Zaev prvi počeo da upotrebljava novo ime države: "Da živi Republika Severna Makedonija" (VIDEO)

Ime Republika Severna Makedonija za međunarodnu upotrebu počinje da se primenjuje odmah, a za domaću u periodu ne dužem od pet godina

  • 25

Makedonski premijer i lider SDSM, Zoran Zaev prvi je počeo da upotrebljava novo ime države Republika Severna Makedonija. Na današnjoj konferenciji za novinare, Zoran Zaev je u nekoliko navrata koristio ime Republika Severna Makedonija, iako zvanično još nije stupio na snagu Dogovor iz Prespe, a to je uradio da bi ukazao na ozbiljnost odluke koju je doneo makedonski parlament.

- Da, spomenuo sam, da bi građani, prvo iz usta premijera shvatili ozbiljnost odluke koja je doneta u našem parlamentu. Dogovor stupa na snagu odkako će biti ratifikovan u grčkom parlamentu. Primena je u njemu jasno opisana. Za međunarodnu upotrebu stupa odmah, a za domaću upotrebu sa otvaranjem poglavlja ne više od pet godina. Sve je to unutra detaljno opisano. Ali, definitivno, to je rešenje koje smo prihvatili i koje otvara perspektive celog našeg naroda i naše zemlje - rekao je Zaev.

Makedonski premijer je rekao da će nakon objavljivanja odluke makedonskog parlamenta u Službenom listu, makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova već početkom iduće nedelje poslati obaveštenje u sedište grčke diplomatije da su oni završili svoj deo posla.

- Odmah posle toga oni ulaze u njihov proces ratifikacije Dogovora, a nakon toga i ratifikacije protokola za članstvo u NATO. S tim stupa na snagu Dogovor iz Prespe. Sledi naša obaveza da pošaljemo pismo svim zemljama u svetu o odluci koju je doneo makedonski parlament, a to je deo obaveze iz Dogovora i to ćemo uraditi - rekao je Zaev.

- Nakon velike odluke u našem parlamentu razbili smo sve dileme i potvrdili smo da zajedno vodimo našu zemlju u budućnost koju priželjkujemo, makedonsku državu, kao državu evropske porodice i članice NATO, koji su nas prihavatili kao Makedonce sa svojim identitetom i sa svojim ponosom, kao zemlju u čiji identitet su ugrađeni i identiteti svih njenh građana, Albanaca, Turaka, Roma, Srba, Vlaha,

Bošnjaka i svih drugih koji žive u našoj Makedoniji - istakao je Zev.

Makedonski premijer se zahvalio svim poslanicima koji su juče doneli veliku odluku i ispisali istoriju i bele stranice budućnosti države.

- Znam koliko je bilo teško da se to uradi. Osećam i razumem i gorčinu, ali i ponos svakog građanina ogromne većine da se prihvati odluka za dobrobit i budućnost naše zemlje i našeg naroda, rekao je Zave i prvu pres konferenciju nakon usvajanja ustavnih izmena zaokružio rečenicom: „Da živi Makedonija, da živi Republika Severna Makedonija“.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodjo

    13. januar 2019 | 13:46

    Ovaj tip gleda fotelju i licni interes, tj prodana dusa . Makedonija u Yugi bila Republika a sad treba bit drzava kao i ostale Rep. Kosovo bila pokrajina i sebe naziva drzavom a Makedonija Sj. Mak. Republika, Sta misevi rade kad macak ugine, boze sacuvaj. Zasto na Balkanu uvijek ima izdajica roda svog.

  • Đurađ

    12. januar 2019 | 22:45

    A gde su mu južna, istočna i zapadna?

  • Симон

    13. januar 2019 | 00:42

    Нека живи Српска Македонија!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA