Ekshumirana tela 15 Srba ubijenih u akciji Oluja: Za dve žrtve nije bilo moguće utvrditi pol

Prema preliminarnim podacima, reč je o pet žrtava ženskog pola i osam muškog pola, dok za dva tela nije bilo moguće utvrditi pol

  • 2

Na području Karlovačke županije ekshumirani su posmrtni ostaci 15 žrtava stradalih u akciji "Oluja" 1995. godine, a identifikovanje DNK analizom biće obavljeno u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, saopštilo je u utorak državno Poverenstvo za nestale osobe Vlade Srbije.

Nadležna tela Republike Hrvatske su, kako se navodi u saopštenju, 23. oktobra završila šestodnevne ekshumacije sa registrovanih mesta na kojima su zakopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji Oluja.

Počela ekshumacija posmrtnih ostataka Srba stradalih u "Oluji"

Ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 15 osoba - na lokalnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), na groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), na pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), groblju u Gornjem Sjeničaku (1), lokalnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mesnom groblju u Tušiloviću (1).

Još uvek se na zna sudbina nestalih Srba tokom akcije Oluja Foto: Profimedia

PET ŽENA

Prema preliminarnim podacima, reč je o pet žrtava ženskog pola i osam muškog pola, dok za dva tela nije bilo moguće utvrditi pol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su, kako je priopšteno, prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gde će biti uzeti uzorci radi identifikovanja metodom DNK analize, a potom sledi identifikovanje žrtava.

U mestu Plaški su, po pojedinačnim zahtevima porodica, ranije ekshumirani posmrtni ostaci dve osobe temeljem "preliminarno utvrđenog identiteta".

Ogroman broj ljudi je proteran sa svog ognjišta Foto: Guliver/Peter Turnley/Corbis/VCG via Getty Images

- U skaldu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Republikom Hrvatskom i na temelju postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Poverenstva za nestale osobe Vlade Srbije", navodi se u saopštenju.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva osoba koje se vode kao nestale u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela u regionu, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a posebno značaj za članove porodice nestalih osoba, naglašeno je u saopštenju Poverenstva za nestale osobe Vlade Srbije.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klimt-Bec

    24. oktobar 2018 | 10:14

    Nakon oslobadjanja Tudjmanovih zlocinaca, vrsi se eskumacija ubijenih! A Bramerc dolazi u Srbiju sa zahtevima, i opravdanjem za zlocince na KiM jel su svi svedoci ubistava pobijeni... Dok je iste cuvao KAFOR i NATO, a Haradinaj i Taci poubijali kao glinene golubove!!!

  • Tihana

    24. oktobar 2018 | 10:52

    Koliko još vremena treba da prođe da mi duša ne plače nad sudbinom mog naroda i mene!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA