• 24

Autor skandalozne knjige "Mit o Jasenovcu" školovao se u Beogradu i robijao zbog prevara: Izbačen iz JNA zbog krađe, sudili mu i u Austriji

Leljak je do sada više puta proglašavan falsifikatorom, ali ipak uvek dobija termin u hrvatskim medijima, pogotovo na Hrvatskoj radio-televiziji

  • 24

U kolekciju svojih skandala, HRT je dodao još jedan. U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavljen je "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer", a voditeljka Ljiljana Vinković iskoristila je tu priliku da reklamira, između ostalog, revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu", Romana Leljaka.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ustala je protiv knjige "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka zato što relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava tog zloglasnog logora i simpatiše ustaški pokret i NDH.

Pre mesec dana ta ustanova navela je i da je Leljak kroz film i knjigu "iskazao neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a NDH tokom proglašavanja rasnih zakona u početnoj fazi od milja naziva "mlada hrvatska država'".

Leljak je do sada više puta proglašavan falsifikatorom, ali ipak uvek dobija termin u hrvatskim medijima, pogotovo na Hrvatskoj radio-televiziji.

Voditeljka reklamira skandaloznu knjigu i film Foto: Dobro jutro Hrvatska/HRT TV

On je bio zaposlen u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, odakle su ga izbacili krajem 80-tih godina zbog krađe vojne opreme, nezakonito snimanje i krađu novca. Osuđen je na 14 meseci zatvora, a branio se tvrdeći da je taj proces politički motivisan.

Posle raspada Jugoslavije, bacio se u izdavaštvo, pa prodaju automobila, reli trke. U oktobru 1999. godine osuđen je na četiri meseca uslovno jer nije plaćao alimentacije. I tad izbijaju na videlo njegove malverzacije: u Austriji su mu sudili zbog prevara, stigle su ga optužbe za zloupotrebu kreditnih kartica, a zatim je išao u zatvor zato što je što je svoju firmu "Avtoideal" koristio kao paravan za piramidalnu šemu u kojoj je ljudima obećavao urnebesno visoke kamate od 5 do 7 odsto.

U zatvor je otišao u februaru 2008, kad je osuđen na po tri i po godine zatvora za nezakonito sticanje 54.000 evra od austrijskih banaka i 960.000 evra od oštećenih u predmetu "Avtoideal". Do prevremenog puštanja iz zatvora 2012. objavio je čak desetak knjiga.

Objavio je, kako se navodi na nekim portalima, knjigu "Špiclji Udbe" ("Saradnici Udbe") i u njoj su objavljeni popis, fotografije i adrese svih slovenskih udbaša i njihovih saradnika, zbog čega su ga neki od aktera knjige tužili za povredu časti.

U "Mitu o Jasenovcu", Roman Ljeljak NDH naziva mladom hrvatskom državom, ustaše simpatiše, a Jasenovac zove sabirnim i radnim logorom.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Komentari

  • renata

    pa on je Slovenac.

  • Danilo

    Dok sam bio u Sloveniji, u Mariboru, značio je za kontroverznog biznismena. Odležao je mislim 4 godine u zatvotu a imao je tada i nekok Lamborginija koji mu se ili ga drugi zapalili

  • Vota

    TI Hrvacki knjizevnici.Meni po ovom pitanju ni Krleza nije bio mnogo bolji.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima