Hrvatski policajci snimljeni dok postrojavaju migrante nogom i pendrekom. MUP Hrvatske: Samo ih odvraćamo (VIDEO)

Migranti u liniji jedan za drugim idu puteljkom, a policijci ih "ispravlja" pendrekom i nogom, vidljivo je na snimcima

  • 18

Organizacija "Border Violence Monitoring" objavila, kako tvrde, autentične snimke na kojima se vidi kako hrvatski policajci na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom nezakonito proteruju migrante, među kojima ima žena, dece i maloletnika.

Kako opisuju na stranici Border Violence Monitoring, u njihovoj bazi je već sada oko 150 izveštaja o nezakonitoj praksi policije koja s granice, daleko od službenih graničnih prelaza vraća migrante u BiH, bez osiguravanja mogućnosti da zatraže azil kao i uz često korištenje nasilja.

Snimci koje je objavila organizacija Border Violence Monitoring anonimno su im dostavljene, a navodno su zabeležene skrivenim kamerama u šumi pokraj mesta Lohovo u BiH u razdoblju od 29. septembra do 10. oktobra 2018. godine. Kako su anonimni autori lokaciju potkrepili i GPS koordinatama, u BMV-u ih smatraju autentičnima.

Na snimcima se vidi kako policajci u blizini granici sa BiH sa oružjem u rukama migrante, muškarce, ali i žene i decu, svrstavaju u linije, a jedan policajac jednog od migranata udara nogom. Prisiljavaju migrante da se "postroje", te potom kreću puteljkom u smeru BiH.

Hrvatski policajci često su optuživani za premlaćivanje migranata.

Foto: Printskrin

MUP Hrvatske je, povodom snimaka koje su objavili nemački mediji, saopštio da je "sve zakonito postupanje".

- To nije proterivanje, nego odvraćanje, potpuno legalan institut - naveo je u saopštenju MUP Hrvatske, preneo je Jutarnji list.

- Utvrđeno je da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji s Bosnom i Hercegovinom, a na području Policijske uprave ličko-senjske - naveli su u saopštenju.

Foto: Printskrin

Kako je dalje navedeno, ne radi se o "proterivanju stotina migranata u BiH" već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj liniji na zelenoj granici i primeni instituta odvraćanja.

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    16. decembar 2018 | 19:42

    Njima bi i danas nekažnjeno prošao Jasenovac pored ovako slepe Evrope.

  • Sta reci

    16. decembar 2018 | 19:19

    Dok ih tuku i maltretiraju zamisljaju da su srbi.

  • WW

    16. decembar 2018 | 23:17

    Ponestalo Hrvatima Srba za proterivanje pa svoje bolesne ndvike moraju na nekome ispoljiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA