≫ 

Kako je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski napustio zemlju bez pasoša? Najavljeno raspisivanje međunarodne poternice

Nakon raspisane poternice, Gruevski se oglasio putem Fejsbuka da se nalazi u Budimpešti

  • 4

Makedonske vlasti raspisale su juče poternicu za bivšim premijerom i bivšim liderom VMRO-DPMNE, Nikolom Gruevskim, koji je u ponedeljak trebalo da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

Gruevski je osumnjičen u još tri spora koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo u Skoplju.

Na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne Gruevski je trebalo da se javi 8. novembra.

Foto: AP/Tanjug

Gruevskom su oduzeti i lični i diplomatski pasoš i oni se još uvek nalaze u sudu, saopštili su danas iz krivičnog suda nakon informacija da je bivši premijer u Budimpešti.

U odnosu na eventualno raspisivanje međunarodne poternice, iz Suda kažu da u onom momentu kad nadležni organi utvrde da osumnjičeni se ne nalazi u zemlji ili potvrde autentičnost informacije da se isti nalazi u Budimpešti i za to izveste sudiju za izvršenje sankcija, sudija će odmah nakon toga izdati naredbu o raspisivanju međunarodne poternice.

Iz Ministarstva pravde izjavili su da će da sačekaju oficijalno obaveštenje iz ministarstva unutrašnjih poslova da je osuđeni poslanik i bivši premijer Nikola Gruevski u bekstvu, pa će tek onda moći da pokrene postupak o ekstradiciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je danas da Nikola Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima.

Ministarstvo informiranja je istaklo da bivši premijer nije prešao granicu Makedonije na nijedan od legalnih prelaza.

Nakon što se Gruevski oglasio putem Fejsbuka da je u Mađarskoj, gde je zatražio politički azil, u tom resoru istažuju da li je nalog na toj društvenoj mreži verodostojan ili je izmišljen da omete potragu za bivšim liderom najuticajnije opozicione partije.

Puno pitanja se otvara nakon objavljivanje vesti da je Gruevski nakon pretnji koje mu ugrožavaju život potražio politički azil u Budimpešti.

Portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski izjavio je danas da ne zna gde je Nikola Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nije imala informacija o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj.

Arsovski je naveo da partiji nije poznato ni da li su Gruevskom upućivane pretnje, kako je to naveo na Fejsbuku, prenela je MIA.

Makedonski premijer Zoran Zaev kaže da treba utvrditi da li je bivši premijer Nikola Gruevski napustio Makedoniju kako bi se znalo da li je u bekstvu ili nije, prenosi makedonska televizija Telma.

- Ne znamo da li se radi o bekstvu ili ne. To treba da se utvrdi, da bi se konstatovalo da je Gruevski napustio Makedoniju - rekao je premijer Zaev.

On je još jednom ponovio da vlast nema namere da se meša u rad sudskog sistema i apelovao je da se niko ne meša u rad institucija.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski i sadašnji Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

- Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda - rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima.

VIDEO: Vučić sa makedonskim premijerom prešao Tabanovce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zare

    13. novembar 2018 | 19:34

    Ovaj pro-bugarin, umesto u zemlju osnivanja svoje partije, odlete do Mađarske.Toliko o privrženosti ideji i političkom opredeljenju.

  • Cika Velja

    13. novembar 2018 | 20:42

    A od kad je kod nas pasos garancija za prolaz,ili ako ga nema za ostanak??? Pa kriminalcima granica ne znaci nista,oni poslom idu gde hoce i ne pitaju kako cemo???

  • Aleksa

    13. novembar 2018 | 19:41

    Verovatno sumskim putem kod Brace na Kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA