Mladen i Ivo, gej par iz Hrvatske, zapretili da će tužiti državu: Ne date nam da usvajamo decu

Par je već prošao evaluaciju, ali im je novi Zakon stao na put

  • 6

Mladen Kožić i Ivo Šegota, par iz Hrvatske, poslali su otvoreno pismo vlastima u Hrvatskoj, revoltirani jer Zakon koji je u ovoj zemlji juče usvojen njih onemogućava da usvoje dete. Zbog toga zapretili da će tužiti svoju državu. 

- Mi smo par koji je prošao stručnu evaluaciju za usvojitelje, ali je zaustavljen političkim dekretom nakon čega smo tužili RH zbog diskriminacije - stoji u mejlu koji je ovaj gej par uputio na adrese svih medija.

Oni su poručili i sledeće:

- Radujemo se jučerašnjem donošenju Zakona o usvajanju, te vam zahvaljujemo što ste prepoznali važnost donošenja novog Zakona.

Par je prošao evaluaciju Centra za socijalni rad Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Međutim, istim tim zakonom kojim ste mnogima doneli radost, drugima ste uzeli nadu. Odbijajući da uvrstite porodične zajednice životnih partnera u zakon, strahujući od potencijalne dodatne stigmatizacije dece, upravo ste Vi stigmu dodatno učvrstili i dali joj pravni okvir. Proglašavajući porodičnu zajednicu životnih partnera neželjenom usvojiteljskom porodicom, ne samo da ste onemogućili deci u domovima pristup najvećem mogućem broju potencijalnih kvalifikovanih usvojitelja, nego ste stigmatizovali sve postojeće dugine porodice u Hrvatskoj.

U HRVATSKOJ VEĆ IMA MNOGO ISTOPOLNIH PORODICA SA DECOM

U Hrvatskoj već žive brojne dugine porodice, od kojih mnoge s decom. Izjavama u kojima ste ponavljali kako će deca u takvim porodicama patiti zbog tradicionalne okoline, naneli ste veliku štetu deci u našim porodicama. Takav stav temeljite na vlastitim strahovima i to je razumljivo. Ali neprihvatljivo. Vi ste na poziciji koja zahteva odgovornost... Vaši strahovi nemaju uporište niti u naučnim činjenicama, niti u svakodnevnom životu.

Smatraju da se ovim povećala stigmatizacija LGBT populacije Foto: Tanjug/AP

Vi ste ozakonili vaše strahove... Verujem da vam to nije bio cilj, ali posledica toga je što ste ozakonili stigmatizaciju dece u duginim porodicama.

Pritom ste stigmatizovali majke i očeve svih nas u (koji živimo) u životnom partnerstvu. Kako da objasnimo našim majkama da ste njihovu decu označili kao osobe koje nisu sposobne da se brinu o drugom čoveku, detetu, srodniku ili starijoj osobi?

Život vođen strahom, kao i zakon temeljen na strahu... je život preživljavanja koji ne nudi nadu. A vi ste svesno preuzeli ulogu onih koji ne nude nadu svima koji se ne uklapaju u vaš svet.

Ivo je, inače, autor slikovnica koje su pre pola godine zapalile Hrvatsku Foto: Moja dugina obitelj

PRESTANITE DA PREDSTAVLJATE SAMO JEDAN TIP PORODICE

Vi imate odgovornost da se starate o svim porodicama u Hrvatskoj, uključujući jednoroditeljske, usvojiteljske, hraniteljske, dugine itd.  Vreme je da prestanete da budete predstavnici samo jedne vrste porodice i da preuzmete odgovornost za sve porodice. Hrvatska treba da bude zemlja koja poštuje, prihvata i slavi sve porodice.

S poštovanjem i s nadom,

Mladen Kožić i Ivo Šegota, porodica koja želi da bude usvojiteljska - stoji u otvorenom pismu.

Inače, Ivo Šegota je autor slikovnica "Moja dugina obitelj", koje su u Hrvatskoj ppočetkom godine digle veliku prašinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    8. decembar 2018 | 20:31

    Pa kad je toliko normalno da 2 muskarca budu u braku kako objasnjavate to sto morate da usvajate decu i nemate mogucnost da radjate?!Nemam nista protiv lgbt populacije,svako radi sta hoce,voli koga hoce.Ali jednostavno,istopolni brakovi ne mogu da nastave lozu!!!Da su vasi roditelju bili istih polova,vas ne bi bilo!

  • Samo ja

    9. decembar 2018 | 13:39

    Mislim da ovde treba misliti prvenstveno o pravu deteta da odrasta u porodici u kojoj ce imati muskog tatu i zensku mamu, sto je jedino ispravno i prirodno. Da je Bog hteo da istopolni brakovi imaju decu, omogucio bi im da ih sami rode. Ovako, neka se istopolni vole, nemam nista protiv takvih veza sve dok je to u cetri zida, dok ne ugrozavaju ljude oko sebe, a zahtevom da odgajaju zdravu decu u svom bolesno neprirodnom okruzenju, i te kako ugrozavaju i decu i celokupnu ljudsku zajednicu.

  • Coa

    8. decembar 2018 | 20:43

    Adama i Evu a ne Adama i Stevu 😂😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA