krštenje.

  • Očajno pero

    20. oktobar 2018 | 06:28

    Ovo je ta čuvena američka i evropska demokratija koju provaljuju i nama. Šta nas briga šta će narod da izglasa to je zabava za lakoverni i bude mi unapred znamo rezultat???? SRBIJO PROBUDI SE DOK NIJE KASNO. Kakva EU kakve budalestine. NE I NE I NE EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA