Srbi se prijavljuju kao Bugari da bi se lakše domogli EU: Makedonija prva po broju zahteva za dobijanje bugarskog državljanstva

U pasošku mafiju, sumnja se u Sofiji, umešan je i podpredsednik bugarske vlade, ministar odbrane i lider bugarskog VMRO, Krasimir Karakačanov

  • 12

Tužilaštvo u Sofiji već treći dan češlja Državnu agenciju za Bugare u inostranstvu koja se sumnjiči da je prodavala lažne potvrde o bugarskom poreklu državljanima van EU, na osnovu kojih su oni kasnije dobijali bugarsko državljanstvo i pasoše.

Prema podacima bugarskih vlasti, do sada je izdato 153.000 pasoša, a 38.000 su u proceduri. Najveći interes za dobijanje bugarskih "papira" vlada u Makedoniji, odakle je samo prošle godine bilo podneto čak 10.000 zahteva za dobijanje potvrda o bugarskom poreklu. Odmah iza Makedonije se nalazi Srbija, a potom Ukrajina, Moldavija, Albanija i Rusija.

Prema nezvaničnim informacijama bugarskih medija, prvi ljudi Agencije za Bugare u inostranstvu su naplaćivali po 5.000 evra za jednu potvrdu o poreklu, a tužilaštvo u Sofiji je utvrdilo da su oni nedeljno izdavali po 40 takvih potvrda.

U Makedoniji se, međutim, pominju daleko niže cene. Cela procedura za dobijanje bugarskog pasoša košta između 350 i 500 evra u zavisnosti preko kojih posrednika se vadi, navodi se na brojnim makedonskim internet stranicama specijalizovanim za oglase.

U pasošku mafiju, sumnja se u Sofiji, umešan je i podpredsednik bugarske vlade, ministar odbrane i lider bugarskog VMRO, Krasimir Karakačanov. Ovakvu tešku optužbu izneo je bugarski poslanik Velizar Enčev, citirajući navode bivše direktorice Agencije, Katje Mateve, koja je tvrdila da je Karakačanov glavni izvor novca za partiju obezbeđivao prodajom bugarskih državljanstava Makedoncima.

- Pod rukovodstvom partije Karakačanova usluga prodaje bugarskih pasoša za Makedonce vršila se preko dve kancelarije za prevod i legalizaciju i kancelarije dvojice advokata - Ivanova i Hristova. Predsednik VMRO je uzimao od 550 do 1.500 evra od svakog makedonskog građanina da bi ga napravio Bugarinom i tu ima i fakata - citirao je poslanik Enčev.

Mediji u Skoplju prenose da je voditelj bugarske televizije "бТВ" pred Krasimirom Karakačanovim pročitao navode bivše direktorice Agencije, Miteve, dostavljene Državnoj agenciji za nacionalnu bezbednost Bugarske (DANS).

- Osnovni izvor novca VMRO pod predsedništvom Karakačanova je prodaja bugarskih državljanstava Makedoncima preko dve firme za prevod  i legalizaciju Petara Koleva - kancelarije u Trgovačkom domu i Vanča Naćeva preko kancelarije u hotelu "Rila", pod rukovodstvom advokata Rosena Ivanova i Hriste Hristova, citirao je voditelj bugarske "бТВ".

Podpredsednik bugarske vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov je u intervju negirao da se njegova partija VMRO finansira izdavanjem bugarskih državljanstava Makedoncima.

I Srbi preko Bugarske do EU Foto: Profimedia/Alamy, Pixabay

- Tu ima puno uslovnih optužbi da se ta kancelarija ili neka druga koja je bila pomenuta bavila time. Ko je dokazao da su se te kancelarije i pomenute osobe bavile sa tim. Ima li dokaza - upitao je Karakačanov.

On je podsetio na vreme kada je ministar za iseljeništvo bio Božidar Dimitrov, koji je zastupao tezu da svaki Makedonac koji zatraži treba i da dobije bugarsko državljanstvo, a za svoju partiju VMRO, on je rekao da, prateći bugarski kauzu, ona godinama pomaže Bugarima u Makedoniji putem stipendija, kulturnih i drugih manifestacija i drugom vrstom pomoći.

U korupcijskoj aferi oko izdavanja potvrda o bugarskom poreklu državljanima van EU uhapeno je više osoba. Među njima je i direktor Državne agencije za Bugare u inostranstvu Petar Haralampiev, koga bugarski mediji povezuju sa partijom Karakačanova.

- Radi se o organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila pripremanjem dokumenata, prevarom i mitom. Trenutno se radi o grupi od 20 osoba, koji su zadržani, a od kojih je najveći broj zaposlen u Državnoj agenciji za Bugare u inostranstvu - izjavio je, prenosi se u Skoplju, Ivan Gešev, zamenik javnog tužioca Bugarske.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    1. novembar 2018 | 07:40

    Bas me cudi sto to rade kada nam bas dobro ide s u lideri smo u regionu

  • stvarno?

    1. novembar 2018 | 06:05

    zanimljivo je da i bugari objavljuju imena prestupnika. u srbiji se to nikad nece desiti. uvek ce biti ,,neki,, bravo za bugare

  • Jug

    1. novembar 2018 | 07:34

    Pa to je stara prica vec 10 zadnjih godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA