≫ 

Zamenik državnog sekretara SAD kod Dodika u Predsedništvu: Opredeljeni za izgradnju mira i stabilnosti u regionu

Dodik je rekao da je istina da ima drugih zemalja koje imaju veći uticaj unutar BiH od Rusije

  • 8

Na današnjem sastanku članova Predsedništva BiH sa zamenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivenom konstatovano je da su odnosi BiH i SAD korektni i da je BiH uz partnerstvo sa SAD opredeljena za izgradnju mira i stabilnosti u regionu.

Srna saznaje da su članovi Predsedništva BiH saslušali sa pažnjom poruke zamenika državnog sekretara SAD.

Dodik mu je preneo da unutar BiH postoji neka vrsta konsenzusa za ulazak BiH u Evropsku uniju, ali ne i za NATO.

On je upoznao Salivena da je Narodna skupština Republike Srpske donela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Predsedavajući Predsedništva BiH, kako Srna saznaje, u tom kontekstu naglasio je da je nedavnim formiranjem takozvane vojske Kosova direktno srušen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilnosti.

- Mi smo za mir i stabilnost - rekao je Dodik, naglašavajući "da bi BiH trebalo prepustiti lokalnim političkim akterima i ukinuti međunarodni intervencionizam", što se verovatno odnosilo pre svega na visokog predstavnika u BiH koji, prema mnogima, igra destabilizujuću ulogu u BiH.

Srna saznaje da se predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nije saglasio sa stavom člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je izneo sa sastanku sa Salivenom, o pojačanom uticaju Rusije i njenih obaveštajnih službi u BiH.

Dodik je rekao da je istina da ima drugih zemalja koje imaju veći uticaj unutar BiH od Rusije.

On se, saznaje Srna, nije saglasio ni sa ocenom bošnjačkog člana Predsedništva Šefika Džaferovića o "genocidu nad Bošnjacima u BiH", dodajući da je istina da je jedino ostao neprocesuiran zločin nad Srbima.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Što se tiče sankcija koje su Sjedinjene Američke Države izrekle predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku, ostaju na snazi, potvrdio je danas zamenik državnog sekretara SAD Džon Salivan, koji se u Sarajevu sastao sa članovima Predsedništva BiH.

- Sastao sam se sa predsedavajućim Dodikom i druga dva člana Predsedništva, jer poštujemo tu instituciju. Poštujemo demokratiju i odluku građana da izaberu članove Predsedništva, ali to ne menja status Dodika kada su sankcije u pitanju - rekao je Salivan, prenosi Fena.

Ranije ovog meseca, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu Metju Palmer izjavio je da doskorašnji predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "i dalje ostaje pod sankcijama SAD, jer to što je postao član Predsedništva BiH nije jedan od kriterijuma za uklanjanje sankcija".

- Dodik zna šta se od njega očekuje kako bi sankcije bile uklonjene i želeli bismo da vidimo da on ide tim putem - poručio je Palmer 4. decembra, istakavši da Dodik "mora da pokaže da je posvećen teritorijalnom integritetu BiH odnosno da ne ide putem secesije" i da su "sankcije uvedene kao funkcija podrške SAD Dejtonskom mirovnom sporazumu".

VIDEO: Dodik o srpskim nacionalnim interesima, izborima u BiH, Srebrenici i sukobu sa Zapadom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA