≫ 

Trampov čovek pozvao BiH da se ugleda na Srbiju po pitanju saradnje sa NATO: Pompeo uputio pismo tročlanom Predsedništvu

Pompeo je, kako je javila BHRT, pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom plana za članstvo BiH u NATO

  • 3

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je tročlano Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO, ističući da ne postoji razlog za zabrinutost da bi to moglo imati uticaja na odnose sa susedima jer, kako je ukazao, i Srbija, iako nije članica NATO, ima značajnu saradnju s Alijansom.

Pompeo je, kako je javila BHRT, pozvao članove Predsedništva Bosne i Hercegovine da prihvate Nacionalni godišnji program, a koji je NATO omogućio nedavnom odlukom o Akcionom plana za članstvo BiH u NATO (MAP).

On je naveo da je približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u "jasno naglašeno u aktuelnoj Strategiji spoljne politike BiH i da razume da postoji zabrinutost unutar Predsedništva BiH da bi veći stepen saradnje sa Alijansom mogao imati uticaja na odnose sa susedima", prenosi portal Klix.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je tročlano Predsedništvo BiH da prihvati Nacionalni godišnji program saradnje sa NATO-Foto: Wikimedia/Ex13

Ukazao je i da Srbija, iako nije članica NATO, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vežbe sa ciljem povećanja stepena interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO, te da zato nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Severnoatlanskim savezom.

Pompeo je, u pismu upućenom Predsedništvu BiH, odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa i pozvao tročlanog šefa države da ga prosledi Briselu što je pre moguće.

- Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO, ali će imati pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, takođe, poboljšati bezbednost u BiH i ojačati proces reformi koji je već deo nastojanja da BiH dobije status kandidata u pregovorima sa EU. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne vlasti BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja Nacionalnog godišnjeg programa - naveo je Pompeo.

Pompeo je odao priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt Nacionalnog godišnjeg programa-Foto: Tanjug/AP

Na kraju je naveo da je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da SAD žele veći stepen saradnje sa BiH.

BiH je nedavno dobila zeleno svetlo za aktivaciju MAP, što ne znači automatski i članstvo u NATO.

Ministri spoljnih poslova NATO-a odobrili su 5. decembra prvi Godišnji nacionalni program čime je BiH dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO.

MAP predstavlja program pomoći, prakticne podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO. Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: Političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

VIDEO: Najveća NATO vežba u Srbiji za 2.000 učesnika iz 38 zemalja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joakim

    8. januar 2019 | 21:16

    Tramp je pravi ceniSrpsku postojanost a ne ulizivanje po svaku cenuMilo Hrvati Bosanci Makedonci.Za Nato najvise placaju Amerikanci a to vise Trump nece.Ako Evropa hoce Americku zastita i da plati.Predsednice Amerike Srbi su ti prijatelji iz dva svetska rata a ne ove ulizice.🇷🇸🇱🇷🇷🇺

  • sudija

    13. januar 2019 | 11:15

    Srbi u tu zlocinacku organizaciju nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA