≫ 

Zaev prihvatio amandmane albanske opozicije: Počeli protesti ispred Sobranja

Špekuliše se da je poslanička grupa vladajućeg SDSM obezbedila 81 poslanik kako bi se izglasale izmene ustava u Makedoniji

  • 2

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao je juče dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom za podršku za podršku ustavnim promenama, pri čemu je Zaev prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama", te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice. 

Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36 koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive i dijaspori.

Sela, koji je predsednik opozicione Alijanse za Albance potvrdio je dogovor sa Zaevim i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru.

Foto: Wikimedia/Stefan Didam - Schmallenberg

- Uspeli smo da preciziramo preambulu kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana - ocenio je Sela.

Prema rečima Zaeva, on je dobacio zahtev Pokreta Besa da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandman kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam "građanin Severne Makednije" ne određuje etničku pripadnost građanina. 

Ustavne izmene će biti usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja.

ODLOŽENA SEDNICA O USTAVNIM IZMENA ZA 16 ČASOVA

Koordinator poslaničke grupe vladajućeg Socijaldemokratskog saveza u Makedoniji i poslanik Tomislav Tuntev danas je podneo ostavku neposredno pre početka sednice o ustavnim izmenama koja je ušla u finalnu fazu.

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi u 12 časova je verifikovao njegovu ostavku i odložio sednicu o ustavnim izmenama za 16 časova, ne obrazlažujući odlaganje sednice.

Već je zakazana sednica makedonske Državne izborne komisije nakon što su dobili obaveštenje od strane predsednika Sobranja da je prestao mandat poslaniku Tuntevu.

Državna izborna komisija treba da verifikuje ostavku i konstatuje ko je naredni na listi Socijaldemokratskog saveza i koalicije.

Generalni sekretar vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Aleksandar Kiracovski kaže da je vise do 80 odsto poslanika Sobranja uvereno da je budućnost Makedonije u EU i NATO, a da je to uslovljeno Sporazumom iz Prespe i ustavnim promenama. 

Kako prenosi TV21, Kiracovski nije mogao da odgovori na pitanje na današnjoj konferenciji za novinare da li je obezbeđena skupštinska većina za ustvane promene, a komentarišući najavljene proteste ispred Sobranja uoči početka sednice o finalnoj fazi ustavne revizije, rekao je da je svaki protest demokratko pravo.

Dodao je, međutim, da je uveren da su protesti ispred makedonskog Sobranja organizovani u saradnji sa antizapadnim rukovodstvom VMRO-DPMNE.

PROTESTI ISPRED MAKEDONSKOG SOBRANJA

Ispred zgrade Sobranja u toku je protest grupe građana „Makedonija - blokira“, koji obezbeđuju jake policijske snage.

Foto: Tanjug/AP

Oni protestuju protiv usvajanja ustavnh amndmana o čemu je rasprava odložena za 16 sati.

Protestanti uzvikuju „izdajnici“, „plaćenici“, „Makedonija, Makedonija“ i pozivaju poslanike i predsednika Ðorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promeni imena.

Lider pojedinačno najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, obratio se danas učesnicima protesta protiv ustavnih promena ispred makedonskog sobranja i poručio da poslanici te stranke neće učestvovati na sednici na kojoj se, kako je rekao, ukida makedonski identitet

Mickoski je podsetio da je referendum o ustavnim promenama i Prespanskom sporazumu bio neuspešan i da vladajuća koalicija Zorana Zeva nije dobila podršku za promenu Ustava.

Foto: Tanjug/AP

Lider ove stranke optužio je Zaeva da je dvotrećinsku većinu za podršku izglasavanja amandmana obezbedio, kako je naveo, putem sudskih postupaka, deljenjem selektivne pravde, ucenama, pritiscima i pretnjama.

On je pozvao sve da se pridruže protestima, i da ne podležu provokacijama i scenarijima nasilja.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, danas se ulazi u finalnu fazu promene ustavnog imena Makedonije, i sve ono za šta su glasali makedonski građani 8. septembra 1991, dan kada je proglašena nezavisnost Makedonije od bivše Jugoslavije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajmo Makedonci

    12. januar 2019 | 18:49

    "Pada VLADA" ! Prvo pjesma pa onda uzivo ! Makedonci sad ili nikad, pokazite da ste slozna nacija.

  • E moji Makedonci

    12. januar 2019 | 18:46

    Sad obucite narandzaste veste ! Pa pokazite Svijetu da ste narod koji se zna borit za svoja prava. Kad moze u Francuskoj sto ne moze u Makedoniji ??? Mi smo uz vas pozdrav iz RS !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA