≫ 

Seksualne radnice protestovale u Skoplju: Često nam klijenti ne plate za usluge i fizički nas napadaju (FOTO) (VIDEO)

Na protestu su tradicionalno nosile crvene kišobrane

  • 3

Seksualne radnice iz Makedonije danas su izašle na protestni marš u centru Skoplja.

Jedna od njih je svoje iskustvo podelila sa čitaocima portala skopjeinfo.mk.

Ona je napomenula da je na prostituciju niko nije naterao, da radi bez posrednika i makroa. Ima 31 godinu i petogodišnje iskustvo.

- Ja sam seksualna radnica i toga se ne stidim. Sa ovim poslom sam počela da se bavim zbog novca. Niko me na to nije terao. U početku mi je bilo malo strašno jer nisam znala sa kim ću sve imati posla, na kakve ljude ću nailaziti i kako ću nalaziti klijente.

Kasnije sam shvatila da sve zavisi od načina na koji se sam postaviš. U ovom poslu korisnici usluga se ne biraju. Ako imaju para i mogu da plate - svi su dobrodošli. Postoje ljudi koji imaju određenih deformiteta, koji ne mogu da budu sa normalnim devojkama... I oni su naši klijenti - kaže anonimna "prodavačica ljubavi".

U svoje i u ime svojih koleginica ona traži da se prostitucija zakonom legalizuje da bi im se omogućila socijalna sigurnost i zdravstvena zaštita.

- Moja koleginica je bila pretučena i silovana. Advokat ju je savetovao da napasnika ne prijavljuje policiji jer se ništa neće promeniti i ona će na kraju biti kriva zbog klevete, jer kao prostitutka ne može da dokaže da je bila silovana i tučena - kaže ova devojka.

Zato je i ona zajedno sa svojim koleginicama danas protestvovala centrom Skoplja tražeči veća prava za seksualne radnice.

Seksualne radnice iz Makedonije danas su izašle na protestni marš u centru Skoplja Foto: D.Joksic

Već 10 godina na isti dan one izražavaju svoj revolt i traže da njihov posao bude dekriminalizovan te zahtevaju da dobiju zaštitu sistema. Kako navode, najstariji zanat na svetu pomaže državi samom činjenicom što su mnogi frustrirani da ostvare seksualni kontakt, kao što su lica sa invaliditetom, koji imaju pravo da to kupe kod seksualne radnice.

- Ponovo apelujemo da nadležni u državi pronađu način da dekriminalizuju naš posao. Sa samim tim mi ćemo imati pravo na socijalnu u zdravstvenu zaštitu. Vrlo često smo izloženi različitim vrstama nasilja, a ne dobijamo nikakvu zaštitu. Bezbroj puta desilo se da nam klijenti ne plate, da nas fizički napadnu, da nas ostave gole na putu... i zato tražimo da naš posao bude deo sistema kako bismo ostvarile naša prava - kažu seksualne radnice.

Na protestnom maršu su tradicionalno nosile crvene kišobrane, a šetnju su počeli kod spomenika Majke Tereze.

Njihova šetnja je bila ispraćena pogledima slučajnih prolaznika ali i neumesnim komentarima upućenim polugolim seksualnim radnicama.

VIDEO: Gde je garaža? Seks prodaje stanove, ali one ne idu uz "gajbe"

(Telegraf.rs/D.J./MakFax)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Električar

    17. decembar 2018 | 23:08

    I mene gazda tajkun zavrće za platu a ne bavim se prostitucijom.

  • ko voli nek izvoli ali

    17. decembar 2018 | 23:25

    nesrece na radu se svuda desavaju.. pa uzmi ili ostavi.. sad dok su mladje ajde, sto kazu one "rade pa zarade" a kad ostare?!

  • Kiki

    18. decembar 2018 | 00:11

    U svakom poslu ima ispala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA