≫ 

Ćerka (5) im je preminula na intenzivnoj nezi, a kada su otac i majka tužili bolnicu za smrt, sud je tražio da dokažu da su joj roditelji (VIDEO)

"Mi već dve godine ne spavamo otkad je naš anđeo na nebu, a oni se sprdaju s nama i izmišljaju sve kako bi izbegli odgovornost za to što su napravili"

  • 0

Šeherzada (5) je 2016. preminula nakon operacije glave na KBC Zagreb. Roditelji su tužili bolnicu tražeći njihovu i odgovornost lekara, a iz bolnice kažu da nisu naveli srodstvo s detetom, pa nemaju pravo da ih tuže.

- Ogorčeni smo, iscrpljeni i očajni zbog svega. Mi već dve godine ne spavamo otkad je naš anđeo na nebu, a oni se sprdaju s nama i izmišljaju sve kako bi izbegli odgovornost za to što su napravili - započinju priču za "24sata.hr" Emina Bajrić (47) i Enver Beka (55) iz Zagreba.

Njihova ćerka Šeherzada Bajrić rodila se u 26. nedelji trudnoće. Zbog hidrocefalusa u glavi je imala pumpicu koja je višak tečnosti iz lobanje odvodila u želudac. Tokom boravka kod kuće bila je vesela, brbljiva i puna života. U decembru 2015. devojčici je pozlilo te je povraćala.

Bila je vesela devojčica; Foto: Facebook/Emina Bajric

Lekar im je još ranije rekao da odmah dođu u bolnicu ako bude imala takve simptome, pa su odmah otišli u KBC Zagreb. Nakon pregleda lekar je utvrdio da joj treba zameniti pumpicu u glavi. Do Božića je bila u bolnici na posmatranju, zatim su je pustili kući i zakazali operaciju za 18. januar 2016. godine.

-  Tog dana lekar je izašao usred operacije. Rekli su nam da je u likvoru krv te su zato prekinuli operaciju. Smestili su je na intenzivnu negu - prepričava za "24sata.hr" agoniju mama Emina govoreći kako se malena nikad nije probudila iz narkoze.

Borba za njen život trajala je do 17. februara.

- Tada me nazvao njen lekar. Rekao je da je Šeherzada preminula i spustio mi slušalicu. Za tren smo bili u bolnici. Zatekli smo je umotanu u beli čaršav na hodniku - prepričao je Enver pokazujući fotografije neprežaljene devojčice.

Šeherzada sa majkom; Foto: Facebook/Emina Bajric

Odlučili su da tuže bolnicu jer traže njihovu odgovornost za Šeherzadinu smrt, jednako kao i odgovornost lekara koji ju je operisao. Međutim, usledio je novi šok za porodicu.

U odgovoru na tužbu KBC Zagreb navodi kako "Tužitelji uz tužbu nisu dostavili dokaz o srodstvu sa pokojnom Šeherzadom Bajrić, usled čega tužilac ističe prigovor promašene aktivne legitimacije".

Jednostavno rečeno, porodica nije dokazala srodstvo pa nema pravo da ih tuži.

- Za ovakve postupke odgovor je atipičan. Bolnica nije dostavila nikakvu dokumentaciju. Kod ovakvih tužbi gleda se je li lečnje bilo u toj bolnici i je li bilo greške u lečenju ili ne. Dodatno, srodstvo roditelja s detetom navedeno je u istoj toj dokumentaciji koju nisu dostavili, jer upravo su roditelji devojčicu doveli u bolnicu. Sad smo dostavili sudu rodne listove svih članova porodice iz kojih je neosporna srodnička veza među njima, ali ne znam šta su ovim želeli da postignu, osim dodatno da uznemire neutešnu porodicu. Nisu dobili na vremenu niti je to u celom slučaju sporno – objašnjava advokat porodice Toni Ivandić.

- KBC Zagreb kao zdravstvena ustanova u obavezi je da poštuje odredbe Zakona o zaštiti prava pacijenata, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o lečenju i odredbe drugih pozitivnih propisa kao i internih akata ustanove, te stoga nismo u mogućnosti iznositi bilo kakve podatke o pacijentima i njihovom zdravlju – odgovorili su iz uprave bolnice na upit portala "24sata.hr" o ovom slučaju.

VIDEO: Posle smrti rođake ova indijska porodica se obračunala sa celom klinikom

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA