Kolinda održala teniserima predavanje o zrelosti i ponašanju, pa vriskala uz Tompsonove hitove (VIDEO)

Hrvatski mediji su je isprozivali jer se još uvek pravi da ne zna za Tompsonove ustaške pesme

  • 20

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom kabinetu na Pantovčaku primila je hrvatske tenisere koji su osvojili Dejvis kup, ali organizovala i zabavu na kojoj su se orile pesme kontroverznog hrvatskog pevača Marka Tompsona. 

- Hvala vam što ste očarali sve ljubitelje tenisa svojim odgovornim ponašanjem i poštenim odnosom prema suparniku i publici, jer ste se predstavili kao zreli i odgovorni sportisti, na ponos svojim porodicama i svojoj domovini. To je posebno važno zbog sve naše dece i mladih koji u vama vide uzor i primere ostvarenja vlastitih želja, snova i nada - zaključila je predsednica.

Nakon što je održala lekciju o odgovornom ponašanju, zrelosti i mladima koji u teniserima vide uzore, Kolinda je pozvala orkestar koji je izveo pesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Tompsona, piše portal Index.hr.

Usledila je žurka, a Kolindu je pesma ponela, pa je u zagrljaju jednog od sportista, podigla prst i mahala njime u ritmu Tompsona i glasno otpevala celu pesmu.

Jasno, raspašoj u Kolindinom kabinetu bio bi manje sporan da iza pesme koja ju je toliko razgalila ne stoji isti onaj Tompson koji je otpevao još jedan "hit" - pesmu "Jasenovac i Gradiška stara" koja slavi ustaške logore i klanje Srba.

NIJE JOJ PRVI PUT DA PEVA TOMPSONA 

Ovo nije prvi put da Kolinda razdragano peva pesme istog autora. Krajem septembra Kolinda je tokom posete SAD-u bila posebna gošća na obeležavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata. Tamo je u jednom trenutku stala za mikrofon i zapevala istu pesmu kao i danas, piše Index.

Iako je razdragano pevala , izgledalo je da je imala problema s rečima pesme koje je čitala sa mobilnog. Ko je tu scenu video, teško će zaboraviti bizarno Kolindino nabadanje reči, dok se njihala uz pratnju benda u kojem je i fratar.

Predsednica je i ranije izjavljivala kako su "neke Tompsonove pesme dobre za zajedništvo", a da sporne pesme tog pevača nije čula.

Kako državni vrh uvek nekako propusti da čuje, na primer, Tomsonovo izvođenje pesme koja slavi ustaške logore i ustaške koljače, hrvatski mediji iskoristili su priliku da Kolindu i ovoga puta podsete na tu činjenicu, kao i na to ko je zapravo Marko Perković Tompson - simpatizer ustaša kome zabranuju koncerte, čije pojedine pesme počinju rečima "Za dom spremni". 

PROBLEMATIČAN I VAN GRANICA HRVATSKE

Tompson je omiljeni pevač hrvatske ekstremne desnice. Da je itekako problematičan i izvan granica svoju zemlje, pokazuje i podatak da su mu u zadnjih nekoliko godina zabranjeni nastupi u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, ali i Sloveniji. 

Marko Topmson je poznati simpatizer ustaša Foto: Tanjug/HINA/Tomislav PAVLEK

Nakon zabrane Tompsonovog koncerta u Mariboru pevač je tražio da ga zaštiti - državni vrh. I Plenković i Kolinda su tada stali u Tompsonovu obranu, ali bez uspeha.

Odavno je poznato da je simpatizer ustaša. Primera radi, njegova najpoznatija pesma "Bojna Čavoglave" počinje rečima "Za dom spremni" - ustaškim pozdravom iz vremena Nezavisne države Hrvatske kojom je vladao Hitlerov pokorni podanik Ante Pavelić.

Printskrin: Youtube

Tompson i dalje, 23 godine nakon rata, tu pesmu s tim pozdravom izvodi na svojim koncertima. No to nije jedina pesma u kojoj Tompson, uvijeno ili otvoreno, slavi ustaški pokret.

POZIVA NA "SPUŠTANJE MAGLE" A TO IMA VRLO JASNU PORUKU

U pesmi "Reci, brate moj" Tompson najavljuje kako će se "opet gusta magla spustiti", što je jasna aluzija na ustašku pesmu "Spustila se gusta magla", koja slavi Antu Pavelića i ustaški pokret.

Njegove pesme vrve o neonacističkih i ustaških poruka kojima dodatno deli hrvatsko društvo Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

PESMA PO PAVELIĆEVOM CITATU U KOJOJ POZIVA DA NOSI DEDINU (CRNU) KOŠULJU

U pesmi "Ljutu travu na ljutu ranu", što je gotovo citat ustaškog poglavnika Ante Pavelića iz 1934. godine, on peva "Onu istu našu košulju mi pripremi, na tavan je stavi, za mene je spremi, bit će ona opet i sinu po mjeri, kao što je bila mom djedu i meni", što je jasna aluzija na crne košulje koje su nosili hrvatski fašisti u vreme NDH, odnosno na želju da se iste košulje opet vrate u upotrebu.

Voleo bi da nosi crnu košulju Printskrin: HRT 1

U pesmi "Geni kameni", koja je delimično izvedena na dočeku Vatrenih u Zagrebu, Tompson peva: "Loša bila 45-a, rasula nas preko svita." Zašto je za jednog simpatizera ustaškog pokreta loša bila 1945. godina, koju celi svet pamti po pobedi nad nacizmom i fašizmom, nije teško pogoditi. Naime, tada su Tompsonovi favoriti u Drugom svetskom ratu izgubili, a ustaše su pobegle od partizana i saveznika i to "preko sveta" (prvenstveno u Južnu Ameriku uz nemalu pomoć Katoličke crkve).

U pesmi "Lijepa li si" jedan od stihova je "Herceg-Bosno, srce ponosno." Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 1991. godine, a 1993. proglasili su je republikom. Ukinuta je tek 1996.

Foto: AP/Tanjug

Mate Boban bio je jedan od njenih predsednika, a njegov grob može se videti i nekoliko kadrova u spotu "Lijepa li si". Zbog zločina počinjenih na području "Herceg-Bosne" prošle su godine, između ostalih, pravomoćno osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar obrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

NAJSTRAŠNIJE OD SVEGA - JASENOVAC I GRADIŠKA STARA

No ubedljivo najstrašnija pesma koju je Tompson pevao je "Jasenovac i Gradiška Stara", pesma koja veliča klanje Srba u ustaškim koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata.

O kakvoj se pjesmi radi, možda najbolje govori njen tekst:

Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara

Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure

U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj, Neretvo, teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu

Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani

Ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Gospe sinjska, ako si u stanju, uzmi Stipu, a vrati nam Franju

Oj, Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te

Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića

Zar se ovim ponosi? Svedoci Jasenovca Foro: Profimedia/Zuma Press - News

Portal Index.hr  uporno poziva predsednicu da čuje ovu pesmu.

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA