≫ 

Ušla sam u najneobičniju crkvu u Trebinju i ostala bez teksta: Na zidovima oslikani Gavrilo Princip, Desanka Maksimović, Karađorđe, Dučić, Njegoš (FOTO) (VIDEO)

Hram je prošao kroz temeljno renoviranje od 1957. do 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visoki zvonik

  • 17

Volim da putujem i obilazim nova mesta, a najviše od svega mi se dopada kada naiđem na neki predeo ili građevinu koja svojom lepotom priča posebnu priču. Upravo mi se to dogodilo ovog vikenda u Trebinju, kada sam imala priliku da posetim i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koji se nalazi u centru grada, u parku Jovana Dučića.  

Svojim izgledom se razlikuje od ostalih hramova jer se ovde prepliću brojni različiti stilovi. Mogu se prepoznati uticaji romanskog, gotskog i vizantijskog stila.

Ostavljeno im u amanet: Jedanaest godina svaki dan, kamen po kamen, braća gradila crkvu (VIDEO)

Ipak, ono što izdvaja ovu crkvu od drugih jeste da su pored svetitelja Srpske pravoslavne crkve naslikani i znameniti Srbi iz nacionalne istorije, među kojima su poznati carevi, kraljevi, vojskovođe, pesnici, naučnici.

Unutrašnjost hrama je zaista impozantna Foto: Telegraf

Ovaj hram je građen od 1888. do 1908. godine, a ikonostas u crkvi radio je poznati crnogorski umetnik Marko Gregović, dok mu je pomagao Trebinjac Atanasije Popović, kasniji akademski slikar.

Na freskama se nalaze i značajni Srbi Foto: Telegraf

Hram je prošao kroz temeljno renoviranje od 1957. do 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visoki zvonik.

Crkva je građena kombinacijom nekoliko različitih stilova Foto: Telegraf

Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas, urađen novi pod, a u dvorištu je uređen park sa jezercetom i mostom, kao i sadržajima za najmlađe.

Na freski se našao i Mahajlo Pupin Foto: Telegraf

Osim crkve, u ovom kompleksu se nalazi i eparhijski dom sa bibliotekom, gde je 1908. godine osnovana i Srpska škola.

Unutrašnjost hrama oduzima dah Foto: Telegraf

Ono što mi je kod ove crkve bilo posebno zanimljivo jesu njene freske. Tu se pored velikog broja svetaca mogu naći i značajni Srbi koji su svojim znanjem, umećem ili junaštvom zadužili svoj narod.

Zidove hrama krasi i lik Nikole Tesle Foto: Telegraf

Tako sam na južnom i severnom ulazu u hram videla Miloša Obilića, cara Dušana Nemanjića, vožda Đorđa Petrovića - Karađorđa, Miloša Obrenovića, kralja Petra I Karađorđevića, kralja Aleksandra ujedinitelja...

Na freskama su i brojni srpski vladari Foto: Telegraf

Na zidovima hrama naslikani su i pesnici Desanka Maksimović, Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Petar II Petrović Njegoš, naučnici Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin, vojskovođe Miloš Obilić, Luka Vukalović, Bogdan Zimonjić, vojvode Živojin Mišić i Stepa Stepanović, Gavrilo Princip...

Svaki deo ovog hrama je izuzetno živopisno naslikan, a kada bi zidovi mogli da progovore ispričali bi bogatu istoriju našeg naroda.

Freska sa likom Milutina Milankovića Foto: Telegraf

Freska Jovana Dučića Foto: Telegraf

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/N.C.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA