≫ 

Ko je Slobodan Kašćelan, uhapšeni vođa kavačkog klana: On je zapretio da će sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje

Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučkovića iz Herceg Novog 2016. godine u Novom Sadu

  • 6
Skaljari, Kavac, Slobodan Kascelan

Foto: Telegraf, Dan CG

Slobodan Kašćelan (55), koji važi za vođu ozloglašenog "kavačkog" klana, uhapšen je u iznajmljenom stanu u Pragu, u Češkoj.

On je na čelu kavačkog klana, koji je pored suparničkog škaljarskog,  jedan od dva najmonstruoznija kotorska klana. Za njim je 2016. godine raspisana poternica.

Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučković iz Herceg Novog pre dve godine u Novom Sadu.

Za njim je raspisana poternica 2016. Foto: Dan CG

Naime, muškarac na motoru ispalio je rafal metaka na audi A6 u kojem su se nalazila njih dvojica.

U rafalnoj paljbi u kojoj je ispaljeno više od 15 metaka, jedan ga je pogodio u stomak, dok je gotovo nepovređen prošao njegov telohranitelj.

Nakon pokušaja atentata obećao je da će "sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg".

U Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan do 2014. kada se on podelio na dva. Jedan od njih je "kavački", koji je dobio ime po mestu Kavač Foto: S. Pikula

Mediji su preneli da su "kavači" mnogo luđi od "škaljaraca", ali da poseduju kriminalni kodeks.

Do 2014. godine u Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji došlo do podele. Sada na teritoriji Kotora dominiraju škaljarski i kavački klanImena su dobili po naseljima Škaljari i Kavač.

VIDEO: Raznet pripadnik klana Luke Bojovića na Autokomandi

Već četiri godine traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere. Do decembra 2017. godine u krvavom ratu dva klana ubijene su 24 osobe, a sukobi ni danas ne prestaju. Mediji prenose da su oba kriminalna klana u trgovini drogom zaradili ogromne sume novca kojima finansiraju rat.

Rat klanova preneo se i na ulice u Srbiji.

Podzemljem dominiraju i "škaraljci", koji su dobili ime po mestu Škaljari Foto: S. Pikula

Kašćelan je navodno organizovao ubistvo poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, naveo je nedvno crnogorski list Dan.

Kako prenose podgorički mediji, proverava se da li je Kašćelan umešan u ubistvo "škaljaraca" Dalibora Đurića u zatvoru, Gorana Radomana u Beogradu i Budvanina Gorana Đuričkovića, zeta fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona.

VIDEO: Tapušković upozoravao Ognjanovića da će i advokati postati žrtve

Protiv Kašćelana i pripadnika njegovog klana ranije je podignuta optužnica za zelenašenje, nedozvoljeno držanje oružja, dilovanje droge, kao i za pranje para i davanje mita.

Opština Budva donela je prošle godine zaključak o prinudnoj naplati gotovo 20.000 evra poreskog duga Slobodanu Kašćelanu, kada je naljavljeno da će biti zaplenjeno osam njegovih stanova.

Kašćelanu i njegovom prijatelju Igoru Božoviću na zahtev Specijalnog tužilaštva privremeno je oduzeta milionski vredna imovina.

Navodno je organizovao ubistvo poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Televizija Vijesti je prenela da je Kašćelanu privremeno oduzeta imovina u kotorskim naseljima Škaljari, Dobrota, Mirac ali i druga imovina koju ima u Kotoru i Budvi.

Crnogorska policija u zvaničnom saopštenju navodi da Kašćelana traže zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistva u pokušaju, stvaranja kriminalne organizacije i zelenaštva.

- Sumnja se da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao delovanje kriminalne organizacije uz primenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unapred određen zadatak i ulogu -  saopšteno je iz Uprave policije.

 

Takođe je osumnjičen za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, za neovlašćenu proizvodnju držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Od kada bio u bekstvu, Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete.

Suđenje "kavčanima" u podgoričkom Višem sudu i dalje traje i to protiv njih 15.

U optužnici se navodi da je na čelu grupe Slobodan Kašćelan, a na spisku optuženih su još Igor Božović, njegov sin Vladimir, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić i Davor Prelević.

Sudi se još Goranu Ljubatoviću, Nikoli i Igoru Andriću, Tripu Moškovu, Stefanu Brnoviću, Aleksandri Bogdanović, Đerđu Camaju i policijskom inspektoru Zlatku Samardžiću. Pored njih sudi se i Iliji Dedoviću, koji je jedini optuženi koji je u celosti priznao ono što se ovoj kriminalnoj grupi stavlja na teret.

VIDEO: Ovde je likvidiran kum Luke Bojovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA