≫ 

Pala krv u Banjaluci: Odjekuju topovski udari, policija u opremi za razbijanje demonstracija pendrecima udara građane (FOTO) (VIDEO)

Građani govore policajcima da skinu svoje maske i da im se pridruže te da ne idu protiv svog naroda

  • 45

Na Trgu Krajine u Banjaluci tenzije traju od kada je jutros uhapšen Davor Dragičević, otac preminulog mladića Davida.

Nakon što je sa Trga Krajine uklonjen simbolični spomenik "Davidovo srce", građani su napravili drugo unutar kojeg su palili sveće, a kada su komunalci krenuli i to srce da uklanjaju došlo je do sukoba u kojem je nekoliko osoba povređeno.

Kako prenosi Srpskainfo neko je pred pripadnike komunalne policije bacio "topovski udar", pa je policija napravila dupli kordon ispred okupljenih građana koji sede ispred njih.

Draško Stanivuković, narodni poslanik i Branislav Borenović, lider PDP su danas nakon privođenja pušteni te su se pridružili građanima na Trgu Krajina.

Stanivuković je policiji dovikivao da treba da ih bude sramota i da se neće skloniti sa trga i pozvao građane da se ne razilaze, a one koji nisu pozvao da dođu. Nakon toga Stanivuković je ponovo uhapšen.

Građani su krenuli u šetnju, praveći krug oko Muzeja savremene umjetnosti RS. Među njima je i Davidova majka Suzana.

Policija je na trgu dobila pojačanje pod punom opremom za razbijanje demonstracija.

Prema snimcima koji se pojavljuju na društvenim mrežama može se videti da je policija pendrecima reagovala kada su građani pokušali da probiju kordon, tako da se neki od okupljenih građana prošli sa razbijenim glavama.

Policija je pozvala građane da radi svoje sigurnosti napuste Trg Krajine, ali su oni to odbili pa su se ponovo začuli topovski udari i petarde. Građani govore policajcima da skinu svoje maske i da im se pridruže te da ne idu protiv svog naroda, prenosi "Dnevni Avaz".

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izrazile su duboku zabrinutost današnjim dešavanjima u Banjaluci i od MUP-a traže hitno objašnjenje za hapšenje osoba povezanih sa pokretom "Pravda za Davida", uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare.

Transparenci internešnl u BiH osudio je danas, kako se navodi, ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike SrpskeNavodi se da je TI BiH i ranije upozorio da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja.

VIDEO: Davidova majka postavlja pitanja policajcu, ovaj ćuti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska

    25. decembar 2018 | 17:37

    Sta je ljudi kakva je mrznja u vama ?Niko ne zna sta ga sutra ceka cije ce srce sutra da se skameni. Ni jedno ubistvo gdje su umijesani "veliki"nije rijeseno .Lako je ubiti nas male ubijaju nas 30 godina a vi slijepi

  • D

    25. decembar 2018 | 16:52

    Umesto da hapse ubice,oni hapse roditelje ubijenog decaka...zalosnooo

  • svašta

    25. decembar 2018 | 18:12

    e sile nebeske na koga je udarila??? Naoružani do zuba... Neko za njihovu zloupotrebu treba da odgovara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA