≫ 

Završeni protesti "Pravda za Davida" u Banjaluci i Sarajevu: Novi skup najavljen sutra (FOTO) (VIDEO)

Cela Bosna i Hercegovina bila je danas na nogama

  • 24

Skupovi podrške danas privedenom Davoru Dragičeviću, ocu tragično stradalog Davida, traju čitavog dana i kulmninirali su večerašnjim okupljanjem  građana ispred Hrama Hrista Spasa u Banjaluci, dok je istovremeno nekoliko stotina ljudi zauzelo plato ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

U Banjaluci je okupljene sve vreme pratio veliki broj specijalaca, koji su čitavog dana ordinirali gradom.

Građani, koje predovde aktivisti pokreta "Pravda za Davida", prešli su oko 16 sati sa Trga Krajina na Trg Petra Kočića, ali ih je policija odatle oterala. Među njima se nalazila i Davidova majka Suzana, koja je danas takođe privedena, a onda puštena na slobodu.

 
 
 
View this post on Instagram

#pravdazadavidaA post shared by Dragan Milosevic (@draganmil48) on

 

Kako javljaju reporteri Avaz.ba, jake policijske snage bile su opkolile Banjaluku i štitile zgrade glavnih istitucija Republike Srpske. Iz policije su pozvali građane da se ne okupljaju, jer za to nemaju potrebne dozvole.

Građani su krenuli u šetnju, a potom se zaputili do Hrama Hrista Spasa. Oni su držali sveće zapaljene u rukama.

 

Okupljenih je bilo mnogo više nego na današnjim protestima na Trgu Krajine, javljaju reporteri sa lica mesta.

 

Građani su polIciji uzvikivali "Pustite Davora, pustite Davora", "Pravda za Davida", "Ubice", a mogli su se čuti i povici policiji "Idite na Kosovo", ali i pevali "Bože pravde" i pozivali policiju da stane na njihovu stranu.

Policija je potom krenula na okupljene, stala na sam ulaz u hram i ponovo ih pozvala da se raziđu. Okupljeni su to ubrzo i učinili, zamoljeni od strane Suzane Radanović.

Novi protesti su zakazani sutra u 18 sati.

 

PROTESTI I U SARAJEVU, GRAĐANI BLOKIRALI GLAVNU ULICU

Oko 19 sati i u Sarajevu je počeo skup prodrške Davidovim roditeljima, na kome se još pre početka okupilo preko 500 ljudi

Građani su na oko sat i po vremena blokirali glavnu ulicu, dok je sve više protestanata pristizalo na plato ispred Zemaljskog muzeja.

Kazali su da ne žele da pristanu na zatvoreništvo Davora Dragičevića, da traže pravo na dostojanstven život, te da oni kojima je dobro mogu da ostanu kod kuće i gledaju televiziju, ali da oni koji žele promene, moraju da izađu na ulicu.

 

Jedna grupa se odvojila i otišla pred OHR (Ured visokog predstavniika), kazavši da je i ova institucija odgovorna za situaciju u kojoj se porodica Dragičević nalazi.

Blokada glavne saobraćajnice završila se oko 20.45 časova, kada su protestanti počeli da se polako razilaze. Za razliku od protesta u Banjaluci, gde su građani nebrojeno puta upadali u razmirice sa policijom i koje su snage reda terale da se sklone sa trgova, skup je u Sarajevu prošao mirno. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Đorđe Krajišnik (@dordekrajisnik) on

 

 
 
 
View this post on Instagram

#pravdazadavida ✊ #pravdazadzenana ✊A post shared by Alma Durakovic (@almadurakovic) on

 

Organizator okupljanja je, kako navode mediji, bila porodica takođe stradalog mladića Dženana Memića.

 Muriz Memić, Dženanov otac, rekao je danas za N1 da je i ljudski je i moralno pružiti podršku Davoru Dragičeviću i potvrdio da će ujutro krenuti u Banjaluku.

- Moram bratu Davoru pružiti podršku. Vidite kako je u BiH tražiti pravdu za dete. Vidite šta su u stanju uraditi da ne dođete to istine - poručio je Memić u razgovoru za N1.

Muriz Memić Printskrin: Youtube/TV1 HD

- Davoru i Suzani danas, sutra svima nama. Dužnost je da damo podršku, da večeras budemo ovde i pružimo podršku iz Sarajeva. Moraju građani da shvate da nije tragedija samo ako se njima dogodi - dodala je Arijana Memić, sestra Dženana Memića.

Njihova poruka je da protesti budu mirni i dostojanstveni - i da je protest jedini način da nateraju institucije da rade svoj posao.

DAVORU DRAGIČEVIĆU ODREĐEN PRITOVOR OD 30 DANA

Ifet Feraget, advokat Davora Dragičevića, rekao je kako ima informacije da će Okružno Tužilaštvo zatražiti pritvor za Davora Dragičevića u trajanju od 30 dana.

U pritvoru se i dalje nalaze Davor Dragičević i Draško Stanivuković, narodni poslanik.

SOLIDARNOST NAM JE DANAS NAJPOTREBNIJA, PORUČUJU GRAĐANI

Dragičeviću stižu i druge poruke podrške izvan Banjaluke.

Iz Sarajeva se tim povodom oglasio BiH Blok, koji je u svom saopštenju poručio da je "građanska dužnost i obaveza biti uz Davora Dragičevića i ostale uhapšene u Banjaluci".

 

- Solidarnost je ono što nam je danas najpotrebnije, pre svega solidarnost sa Suzanom i Davorom Dragičevićem, roditeljima ubijenog Davida, koji su uhapšeni jer su tražili pravdu za svoje dete -  stoji u saopštenju.

A na portalu TV N1 Sarajevo, koja situaciju u Banjaluci prati praktično iz minuta u minut, sve vesti na glavnoj stranici su isključivo posvećene hapšenju Davora Dragičevića i reagovanjima u kojima se osuđuje postupak vlasti i MUP-a RS.

Video: Sukob demonstranata i policije u Banja Luci

BANJA LUKA GORI ČITAVOG DANA

Podestimo, Dragićević je priveden jutros u Banjaluci jer je odbio da primi poziv za saslušanje zbog ugrožavanja bezbednosti ministra policije Srpske Dragana Lukača i visokih funkcionera MUP-a, a potom je privedena njegova bivša supruga Suzana Radanović i još nekoliko osoba, pripadnika grupe "Pravda za Davida".

U Banjaluci danas opsadno stanje Foto: Tanjug/AP

Policija hapsi aktiviste "Pravda za Davida" Foto: Tanjug

Brojni specijalci čitavog dana ordiniraju gradom Foto: Tanjug/AP

 

VIDEO: Idite na Kosovo! Poruka demonstranata u Banja Luci policiji

Video: Davidova majka postavlja pitanja policajcu, ovaj ćuti

Video: Snimak hapšenja čoveka koji se sukobio sa policijom u Banja Luci

(D.D.S./Avaz.ba/N1 BiH)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    25. decembar 2018 | 19:24

    Šta traži sa stranim ambasadorima? Kakvo je to pitanje? Alo bre dete mu je ubijeno a policija se pravi luda sakrili su dokaze ne daj bože nikome i đavolu da se obrati Ne treba mu zameriti.

  • Banat

    25. decembar 2018 | 21:15

    Podrska porodici Dragičević ali nema pravde nazalost.

  • ko je lud

    25. decembar 2018 | 19:38

    Samo jako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA