≫ 

Detalji filmskog bekstva Bosanca i Srbina iz zatvora u Sloveniji: Testeru krili u mleku, a sa slobode zvali upravnika i sve mu objasnili

Damnjan je promenio čak tri ćelije da bi došao do sobe u kojoj je mogao da prati sve što se dešava kako bi mogli da pobegnu

  • 1

Damnjan Mitrović, državljanin Srbije, 30. decembra izveo je sa svojim cimerom Draganom Milosavljevićem (41), državljaninom Bosne i Hercegovine, spektakularan beg iz zatvora u Sloveniji.

On ekskluzivno za srbski "Blic" otkriva kako je skoro tri meseca planirao beg, zbog čega je uhapšen i kako je uspeo da pored čuvara prošvercuje bonsek i pobegne u Italiju.

Nakon skoro tri meseca planiranja, Mitrović i njegov cimer Milosavljević bonsekom su prerezali zatvorske rešetke, napravili užad od čaršava i uz pomoć njih preskočili zid opasan bodljikavom žicom te tako pobegli iz zatvora u Sloveniji.

Mitrović, koji je 29. decembra pobegao iz zatvora u Kopru, kaže da je to učinio jer nije želio biti isporučen Srbiji za krivično delo za koje je u Italiji, kako tvrdi, oslobođen.

- Čim su odlučili da me isporuče za Srbiju, ja sam video da je vrag odneo šalu. Shvatio sam da moram da spasem svoju kožu i dođem kod svoje porodice. Planirao sam bekstvo dva i po meseca. Prvo sam uspeo u zatvor da unesem bonseke i to preko ograde, ne od stražara. Krio sam ih u tetrapaku od mleka. Zatim sam pratio šta rade i kuda se kreću stražari... Ja sam promenio tri sobe da bih došao do sobe u kojoj mogu da vidim nadzornika i pratim šta se sve dešava i kako radi da bismo mogli da pobegnemo - ispričao je on.

NIZ ČARŠAF SE SPUSTILI NA ULICU

Oko 3.30 u noći između 29. i 30. decembra Damjan i njegov cimer su uspeli da saviju rešetke i izađu kroz njih.

- Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i cimera. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a s nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isekao sam ruke na žicu, povredio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vešto pali. Bežali smo kroz kanale, zavaravali smo tragove. Nakon nekoliko kilometara smo se razdvojili i znam da je i cimer pobegao i da je sa svojom porodicom - kaže Mitrović.

Foto: Shutterstock

On navodi da mu je bilo važno samo da dođe do italijanske granice. Naišao je na stariju gospođu koja mu je pozajmila telefon misleći da zove majstora jer mu je auto u kvaru. Zapravo je nazvao suprugu i rekao joj da nađe ko će ga pokupiti u Trstu, jer slovenačka policija u krugu od 30 kilometara ima pravo da ulazi u Italiju. Taksista ga je za 10 evra odvezao do Trsta.

RAZGOVOR SA UPRAVNIKOM

- Pozvao sam upravnika zatvora u Kopru, mislili su da zovem da bi ih “za*ebavao”, ali sam zvao da mu objasnim kako smo pobegli, da ne pomisli da je kriv neko od stražara. Pričali smo skoro pola sata i čudio se čovek kako smo uspeli da pobegnemo iz jednog od najstrožijih zatvora u Sloveniji, a još smo prvi koji smo uspeli da pobegnemo - kaže on.

POTERNICA ZBOG TRGOVINE NARKOTICIMA

Mitrović kaže da je u Italiju otišao pre devet godina, ali je 2013. za njim bila raspisana poternica jer je, kako kaže, prijavljen za trgovinu narkoticima još 2007. Za to tvrdi da je u Italiji oslobođen.

- Pokušavao sam da dođem u Srbiju i pojavim se na sudu, ali oni nisu željeli da prihvate jemstvo, tražili su pritvor za mene, a to nisam želEo - priča Mitrović.

Kako kaže, u Sloveniju je često putovao, ali je tokom poslednjeg boravka, čim se prijavio u hotel, uhapšen po poternici iz Srbije.

Inače, kao direktni izvršioci ubistva Miloša Ostojića u Istočnom Sarajevu koje se desilo 2. januara spominju se Damnjan Mitrović i Dragan Milosavljević, koji su pobegli iz zatvora u Kopru u Sloveniji.

VIDEO: Najspektakularnije bekstvo iz Francuskog zatvora

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA