Više neće moći sve i svašta da se piše na društvenim mrežama: Hrvatska uvodi rigorozan zakon o nedozvoljenom ponašanju

I mediji će morati da paze kakve komentare puštaju, pošto će se sa novim zakonom promeniti pravila i za njih

  • 5

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je da će prema Zakonu o nedopuštenom ponašanju na internetu koji je najavljen danas na sednici vlade odgovornost za objavljeni sadržaj na društvenim mrežama biti na administratorima društvenih mreža, dok će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.

Na novinarsko pitanje o slučaju Ivana Đakića, kome zbog krivičnog dela javnog podsticanja na nasilje i širenje mržnje preti kazna zatvora do 3 godina, Obuljen Koržinek kazala je da se u tom slučaju "evidentno radi o povredama krivičnog zakona, pa je zato i Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo postupak".

Mediji će odgovarati za komentare

Ministarstvo trenutno radi na novim zakonskim rešenjima, kazala je nakon sednice vlade, pa je dodala kako je za regulaciju javnog govora potrebna dosledna primena Krivičnog zakona, kao i revizija Zakona o elektroničkim medijima, a najavila donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu.

- U onom delu gde su mediji, dakle gde postoji urednička odgovornost, utvrdićemo jasno odgovornost kako za tekstove, tako za komentare koji se objavljuju - izjavila je ministrica i dodala da urednička odgovornost mora postojati za sve što se na tom mediju događa.

Foto: Pixabay.com

"Urednička odgovornost mora postojati"

Zabrana komentara, kazala je, nikada nije dobra, ali je istaknula kako, kada je reč o medijima, urednička odgovornost mora postojati.

Najavila je donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu, za koji je na današnjoj sednici vlade utvrđen plan normativnih aktivnosti. Ministrarka je kazala kako Hrvatska, poput drugih država, razmatra za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama da utvrdi odgovornost onih koji upravljaju tim servisima.

- Ovde govorimo o odgovornosti onih koji upravljaju tim servisima i koji zarađuju na oglašavanju - rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče lične odgovornosti pojedinca, dodala je, ona postoji bez obzira da li se radi o analognom ili digitalnom svetu ako se krše zakoni.

Osniva se još jedno veće

Ministarka je takođe najavila i osnivanje Veća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tela.

- Ne da jedini institut zaštite pojedinca bude podizanje sudskih tužbi, nego da postoji regulator, odnosno telo gde će stručne osobe ocenjivati da li je došlo do kršenja zakona - kazala je.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    10. januar 2019 | 18:57

    Uvodi se CENZURA, SAMO SMINKA CE SE PUBLICIRATI

  • jablan

    10. januar 2019 | 18:20

    Al će moći da se vređati Srbi to nije i nikada neće biti zabranjeno vec Verovatno nagrađeno !!!

  • JA 035

    10. januar 2019 | 18:28

    Kad će Srbija da dobije ovakav zakon koji je potreban,piše se sve i neznano šta može a šta ne ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA