≫ 

Vođa kavačkog klana koji je "pao" u Pragu, Slobodan Kašćelan ima kosovski i francuski pasoš

Kašćelan (55) iz Kotora, uhapšen je po poternici NCB Interpol Podgorica u Pragu

  • 2
Slobodan Kašćelan, kavački klan, Crna Gora

Foto: Dan CG

Slobodan Kašćelan, označen kao jedan od vođa "kavačkog" klana, koji je uhapšen u četvrtak u Češkoj, ima dva pasoša - francuski i kosovski na ime Slobodan Perić, piše podgorička Pobjeda.

Kašćelan (55) iz Kotora, uhapšen je po poternici NCB Interpol Podgorica u Pragu nakon intenzivne saradnje crnogorske policije sa kolegama iz više država.

Francuski pasoš je falsifikovan, a kosovski je izdat od lokalnih vlasti, što znači da će, kako se navodi, kosovski istražitelji raditi na utvrđivanju osoba koje su omogućile beguncu da dobije ovaj dokument.

Crnogorskim i kosovskim istražiteljima sumnjivo je što je nedavno još jedan begunac iz Crne Gore uhapšen sa legalnim pasošem, pa će usmeriti pažnju na otkrivanje lanca osoba koje su omogućile izradu dokumenta sa lažnim imenom, piše ovaj podgorički dnevnik.

S obzirom na to da je jedna od zemalja u kojoj se Kašćelan skrivao bila Kosovo, istražitelji su došli do saznanja da je bio u kontaktu sa kriminalnim grupama koje su mu pomagale u skrivanju.

Dva dana ranije u Tivtu je uhapšen Kašćelanov telohranitelj Srđan Jurišević (35), kod kojeg je pretresom stana pronađen pištolj za koji nije imao dozvolu.

Slobodan je uhapšen u Češkoj Foto ilustracija: Telegraf, Dan CG

Za sada nije poznato da li ima neke konekcije između ova dva hapšenja, odnosno da li je bilo kontakta između Kašćelana i Juriševića, pa je tim tragom jedan od vođa „kavačkog“ klana lociran i lišen slobode.

Kašćelan je uhapšen na osnovu međunarodne crvene poternice koju je raspisao NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih dela.

Kotoranin je potraživan radi krivčnog postupka koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju, krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo zelenaštvo.

Sumnja se da je Kašćelan krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao đelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

Označen je kao vođa Kavačkog klana Foto: S. Pikula

Takođe, tereti se da je formirao petnaestočlanu grupu koja se bavila iznudama, zelenaštvom, nedozvoljeno držala oružje i eksplozivne materije, švercovala drogu, davala mito i prala novac.

Crnogorske vlasti ga traže i zbog sumnje da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije Igora Markovića.

Iz policije su naveli da je Kašćelan često mijenjao mesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za njim ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država.

Navodi se da je crnogorska policija bila u svakodnevnom kontaktu sa policijama Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova.

VIDEO: U toku je velika reorganizacija narko-biznisa: Klanovi se bore za prevlast, ubistva su sve češća

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. decembar 2018 | 10:38

    Ponekad kad citam ovakve ucestale tekstove odlete mi misli ivpodsete me na sage o mafijasima sa Sicilije i film,, kum,,Don Korleone,Laki Luciano,Don Vito....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA