Margarita (55) godinama na rukama nosi svoju bolesnu ćerku (15): Sa tim su se pomirili, ali ovu porodicu čeka mnogo veći problem (FOTO) (VIDEO)

Margaritu zdavlje više ne služi, a i snaga joj je na izmaku

  • 3

Margarita Miloševska (55), samohrana majka iz Gostivara, grada na zapadu Makedonije, godinama na rukama nosi svoju bolesnu ćerku, ali to nije jedini problem sa kojim će se suočiti ona i drugi roditelji dece sa invaliditetom

Margarita živi na trećem spratu zgrade bez lifta. Zato je prinuđena da svoju ćerku obolelu od cerebralne paralize, čvrsto držeći ispod miški polako spušta niz stepenice da bi izašle napolje i otišle do dnevnog centra, a posle je na isti način penje uza stepenice do stana.

I tako 15 godina, svakoga dana. Zdavlje je više ne služi, a i snaga joj je na izmaku.

Margarita Miloševska sa ćerkom koja je obolela od cerebralne paralize Printskrin: TV Telma

Ona sa svojom bolesnom ćerkicom živi u socijalnom stanu. Od nadležnih je zatražila da joj zamene stan sa drugim u zgradi koja ima lift, ili da u zgradi u kojoj stanuje sa spoljne strane naprave lift. Do sada nije dobila pozitivan odgovor.

- Molila sam da mi pomognu jer ovo više ne mogu da izdržim. Ja polako starim, imam 55 godina i svaki dan moja kičma trpi, a ramena me užasno bole. Više nemam ni dovoljno snage da je svaki dan na rukama nosim niz stepenice - kaže za skopsku televiziju Telma Margarita Miloševska.

Ona je koordinator resursnog centra za servis roditelja koji imaju decu sa posebnim potrebama. Kaže da se sa njenim problemom suočava veliki broj majki. Zbog svih tih problema neke od njih su odlučile da svoju obolelu decu ne izvode iz stanova iako su svesne da će to negativno uticati na njihovu socijalizaciju.

Margarita sa svojom bolesnom ćerkicom živi u socijalnom stanu. Od nadležnih je zatražila da joj zamene stan sa drugim u zgradi koja ima lift Printskrin: TV Telma

Deo osoba sa telesnim invaliditetom koji u Gostivaru žive na nižim spratovima su pronašli rešenje. Jedan od njih je Nenad Đerovski. Sa invalidskim kolicima on iz svog stana izlazi preko terase uz pomoć svojevrsnog lifta koji radi na hidrauliku, ali u gradu stalno nailazi na prepreke.

Bez pomoći bliskih ljudi ili prolaznika ne može da stigne do ni jednog mesta.

Nenad Đerovski Printskrin: TV Telma

- Ni u Opštinu ne može da se uđe, a da ne govorim o bolnicama. Ovde kod mene, na ulici su zagradili put, a nisu napravili prelaz da bi mogao da pređem ulicu - žali se Nenad Đerovski.

Margarita Miloševska kaže da država urgentno mora da rešava probleme sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, a što pre treba da počne sa promenama zakona.

- Pored ovih imao sam i drugih problema. Moje dete ima 15 godina, napuniće 26, a tada ćemo biti suočeni sa drugim problemom - zdavstvenim. Kada deca napune 26 godina njihovi roditelji će morati da plaćaju zdravstvo.

Sada to država participira, a posle 26 godina sve će pasti na teret njihovih roditelja - objašnjava Margarita.

VIDEO: Mladi bokser u kolicima je dokaz da se sve može, ali samo kad se hoće

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. januar 2019 | 20:43

    REGENERACIJA DRUSTVA nauciti se i saosecati se sa decom ili ljudima sa invalidetom,jer niko nezna kad moze postati isto kao oni jer neki nisu postali rodjenjem nego kroz zivot ili svojom krivicom ili tudjom,samim tim i sistem mora da prati stanje u drustvu i svesnost stanja da postoje ljudi, deca ,kojima je pomoc neophodna u funkcionisanju njihovog zivota na njihov nacin

  • Vila

    8. januar 2019 | 23:24

    A gde je otac ove devojcice? On je valjda snazniji a i ako nije, njih dvoje su jaci od nje same, lakse bi je nosili. Napustio je otac, napustila je drzava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA